Perennojen kasvatus siemenestä

Siemenistä kasvattavalla saat paljon perennoja edullisesti. Itse kerätyistä siemenistä voit saada erityisen elinvoimaisia, ominaisuuksiltaan vaihtelevia ja kasvupaikkaan hyvin sopeutuneita yksilöitä.

Mitä perennoja voi kasvattaa siemenestä?

Useimpia perennoja voi kasvattaa siemenestä. Toiset lajit itävät ja taimettuvat nopeasti, toiset ovat haastavampia. Perennojen siemeniä voi ostaa siemenkaupoista. Voit myös kerätä siemeniä talteen omista tai ystävän perennoista. Itse kerätyistä siemenistä kasvatat taimet ilmaiseksi!

Perinneperennojen kasvatus

Kun valitset kasvatettavaksi perinneperennoja ja vanhoista pihapiireistä kotoisin olevia maatiaiskantoja, autat samalla säilyttämään kasveja, jotka muuten voisivat hävitä. Perinneperennoista helpoimpia lisättäviä ovat esimerkiksi kissan- ja ukonkello, mäkitervakko, ketoneilikka, vuokot, akileijat, ukonhatut ja ritarinkannukset. Siemenkylvöissä kannattaa muistaa, että monet maatiaisperennat tarvitsevat siementen kylmäkäsittelyn itääkseen.

Siementen kylväminen

 • Hankaa kovia siemeniä toisiaan vasten, jotta siemenkuori rikkoutuu.
 • Kylvä kookkaat lajit yksitellen taimipotteihin. Pienet kasvit on helpointa kylvää hajakylvönä ja koulia tuppaina.
 • Kylvölaatikossa itäminen on tasaisempaa kuin kennossa, jonka reunimmaiset lokerot kuivuvat helposti.
 • Kylvä siemen halkaisijansa mitan syvyyteen. Pienimpiä siemeniä, kuten maksaruohoja, ei peitetä.
 • Pidä kylvös tasaisen kosteana.
 • Yli +25–30 asteen lämpötila voi vaivuttaa siemenet lepotilaan.
 • Kun siemenet ovat itäneet, vältä paahdetta, joka voi tuhota taimet.
Paina isot siemenet yksitellen taimipotteihin.
Kylvä pienet siemenet terävän puutikun (vaikka lyijykynän!) avulla.

Perennantaimien kouliminen

 • Kouli eli siirrä pienet taimet omiin taimiruukkuihinsa. Tähän voi mennä 1-3 kk lajista riippuen. Sopiva koulinta-aika on, kun taimissa on muutamia kasvulehtia ja ne kestävät käsittelyä.
 • Irrota taimet varovaisesti, käytä tarvittaessa apuna puutikkua. Tee taimiruukun multaan kunnon kolo, jonne taimen juuristo mahtuu survomatta. Tiivistä kevyesti ja kastele varovasti.
 • Kastele koulinnan jälkeen päivittäin, mutta vähän kerrallaan. Aloita taimien varovainen lannoitus parin viikon päästä koulinnasta.

Nosta taimet taimilaatikosta tai poteista.
Tee taimelle kuoppa taimiruukkuun, jotta juuret säilyvät ehjinä.

Perennantaimien kasvatus ja istuttaminen

 • Siirrä sisällä kasvatetut taimet kasvihuoneeseen tai muuhun suojaisaan paikkaan ulos, kun lämpötila pysyy yölläkin +10 asteen paikkeilla.
 • Suojaa taimet suoralta auringonpaisteelta esimerkiksi kasvuharson avulla.
 • Istuta taimet perennapenkkiin, kun ne ovat riittävän kookkaita.
 • Suojaa taimet etanoilta ja kotiloilta kattamalla paljas maanpinta olkisilpulla, sahanpurulla tai karkealla soralla, joka vaikeuttaa nilviäisten liikkumista.
 • Kastele taimia säännöllisesti. Lisää kasteluveteen mietoa lannoitetta.

Kouli pikkutaimet ruukkuihin ja anna niiden vahvistua ennen ulos istuttamista.
Istuta taimet penkkiin, kun ne ovat riittävän kookkaita.

Perennojen kylvö maahan

Voit kylvää siemenet myös suoraan läpäisevään maahan tai kohopenkkiin heti siementen kypsyttyä, myöhemmin syksyllä tai seuraavana keväänä. Syksyllä kylvetyt siemenet saavat talven aikana luonnollisen kylmäkäsittelyn. Maassa on itämistä ja kasvamista edistäviä mykorritsasieniä, jotka pussimullasta useimmiten puuttuvat.

Suorakylvön huonoina puolina on, että rikkaruohoja on vaikeampi pitää loitolla. Kitkiessä pitää erottaa perennojen pikkutaimet rikkaruohoista, ettei vahingossa kitke pois oikeita taimia. Pikkutaimien kouliminen maasta on hankalampaa kuin laatikoista tai taimipoteista, etenkin jos on kylvänyt siemeniä tiuhaan.

perennojen-kylvo1050x700
Kastele kylvöpaikka etukäteen, jottei vesi huuhtele siemeniä. Kylvä siemenet ja peittele ne haraamalla. Harvenna tiheä kylvös ajoissa. Muista kastella kylvöstä. Jos siemenet kuivahtavat, itäminen saattaa pysähtyä.


Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt