Pionin istutus

Ihanat pionit ovat kotipuutarhojen kestosuosikkeja. Istuta pioni oikein ja nauti kukkaloistosta vuosia!

Pionin istuttaminen

Pionin astiataimen juuriston tulisi olla juurtunut niin, että multapaakku pysyy koossa kun astian poistaa istutuksen yhteydessä. Muutoin juuristo on vaarassa revetä irtoavan mullan mukana.

Suurin virhe pionien hoidossa on istuttaminen liian syvään. Tämän voi estää istuttamalla pionin aluksi mahdollisimman pintaan, sillä maa painuu kuitenkin. Juurakon päälle tulee siis vain noin 3–5 cm multaa.

Toinen virhe on istuttaa pioni suoraan savimaahan. Savimaata pitää ensin keventää eli parantaa hiekalla, kompostimullalla ja turpeella. Varminta on istuttaa pioni kaikilla mailla matalaan kohopenkkiin, jolloin vesi ei seiso kasvin juurella missään olosuhteissa.

Pionit eivät pidä siirtämisestä, vaan vaativat kasvurauhan. Jos haluat siirtää pionin toiseen paikkaan, se kannattaa tehdä elo-syyskuun vaihteessa. Syksyllä pioni kasvattaa hanakasti uusia juuria ja juurtuu parhaiten. Syyssiirrosta on myös se etu, että et todennäköisesti menetä seuraavan vuoden kukintaa.

Näin istutat pionin

Möyhennä paikalla oleva maa lapiolla tai talikolla. Poista rikkakasvit ja puiden juuret. Kasvualustan tulee olla vähintään 50 sentin syvyydeltä kasveille käyttökelpoista maata.
Paranna maata. Kivennäismaa olisi pionille mieluisa kasvualusta, mutta säkkimulta kelpaa myös.Tärkeintä on kasvualustan ilmavuus. Lannoita maa kanankakalla tai kompostimullalla.
Kaiva parannettuun kasvualustaan istutuskuoppa, johon kasvin juuristo mahtuu vaivatta.
Kokeile, että istutuskuoppa on taimelle riittävän syvä. Kastele taimi hyvin jo ennen istutusta.
Istuta pionin taimi siten, että juurakon niska, josta silmut kasvavat, tulee 3–5 sentin syvyyteen. Tiivistä multa käsin.
Kastele istutettu taimi niin, että kasvualusta vettyy koko juuriston syvyydeltä.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt