Viherkasvien keväthuolto

Viherkasvit ja ruukkukukat ovat pimeän ja kuivan talven jälkeen usein vähän onnettoman näköisiä. Helmikuussa valon määrä lisääntyy ja on hyvä aika virittää huonekasvit uuteen kukoistukseen. Huoltotoimiin tarvitset pehmeän rievun, sakset, tuoretta multaa ja mahdollisesti suurempia ruukkuja.

Lehtien puhdistus

Lehtien pinnalle kertynyt pöly haittaa kasvin yhteyttämistä ja vaikuttaa sitä kautta koko kasvin elintoimintoihin. Jos pölyjen pyyhkiminen on lepokaudella unohtunut, puhdista huonekasvit viimeistään nyt.

Vie vahapintaiset ja kiiltävälehtiset kasvit kylpyhuoneeseen ja suihkuta ne kevyellä paineella, haalealla vedellä. Sujauta ruukku muovipussiin ennen suihkutusta, ettei multa kastu liian märäksi. Nukkalehtiset kasvit, kuten saintpaulia, eivät pidä suihkuttelusta.

Jos kasvi on iso ja ruukku painava, pyyhi lehdistä pölyt ja lika kostealla, pehmeällä rievulla. Nukkapintaiset kasvit voi pyyhkiä pölyhuiskalla tai varovasti kuivalla pölyrievulla. Muista puhdistaa myös lehtien alapinnat.

Pyyhi kasvien lehdet pehmeällä ja puhtaalla, kostealla rievulla.

Tutki huonekasvit tuholaisten varalta

Tarkista pyyhkimisen yhteydessä, löytyykö kasveista kutsumattomia vieraita. Tutki erityisesti kasvupisteet, lehtihangat ja lehtien alapinnat. Talvella kuiva huoneilma altistaa kasvit tuholaisille.

Leikkaa tarvittaessa

Käy huonekasvit läpi ja tarkista mahdolliset vauriot. Leikkaa pois ruskettuneet oksat, versot, lehdet ja lehdenkärjet. Siistittynä kasvi näyttää heti paljon paremmalta ja virkeämmältä. Voit myös tarvittaessa karsia liikoja oksia ja rönsyjä reheväkasvuisista viherkasveista, kuten kultaköynnöksistä, peikonlehdistä ja rönsyliljoista. Samalla saat pistokkaita ja rönsytaimia lisäysmateriaaliksi. Muista leikatessa aina terävät ja puhtaat välineet!

Talvikauden kuivuus ruskettaa helposti lehtien kärkiä.

Olisiko mullanvaihdon aika?

Voit tarkistaa kasvualustan kunnon kastelutestillä: Jos kasteluvesi hulahtaa saman tien mullan läpi aluslautaselle, on kasvualusta menettänyt rakenteensa. Valmistele kasvi mullanvaihtoon kastelemalla se hyvin jo edellisenä päivänä. Irrota juuristo varovasti ruukusta ja karisuta suurin osa vanhasta mullasta pois. Muista lisätä uutta multaa myös ruukun pohjalle ennen kuin istutat kasvin uudelleen. Lisää hitunen uutta multaa myös kasvipaakun pinnalle, mutta varo upottamasta kasvia liian syvään. Tiivistä kevyesti sormilla painaen ja kastele valmis istutus. Mikäli kasvi on niin kookas, ettei koko kasvualustan vaihto enää tahdo onnistua, vaihda ainakin pintamultaa aika ajoin.

Tiivistä uusi multa ensin käsin kasvin ympärille ja kastele lopuksi.

Lisää kastelua ja aloita lannoitus

Talven ajan niukalla kastelulla pärjänneet kasvit kaipaavat enemmän kosteutta, kun kasvu alkaa. Anna vettä kunkin kasvin vaatimusten mukaan, äläkä kastele vain varmuuden vuoksi. Paras kasteluvesi on huonetilassa lämmennyttä ja hapettunutta.

Uutta ravintoa tarjotaan kasveille varovasti helmi-maaliskuusta lähtien. Aloita puolikkaalla annostuksella ja lisää lannoitus ohjeen mukaiseksi huhtikuulla. Kasteluveden joukkoon sekoitettavat lannoitteet ovat sisätiloissa kätevimpiä. Jos olet juuri vaihtanut kasville uuden mullan, voit lykätä lannoituksen aloitusta. Uusi multa on ravinteikasta, ja voimakkaasta lannoituksesta on juurtumisen aikana enemmän haittaa.
Älä lannoita kuivahtanutta kasvia, vaan kastele ensin ja odota että nestejännitys palautuu.

Aloita lannoitus vasta 2–3 viikkoa mullan vaihdosta.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt