Polut ja kulkuväylät puutarhassa

Betonilaattojen ja luonnonkivien yhdistely antaa vaihtelua pihakäytävään. Polun voi tehdä myös laudasta ja korvata nurmikäytävällä. Tee polusta riittävän leveä ja perusta polku huolella.

Polku ohjaa kulkua

Puutarhapolku ohjaa kulkua ja johdattaa tärkeiden asioiden äärelle. Hyvin suunniteltu ja huolella rakennettu polku on miellyttävä ja turvallinen kulkea. Sen lisäksi polku voi tarjota elämyksiä. Polun varrella istutukset ja näkymät avautuvat uusina ja vaihtelevina eri vuodenaikoina. Reitin varrelle voi koota ainekset seikkailuun tai rauhaan.

Puutarhapolun mitat

Kun kulkureitin leveys on vähintään 120 senttiä, polulla mahtuu ohittamaan toisen kulkijan. Suunnittele reitin varteen valaisinten paikat ja asenna sähkökaapeli polun rakentamisen yhteydessä. Perusta kävelyynkin tarkoitettu polku huolella, jotta laatat ja kivet pysyvät paikoillaan. Varaa polun perustaksi 10–30 sentin sorakerros pohjamaan routivuudesta riippuen. Asennushiekkakerroksen paksuus on päällysteen kivimateriaalista riippuen 3–10 senttiä. Säännöllisille betonikiville riittää ohut kerros, kun taas isojen luonnonkivien asetteluun tarvitaan paksumpi.

Kivi- tai laattapolku

Kivituhkaan upotetun kivet muodostavat kauniin pinnan. Mukaan voi hyvin sovitella muutaman isommankin kiven.
Laattapolku voi muuttaa ilmettään matkan varrella. Reunojen huolittelu antaa viimeisen silauksen.
Luonnonkivistä rakennettu pihapolku.
Kivituhkapintainen polku on luonnollisen näköinen ja sopii monenlaisiin puutarhoihin.

Polku laudasta tai lankusta

Mutkainen polku paljastaa näkymiä vain vähän kerrallaan. Joskus reitti sukeltaa syvemmälle ja istutukset näkyvät ruohonjuuritasolta. Välillä pienoismaisemat tulevat esiin vain polun poikittaissuunnassa. Levennykset, oleskelupaikat ja istutusryhmät viihdyttävät polun varrella yllätyksellisesti, kun ne eivät näy kulkuväylän alkupäähän.

Laudoista tai lankuista rakennetun polun voi käsitellä säänkestäväksi tai antaa harmaantua luonnollisesti.

Pitkospuista tulee ensimmäiseksi mieleen suo, mutta tukevasta lankusta voi rakentaa puutarhaankin käteviä kulkuväyliä. Erityisen hyvin pitkospuut sopivat kiviseen ja epätasaiseen maastoon, jossa on jonkin verran korkeuseroja. Portaiden tavoin nouseva polkurakenne tasoittaa rinteen korkeuseroja.

Mustaksi maalattu lankkupolku henkii japanilaista puutarhatyyliä.
Siltamainen lautapolku sopii pelkistettyyn puutarhaan.

Perinteiset polut

Nurmikko ja liuskekivet ovat perinteisiä kulkuväylien päällysteitä. Vahvapohjainen nurmikko kestää kesäaikaan tapahtuvaa päivittäistä kulutusta. Ympärivuotiseen käyttöön tulevan kulkureitti kannattaa rakentaa kiviaineksesta. Hiekka ja sora eivät kantaudu sisätiloihin, kun ovien edustat päällystetään. Liuskekivi sopii hyvin luonnonmukaiseen puutarhaan ja vanhoihin pihapiireihin.

Polun voi päällystää myös nurmikolla.
Liuskekivipolku on perinteinen ratkaisu.

Oikopolkujen ongelmat

Jos polku on väärässä paikassa, kiusaus oikoreitteihin kasvaa ja niiden kohdat alkavat pian näkyä puutarhassa. Kulkuväylien sijainti kannattaa siksi suunnitella tarkasti. Suora polku avaa näkymän ja johdattaa askelten lisäksi myös katsetta. Polun päässä oleva yksityiskohta kiinnostaa – oli se sitten patsas, ikkunaksi muotoiltu aukko pensasaidassa, portti tai värikäs tehostekasvi.


Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt