Aasianrunkojäärä

Aasianrunkojäärä on lehtipuita ja pensaita vioittava kovakuoriainen, joka uhkaa levitä Aasiasta puulavoissa ja muussa puisessa pakkausmateriaalissa.

LUOKITUS Kasvinterveyslainsäädännössä laji on luokiteltu karanteenituhoojaksi, jonka leviäminen EU:n alueelle pyritään estämään ja kaikki sen tiedetyt esiintymät hävittämään.

TUNNISTUS Aasianrunkojäärä (Anoplophora glabripennis) on kovakuoriaiseksi iso.  Sen ruumis  on 2,5–3,5 cm pituinen  ja tuntosarvet ovat ruumistakin pidemmät. Sen  tunnistaa mustasta selästä, jossa on valkoisia pilkkuja. Munat, toukat ja koteloasteet ovat puun sisällä. Kotelovaiheen jälkeen aikuinen kuoriainen tekee puuhun 1 cm:n levyisen reiän, josta se kaivautuu ulos.

MITÄ AIHEUTTAA? Laji voi elää monilla yleisillä lehtipuu- ja pensaslajeilla. Isäntäkasveja ovat haapa, poppeli, hevoskastanja, jalavat, koivut, lehmus, lepät, omenapuut, päärynäpuut, pajut, pähkinäpensas, saarni ja vaahterat. Vierasperäisenä lajina se voi aiheuttaa meillä vakavia tuhoja sekä luonnossa että puutarhoissa.

MITEN LEVIÄMINEN ESTETÄÄN? Kansainvälisessä kaupassa käytettävien puupakkausten pitäisi aina olla lämpökäsiteltyjä (lavoissa silloin ISPM 15 merkintä), jotta niiden mukana ei leviäisi karanteenituholaisia. Erityisesti Aasiasta peräisin olevien pihakivien mukana kulkevat puulavat ovat kuitenkin riski. Aasianrunkojäärähavainnoista on aina välittömästi ilmoitettava Ruokavirastoon, joka vastaa tuholaisen hävittämisestä. Tuholaista ei pidä yrittää hävittää itse.

Lisätietoja Ruokaviraston sivuilta.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt