Kirvojen torjunta

Kirvoja on useita eri lajeja. Ne ovat päärynänmuotoisia ja pehmeäihoisia, kooltaan 1– 4 millimetriä. Väri vaihtelee lajin mukaan vihertävästä ruskeaan ja mustaan. Kirvat kiusaavat monia puutarhakasveja. Erityisesti ne rakastavat ruusujen nuppuja.

Miten kirvat löytää?

Kirvat parveilevat kasvien nuorissa versoissa, lehtien alapinnoilla ja kukkanupuissa. Kirvoja esiintyy vuosittain, toisinaan enemmän ja toisinaan vähemmän.  

Milloin kirvoja kannattaa torjua?

Jos kirvoja on vähän, niiden torjunta ei ole tarpeen. Useimmat kasvit selviävät kirjojen hyökkäyksestä kosmeettisin vaurioin.

Mitä haittaa kirvoista on?

Kirvat imevät kasvien nesteitä ja haittaavat niiden kasvua. Kirvatuhon huomaa lehtien runsaasta vioittumisesta ja käpristymisestä. Herkimmillään kasvit ovat keväisin, kun versot, lehdet ja nuput ovat nuoria. Jos kirvoja on paljon, kukkanuput voivat surkastua. Lisäksi kirvat erittävät tahmeaa mesikastetta, joka edistää homeiden ja sienisairauksien tarttumista esimerkiksi ruusuihin ja kasvihuonekurkkuun.

Miten kirvoja torjutaan?

Kirvoja voi torjua käsin liiskaamalla ja kylmällä vesisuihkulla. Myös luonnonmukaisia ruiskutteita on myytävänä. Ekotarhuri tekee itse raparperiveden ja sumuttaa sillä kirvainvaasion kohteeksi joutuneita kasveja. Kirvojen torjunnassa lyömätön apu ovat myös kirvoja ja niiden munia syövät hyötyhyönteiset, kuten leppäpirkot.

Kirvojen torjuntaan perinteisesti käytetyt mäntysuopa- ja saippualiuokset vaurioittavat myös kasvilla ruokailevia kukkakärpästen toukkia ja pahimmassa tapauksessa myös kukassa jälkikasvulleen mettä keräävät mehiläiset voivat tuhoutua. Jos kasvin vauriot ovat vähäisiä, ei kirvojen torjunta ole tarpeen ollenkaan.

Raparperivesi kirvojen torjuntaan: Silppua viiden litran teräskattila puolilleen raparperinlehtiä ja täytä kattila vedellä. Keitä puolisen tuntia ja jäähdytä. Siivilöi keitos ja ruiskuta laimentamattomana. Käytä raparperivesi parin päivän sisällä. Pese sumutinpullo hyvin.

Luonnon pyretriinivalmisteita voi käyttää harkiten, jos kirvoja on runsaasti eikä mikään muu konsti tehoa.
Raparperivesi
Raparperivesi on vanha, luonnonmukainen kotikonsti kirvojen torjuntaan.

Ennen kuin ruiskutat

  • Mieti, onko torjunta todella tarpeen vai ovatko kirvojen tuhot kasveissa vain kosmeettinen haitta?
  • Tutustu kaupallisten tuotteiden tuoteselosteisiin ja käyttöohjeisiin.
  • Käytä ohjeiden mukaisia suojavarusteita.
  • Ruiskuta poutasäällä, tyynellä ilmalla.
  • Muista, että ruiskutteista on haittaa myös hyötyhyönteisille.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt