Blogi Somepuutarhuri Johanna Rönnlöf

Perennoja siemenistä – helppoa ja halpaa!

Perennojen kasvattaminen siemenistä ulkona on yksi helpoimpia ja halvimpia tapoja luoda kesätuulessa lainehtiva kukkameri.

Yhteen kukkapenkkiin uppoaa helposti kymmeniä taimia ja sitä myöten myös rahaa. Yksi perennantaimi saattaa maksaa taimistolla usein reilusti yli 5 euroa, mutta perennoja itse siemenistä kylvämällä hintaa tulee yhdelle taimelle nopeasti laskien alle 10 senttiä (+ jokin pohjareiällinen astia/kippo/ruukku). Miettikääpäs sitä. Aikamoista.

Eikä siinä vielä kaikki!

Muita huomionarvoisia syitä kasvattaa perennoja itse on esimerkiksi se, että se on naurettavan helppoa. Kun siemenet kylvetään suoraan ulos säiden armoille, jää välistä kaikki sisätiloissa säätäminen, hyysääminen, karaisu ja taimien kantelu sinne sun tänne.

Toki vaikeasti, lähes mahdottomasti itäviä tapauksiakin löytyy, mutta kunhan alkuun pääsee niin haasteethan tekevät kaikesta harrastamisesta vain hauskempaa!

Asia on kuitenkin niin, että perennojen kylvö siemenistä on pääsääntöisesti todella helppoa. Kun aloitat kylvökokeilut esimerkiksi ritarinkannuksista, tulikukista, akileijoista, punahatuista tai vaikkapa päivänkakkaroista, on onnistuminen lähes varmaa.

Lisäksi vältyt kokonaan siltä epämiellyttävältä tunteelta, joka seuraa etenkin ulkomaisia taimipurkkeja kotiin kuskatessa, kun mietit, että piileskeleeköhän jossain juurien seassa espanjansiruetanan munia, tai kulkeutuuko mukana jotain muuta ei toivottua.

DIY perennapenkki nollabudjetilla

Vanhana laihialaisena mulla oli Helsingin kasvimaapalstalla tietty lähes kaikki perennat itse siemenistä kasvatettuja, eli lähes ilmaisia. Mukana oli edellä mainittujen lisäksi ainakin erilaisia esikoita, iisoppia, ajuruohoja, punaväriminttua ja palavaarakkautta. Tiesin, että palsta ei tule olemaan mulla ikuisesti, joten en halunnut laittaa sinne rahaa ”turhaan”. Siemenestä kylvetyt perennat kukkivat usein vasta kylvöä seuraavana kesänä, mutta pienellä kärsivällisyydellä sain kukkia kymmenen metrin penkin täyteen vain muutaman siemenpussin hinnalla. Ja nyt kukat ilahduttavat siellä vielä vuosienkin päästä!

Meidän pihassa sinnittelee talon edellisen emännän puutarhasta vielä monia kauniita maatiasperennoja, mutta lisää tarvitaan, jotta entinen kukkaloisto voidaan palauttaa!

Perennojen kylväjän muistilista

Siemenen itävyys – mitä vaaditaan

Tarkista vaatiiko siemen itääkseen erityisiä temppuja, esimerkiksi kuoren pinnan rikkomista, raaputtamista, tai liottamista. Entä laskeeko itävyys erityisen nopeasti, jolloin syyskylvö tuoreilla siemenillä saattaa toimia kevätkylvöä paremmin. Tarkista myös kylvösyvyys!

Koko puutarhan valtaava vai hillitysti leviävä?

Monet perennat leviävät täysin omatoimisesti juurillaan tai siementämällä ja ennen kuin huomaatkaan, koko kukkapenkki on pelkkää piiskua. Joten tarkista netin keskustelupalstoilta mitä muut harrastajat kyseisestä perennasta sanovat. Samalla mukaan tarttuu varmasti myös tietoa kasvin muista vaatimuksista esimerkiksi kasvupaikan ja olosuhteiden osalta, sekä vinkkejä siitä mikä sopisi juuri tämän kukan kaveriksi joko peittämään kuihtunutta kasvustoa, tai kukkimaan samaan aikaan.

Extrahuolenpitoa

Jos haluat, voit ensin pitää kylvöksiä pari vuorokautta sisätiloissa ja siirtää ulos vasta kun siemen on imenyt itseensä vähän vettä.

Mistä siemeniä?

Halvimmat siemenet ja erikoisimmat lajikkeet löytyvät nettikaupoista ja etenkin nettikirppiksiltä. Monet harrastajat keräävät perennojen siemeniä myyntiin ja osaavat myös kertoa parhaiten juuri kyseisten lajien kylvövinkit.

Puutarhakeskustelupalstojen kulta-aikoina joskus reilu 15 vuotta sitten olivat voimissaan harrastajien siemenketjukirjeet. Niitä saattaa edelleen löytää eri ryhmien kautta, tai miksi et pistäisi pystyyn omaa ketjukirjettä? Ideana on, että harrastajat jakavat siemeniä keskenään postimaksun hinnalla.

Toivottavasti innostuitte perennojen kylvöstä ja kertokaahan ihmeessä parhaat vinkit aiheeseen liittyen kommenteissa!

Lopuksi täytyy lähettää vielä kiitokset Kaarinalle ja Senja Arkolle videolla näkyvistä siemenistä <3

  • Ei ole kommentteja.
  • Lähetä kommentti

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Tilaa Kotipuutarha-lehti

    Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
    Tilaa nyt