Lampi antaa eloa puutarhaan

Pieni lampi istutuksineen tuo puutarhaan luonnon ääniä ja tunnelmaa. Monet kasvit perennoista puuvartisiin viihtyvät veden äärellä.

Valmis istutussuunnitelma vesiaiheen ympärille

Lammen rannan kaunis ja toimiva istutus on monilajinen ja huolella perustettu. Istutukseen on valittu runsaasti erilaisia perennoja ja koristeheiniä. Kevyestä varjosta nauttiville kasveille pieni koristepuu on hyvä kumppani, vaikka lehtipuun istuttaminen veden äärelle jakaa mielipiteitä. Suunnitelman purppuratuomi luo visuaalisen rungon lammelle ja istutukselle, puu ikään kuin juurruttaa lammen maisemaan. Tämä korostuu erityisesti hyvin paljaassa ja uudessa pihassa. Purppuratuomi kasvaa voimakkaasti jo ensimmäisinä vuosinaan.

Kääntöpuolena tulevat puusta syksyisin vesiaiheeseen karisevat lehdet. Työn määrään kannattaakin sitoutua jo etukäteen, jos tekee päätöksen istuttamisesta. Halutessa kasviryhmän voi toteuttaa myös ilman purppuratuomea. Siivottavien lehtien määrää voi vähentää valitsemalla pienen puun ja istuttamalla sen kasviryhmässä taaimmaiseksi.

Rakenna lampi ammattilaisten ohjeilla. Tee vesiaiheen ympärille yhtenäinen, hyvin ojitettu paksu ja kostea multakerros, jossa kasvit viihtyvät takuuvarmasti. Kun multapatja on riittävän muhkea, kasveja voi istuttaa hyvinkin lähelle vettä. Jos haluat lisätä istutukseen vesikasveja, täytä vesialasta korkeintaan yksi kolmasosa kasveilla, jotta lammen vesi ei rehevöidy.

Perusta lammen ympärille yhtenäinen istutus, joka on metrin levyinen. Levennä istutusta kahteen metriin purppuratuomen kohdalla.

(Molinia caerulea)

Kasvaa tiheinä mättäinä. Kauniin kasvutavan ansioista kirjosiniheinä erottuu hyvin kasviryhmissä. Siniheinä sopii myös kivikkoon ja perennaryhmiin. Kork. 30–40 cm, kukinta 7–8.

(Galium odoratum)

Kasvaa laajoina mattoina. Erinomainen maanpeitekasvi kukkii runsaasti pienin tähtimäisin kukin. Tuoksumatara tarvitsee kostean ja hyvin ojitetun, multavan kasvualustan. Korkeus 15–30 cm, kukinta 5–6.

(Miscanthus sinensis)

Tarvitsee kosteahkon ja paksun mutta läpäisevän multakerroksen. Kasvutavaltaan pysty ja tiheä lajike sopii loistavasti vesiaiheen reunalle. Se ei välttämättä ehdi kukkia Suomessa. Myös talvehtiminen on epävarmaa. Korkeus 150–200 cm, kukinta 9–10.

(Lythrum salicaria)

Sopii perennaryhmiin, mutta tyypillisimmin sitä käytetään puutarhassa rantakasvina ja vesiaiheiden ympärillä. Laji kasvaa Suomessa luonnonvaraisena rannoilla, ojissa ja lammikoiden läheisyydessä. Korkeus 70–120 cm, kukinta 7–9.

(Prunus padus)

Muistuttaa hyvin paljon perinteistä tuomea. Vaaleanpunainen kukinta on poikkeuksellisen kaunis. Tuomen tavoin se kasvaa nopeasti ensimmäiset vuodet, mistä syystä se on erinomainen koristepuu uudispihaan. Purppuratuomi tekee tuomen tapaan juurivesoja, joten se kannattaa istuttaa juurimaton sisälle. Kasvua ajatellen se kannattaa istuttaa riittävän kauas lammen reunasta. Hyvä etäisyys on pari metriä. Korkeus 5–8 m, kukinta 5.

(5 + 4 kpl) (Hosta Fortunei-Ryhmä) on muiden kuunliljojen tapaa näyttävä lehtiperenna. Alkuun hidaskasvuinen kuunlilja muodostaa vauhtiin päästyään suuria ja tiheitä kasvustoja. Korkeus 40–50 cm, kukinta 7–8.

Lue lisää

(Veronica longifolia)

On monikäyttöinen perenna, sillä se sopii vesiaiheiden lisäksi myös metsäpuutarhaan ja perennaryhmiin. Rantatädyke on erittäin talvenkestävä. Kork. 40–90 cm, kukinta 7–8.

(Butomus umbellatus)

Tekee säteittäisen kukkien sarjan, jotka muistuttavat laukkojen kukintaa. Nuppuja aukeaa vain muutama kerrallaan, ja kukinta kestää jopa pari kuukautta. Puutarhamyymälöissä myytävät taimet ovat kotimaista alkuperää. Kork. 60–120 cm, kukinta 6–8.


Lue lisää aiheesta:

Kestotilaaja! Lue lisää näköislehdestä

  • Lampi antaa eloa puutarhaan / Kotipuutarha 5-2017 s. 36

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt