Pihasuunnittelu

Pihasuunnittelu on puutarhan eri alueiden ja toimintojen yhteensovittamista sekä kasvivalintojen tekemistä. Suunnittelussa edetään suurista linjoista yksityiskohtiin. Ensimmäisenä ei kannata sännätä taimimyymälään tai rautakauppaan vaan miettiä rauhassa mikä juuri sinun pihallasi on tärkeää.

Toiveet ja mahdollisuudet

Mieti ensin mitä toivot puutarhalta ja mitkä ovat tontin mahdollisuudet? Taajama-alueen omakotitalon pihasuunnittelussa pitää ottaa huomioon erilaisia asioita kuin vaikkapa rivitalopihan tai maalaistalopihan suunnittelussa.

  • Minkä kokoinen ja muotoinen tontti on?
  • Rajautuuko tontti tai puutarha naapuripihoihin, luontoon vai tiealueeseen?
  • Onko tontilla korkeuseroja tai muita suunnitteluun vaikuttavia luonnonmuotoja, kuten kalliota tai lampi?
  • Millaiset olosuhteet tontilla on? Paistaako aurinko joka kolkkaan, onko maaperä kuivaa vai kosteaa?
  • Mittaa tontti ja piirrä pohjakartta, jotta tiedät käytettävissä olevat tilat. Merkitse piirrokseen tontin rajat, rakennukset, maastonmuodot sekä säilytettävät puut.
Istutukset rajautuvat kauniisti hyvin hoidettuun nurmialueeseen. Kaunista kokonaisuutta on mukava ihailla puutarhakeinusta.

Tilanjako ja toiminnot

Hahmottele pihapiirrokseen ensin välttämättömät tilat ja toiminnot ja mieti sitten muita toiveita ja tarpeita.

  • Terassi tai muu oleskelualue, tilaa grillille tai isommalle kesäkeittiölle
  • Pysäköintipaikka, pyöräteline tila jätekatokselle sekä paikka postilaatikolle.
  • Hiekkalaatikko, keinut, kiipeilyteline tai muu leikkipaikka ja trampoliini.
  • Puutarhavaja, kompostialue, kasvihuone, lavatarha jne.
Tasainen puutarha on melko helppo suunnitella ja jakaa eri toimintoihin. Kiveys ja korotetut istutukset tuovat särmää.
Rinnepihassa on omat haasteensa. Rinnettä voi joutua tukemaan kivyksien ja istuttamalla rinteeseen voimakasjuurisia kasveja maata tukemaan. Tukevat portaat helpottavat kulkua. Huvimaja on kiintoisa katseenvangitsija rinteessä.

Puutarhan kulkuväylät

Piirrä seuraavaksi luontevat kulkureitit sisääntulotien, asuintalon ja eri toimintojen välille. Usein kuljetut väylät on hyvä tehdä leveiksi ja helppohoitoisiksi, mutta pihassa voi olla myös kapeita polkuja, jotka vievät paikkoihin, joissa käydään harvemmin.

Eri rakennusmateriaalien yhdistelmillä saat aikaan mielenkiintoisen ja persoonallisen puutarhan. Varo kuitenkin materiaalien sekamelskaa ja huomioi, että esimerkiksi epätasaiset kivimateriaalit eivät sovi pääväylien pintamateriaaliksi.

Muodot ja materiaalit

Mieti seuraavaksi millaisista väreistä, sävyistä ja muodoista pidät? Entä millaisista rakenteista ja kasveista pidät? Leikkaa lehdistä ideakuvia!

Muodoista neliöt ja suorakaiteet on helppo piirtää ja myös rakentaen toteuttaa. Kaarevat ja pyöreät muodot tuovat pihaan pehmeyttä. Paras lopputulos syntyy yleensä muutamien eri muotojen yhdistelmästä.

Mitä muotoja käytätkin, piirrä selkeitä, suuria kokonaisuuksia. Älä ripottele pikkukiveystä tai yksittäisiä pensaita sinne tänne.

Rakennusmateriaalit kannattaa valita yhteensopiviksi talon ja ympäristön kanssa. Kun valitset materiaaleja, ota myös selvää millaiset perustukset ja pohjatyöt ne vaativat rakennusvaiheessa.

Lautapolku on helppokulkuinen ja pysyy siistinä lakaisemalla. Kaariportti tekee kulkuväylästä mielenkiintoisen. Kasvihuone kuuluu yhä useampaan puutarhaan.
Vanhan pihan oleskelupaikan maapohja on saanut katteeksi graniittisia noppakiviä.

Kasvien valinta

Istutusten suunnittelu on yleensä hauskin vaihe. Kasviyhdistelmien luominen on kuin palapelin kokoamista. Muista kuitenkin, että kasvien valinnassa tärkeintä on ottaa huomioon tontin sijainti, valoisuus ja maaperä. Valitse siis kasveja, jotka viihtyvät hyvin tonttisi olosuhteissa.

  • LEHTIPUUT: Pieneenkin pihaan mahtuu ainakin yksi puu. Puut ovat suositeltavia siksi, että ne tuovat pihaan vertikaalista linjaa. Hedelmäpuut ilahduttavat kukkien lisäksi sadolla.
  • HAVUKASVIT: Muista istuttaa myös ainakin muutamia havukasveja. Ne tuovat vihreyttä pihaan talvella.
  • PENSAAT: Valitse kestäviä, mielellään kukkivia pensaita pihan peruskasveiksi. Marjapensaat eivät häikäise kukkaloistolla, mutta sato lämmittää syksyllä.
  • PERENNAT, HEINÄT JA SIPULIKUKAT: Täytä kasviryhmät lopuksi komeilla monivuotisilla kukilla eli perennoilla sekä koristeheinillä ja keväisillä sipulikukilla.
Kasvien valinnassa kannattaa huomioida myös ruskavärit. Isoon puutarhaan sopivat isot kasvit ja suuret kasviryhmät, pienessä pihassa toimivat myös pienemmät kasvit.

Kaunis hyötytarha kasvilavoineen ja kukkineen löytyy yhä kotipuutarhurin toivelistalla.

Apua puutarhan suunnitteluun

Ammattilaisen käyttö pihan suunnittelussa on perusteltua, vaikka olisit kokenutkin harrastaja. Ammattilaisella voi teettää esimerkiksi vain luonnoksen tai puutarhan yleissuunnitelman. Kun päälinjat ovat kunnossa, voit itse keskittyä huolettomammin istutusten ja materiaalien suunnitteluun.

AMMATTILAISIA PIHAN SUUNNITTELUUN JA RAKENTAMISEEN:

Ammattimainen puutarhasuunnittelija piirtää pihastasi havainnollisen suunnitelman oikeassa mittakaavassa. Suunnitelmapiirrosten ja työselosteen avulla viherrakentaja rakentaa pihasi, niin kuin suunnittelija on sen suunnitellut.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt