Nordiska Trädgårdar 2024 — elämyksien päivä

En oikein tiedä mistä aloittaisin. Vaikka Tukholman puutarhamessuista on jo viikko, tuntuu pää olevan vieläkin ihan pyörällä kaikesta kauneudesta. Nyt vasta ehdin käymään kameran kuvasaldon läpi ja istahtamaan koneelle, sillä omassa puutarhassakin on alkanut tapahtumaan. Hain eilen multaa ja muutaman uuden kasvin lähitaimistolta. Olen myös siistinyt ja jakanut kellarissa talvettamiani ruukkukasveja. Ja ehdinpä jo Kauhurinteeseenkin saksimaan talventörröttäjiä. Pintakompostointi on niin kätevää ja pian peittyvät kasvien jäänteet uuden kasvun alle.

Vaan se kuulumisista, mennäänpä seuraavaksi ajassa viikko taaksepäin ja fiilistellään messuantia.

Näytepuutarhat puutarhamessuilla

Saavuttuamme Hernepensaskujanteen Johannan kanssa messuhallille, päätimme aloittaa kierroksen viimeisestä hallista ja sepä olikin vallan hyvä valinta. Ensimmäiseen tuntiin ei nimittäin ollut ollenkaan tungosta ja saimme kuvata ja ihastella näytepuutarhoja kaikessa rauhassa. Sama väljyys suotiin meille myös päivän lopussa. Vaikka oikeastaan tungosta en hirveästi edes huomannut, eikä se haitannut kun meillä ei ollut kiire mihinkään. Näytepuutarhojakin kävimme katsomassa päivän aikana yhteensä kolme kertaa. Ja joka kerta niistä löytyi uusia yksityiskohtia, joita ei ollut edellisellä kerralla huomannut.

Näytepuutarhoissa oli silmiinpistävän ihanasti käytetty erityisen aitoja materiaaleja ja värien käyttö oli loppuunsa hiottua. Minua yllätti jälkeen päin kun kotona tutustuin näyttelyn tekijöihin, että joukossa oli useita tuntemattomampiakin tekijöitä. Tuollainen esillepano kyllä varmasti antaa vaikuttajille lisää näkyvyyttä ja tunnettavuutta. Olisipa meidänkin messuillamme vastaava käytäntö. Vaikka tarkemmin asiaa miettiessäni muistinkin yhtäkkiä oman osallistumiseni vuosia sitten Turun puutarhamessuille. Silloin kasattiin blogikamujen kanssa viljelylaatikoita omalle messuosastollemme. Voi miten ihanat muistot nousivatkaan mieleeni kun luin tuon vanhan postaukseni. Olisipa vielä joskus mahdollisuus osallistua vastaavaan projektiin. Meidän kotoiset puutarhamessumme vain taitavat kuihtua kuihtumistaan. Kovin yleviä sanoja en ole kuullut tämänkään vuoden Helsingin puutarhamessuista.

Sananen messuosastojen esillepanosta

Jos Suomen puutarhamessuilla näkyy laajoja laatoitettuja alueita ja ihan vain vihreää messumattoa niin ne loistivat poissaolollaan Tukholmassa. Siellä saimme kävellä multaisia polkuja pitkin joiden ympärille oli kasattu metsän antimia käyttäen kokonaisia lahopuutarhoja. Useassa kohdassa nenään leijailivat tutut tuoksut, multa ja jopa kanankakka. Yhdellä osastolla oli nimittäin elävät kanasetkin kuopsuttelemassa. Harmi että ne jäivät minulta kuvaamatta. Olivat jotakin erikoisempaa rotua, vitivalkoisia söpöliinejä.

Värejä ei oltu myöskään säästelty mutta lopputulos ei suinkaan ollut kirjava sekamelska vaan kaikki sävyt sopivat täydellisesti toisiinsa. Väreistä vastasivat erityisesti osastojen kauniit puutarha-aiheiset yksityiskohdat mutta tietysti myös kasvit joita oli käytetty säästelemättä. Huomiota kiinnitin myös siihen, että myytävät kasvit oli otettu kauniisti osaksi kokonaisuutta. Niitä oli ripoteltu osastolla sinne tänne, eivätkä ne olleet käytännöllisesti eli rumasti rullakoissa. Varmasti tuo käytäntö aiheutti sen, että kasveja piti täydennellä messujen aikana useaan kertaan mutta oli se varmasti sen arvoista. Uskon, että kauppa kävi paljon paremmin kun kasvit olivat osa sisustusta. Joskus ne tosin olivat niin tiiviisti osa sisustusta, ettei voinut olla ihan varma ovatko ollenkaan myytävänä.

Itse kuitenkin keskityin niin kovasti kuvaamiseen ja vain ihasteluun, että ostokset jäivät ihan minimiin.

Maistuisiko tällainen kattaus?

Yhteenvedon aika

Olen niin onnellinen, että sain kokea tuon kaiken yhdessä ihanan matkaseurani kanssa, kiitos Johanna. Ilman sinua olisin tuskin koskaan tullut lähteneeksi. Minulla on sellainen olo etten pystynyt tässä postauksessa kuin raapaisemaan vähän pintaa. Niinpä suosittelenkin kaikkia lähtemään ensi keväänä kokemaan messut ihan omin silmin.

Tässä viimeisenä vielä pieni videon pätkä minkä nappasin yhdestä näytepuutarhasta. Harmi että se oli ainoa video jonka tajusin ottaa. Kännykän kamerasta löytyi kuitenkin 250 ja kamerasta 99 kuvaa, joten kuvasaldoa riittäisi aiheesta vielä vaikka kuinka moneen postaukseen. Vaan ne jääköön sitten vaikka talven pimeisiin hetkiin, sillä nyt ulkona on alkanut paistaa aurinko ja lumet ovat lähes sulaneet. Ulkopuuhat kutsuvat ja tietokoneella istuminen jää tästä eteenpäin minimiin.

Ihania pääsiäisen pyhiä kaikille!

  1. Tukholman messut ovat legendaariset eivätkä ne onneksi vaikuta olevan näivettymään päin. Pitäisikin itse taas jonakin vuonna toimertua sinne. Siellä vain meinaa pökertyä kaikesta ihanasta.

    • Kyllä, pökertyminen oli välillä todella lähellä😍🤏

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt