Kevään ensimmäiset puutarhatyöt

Huhtikuussa lumet sulavat ja piha näyttää talven jäljiltä usein vähän lohduttomalta. Talvisuojausten ja kuihtuneiden kasvijätteiden alla odottelee kuitenkin jo uusi kasvu. Nyt on aika auttaa kevät puutarhaan!

Poista talvisuojaukset

Kun routa on sulanut, voit poistaa varjostuskankaat, havut ja pakkaspeitteet. Jyrsijäverkkojen ja runkosuojien poistamisessa ei kannata kiirehtiä, sillä pitkäkorvat tuppaavat loikkimaan pihoilla usein pitkälle kevääseen.

Paksut havunoksat hidastavat roudan sulamista ja maan lämpenemistä keväällä.

Siisti perennapenkit

Kerää pois perennojen viimevuotiset varret ennen kuin uusi kasvu alkaa toden teolla. Kuivuneet varret irtoavat yleensä kevyesti nyppimällä tai haraamalla. Jos varsi tuntuu olevan tiukassa, älä revi vaan pyöritä kevyesti tai katkaise varsi saksilla läheltä tyveä. Älä riuhdo varsia maasta väkisin, sillä kasvin juuret ja uudet versot voivat vahingoittua. Silppua kuivat varret kompostiin tai perennapenkin katteeksi.

Kapea harava on kätevä perennapenkkien siistimisessä. Haravoi varovasti sipulikukkien väleistä.

Kalkitse ja lannoita

Useimmat puutarhakasvit viihtyvät neutraalissa tai lievästi happamassa maassa, jonka pH on 6–7. Suomessa maaperä on luonnostaan tätä happamampaa ja siksi säännöllisestä kalkituksesta on hyötyä. Kalkki liukenee hyvin kevätkosteaan maahan. Noudata tuotepakkauksen annosteluohjeita ja huomioi, että jotkut kasvit viihtyvät happamassa kasvualustassa.

Kalkin lisäksi puutarhakasvit kaipaavat lannoitteita jaksaakseen kasvaa, kukkia tai tuottaa satoa. Oma kompostimulta on ilmainen ja hyvä lannoite ja maanparannusaine kaikkialle puutarhaan. Levitä kompostia keväällä perennojen ja pensaiden juurille sekä monivuotisille hyötykasveille, kuten raparperille. Komposti tuo maahan ravinteita, lisää humusta ja pidättää kosteutta maassa. Kompostin ei tarvitse olla täysin maatunutta, kun se jätetään katteeksi maan pinnalle.

Kompostimulta sopii katteeksi monivuotisille puutarhakasveille.

Kaupallisista lannoitevalmisteista löytyy niin puutarhan yleislannoitteita, kuin kasvikohtaisia erityislannoitteitakin. Suosi eloperäisiä ja orgaanisia valmisteita ja noudata aina tuotepakkauksen annosteluohjeita. Luonnonlannoitteet, kuten merilevärouhe, sarvilastut, kananlantarakeet tai hyvin palanut hevosenlanta nostavat kasvualustan ravinnetasoa pitkävaikutteisesti.

Haravoi maltilla

Haravoidessa voi olla suurpiirteinen, sillä lehtiaines katoaa kyllä lierojen toimesta maan uumeniin, kunhan kasvukausi kunnolla alkaa. Haravointi voi olla kuitenkin tarpeen, jos maahan on jäänyt paksuja, liiskaantuneita lehtimattoja.

Odota rauhassa maan kuivumista ennen kuin tartut haravaan.

Leikkaa pensaat

Huhtikuu on hyvää aikaa useimpien pensaiden leikkaamiseen. Säännöllisellä leikkaamisella lehtipensaat pysyvät sopivan ilmavina ja terveinä. Havupensaat tarvitsevat hoitoleikkausta lähinnä talvituhojen vuoksi.

Pese kasvihuone

Kasvihuoneen voi ottaa käyttöön monesti jo huhtikuun puolella, joten nyt on pesun aika. Kunnon puhdistus auttaa torjumaan kasvitauteja ja tuholaisia. Pese kasvihuone kuumalla mäntysuopa- tai astianpesuainevedellä, käytä puhdistuksessa apuna harjaa tai sientä, jolla irrotat mm. tuholaisten munat rakenteista. Puutarhaletkun erilaisilla suuttimilla huuhtelet kätevästi suuret pinnat ja pienet raot.  

Vanha lattianpesin sopii hyvin kasvihuoneen kevätsiivoukseen.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt