Tuhkan käyttö puutarhassa

Tuhkan käyttö puutarhassa tuntuu olevan yksi puutarhakysymysten kestoaiheista. Tarkkojen annosteluohjeiden antaminen on vaikeaa, sillä tuhkan eri ainesosien pitoisuudet vaihtelevat sen mukaan mitä puuta on poltettu.

Tuhkan käyttö kalkin asemasta

Tarkkojen annosteluohjeiden antaminen on vaikeaa, mutta kokoluokka on oikea, kun vuosittaisessa käytössä viisi kiloa eli noin ämpärillinen tuhkaa levitetään 50–100 neliölle. Tuhkan happamuutta neutraloiva kyky on noin puolet tavanomaisesta puutarhakalkista. Tuhkaa ei kuitenkaan pidä käyttää ”kaksinkertaisesti” sillä liiallinen tuhkan käyttö voi nostaa maan pH:n niin korkealle, että osa ravinteista muuttuu kasveille käyttökelvottomaan muotoon.

Kalkin tavoin tuhkan voi levittää juuri lumesta vapautuneeseen maahan. Tumma tuhka kerää auringon lämpöä, joten tasamaalla sitä voi käyttää myös viimeisen lumen ja jään sulattamiseen. Rinteissä sitä ei kannata sulatteluun käyttää, sillä sulamisvedet vievät tuhkan hyödyt helposti mukanaan. Parasta tuhkaa puutarhakäyttöön saa polttamalla kuivaa ja puhdasta lehtipuuta. Rakennus- ja purkujäte sekä runsas puunkuorien ja risujen määrä lisäävät tuhkan raskasmetallipitoisuuksia. Epätäydellisen palamisen seurauksena muodostuu myös haitta-aineita, esimerkiksi PAH-yhdisteitä.

Puhdas puuntuhka sopii kasvualustan neutralointiin ja puutarhakasvien ravinteeksi.
Puhdas puuntuhka sopii kasvualustan neutralointiin ja puutarhakasvien ravinteeksi.

Tuhka lannoitteena

Puhdas puuntuhka sisältää muun muassa kalsiumia, fosforia, kaliumia ja useita eri hivenaineita. Käytännössä se sisältää lähes kaikkia kasvien tarvitsemia ravinteita, paitsi typpeä. Tuhkan levitys kannattaa ajoittaa eri aikaan kuin typpilannoitteiden.

Mille kasveille tuhkaa?

Suurin osa kasveista hyötyy tuhkasta, kun annostelu on sopiva. Hyötytarhassa tuhkasta pitävät erityisesti sipulit, kaali, tomaatti, pavut, hedelmäpuut ja marjapensaat. Perunalle tuhkalisä sen sijaan voi aiheuttaa rupisuutta. Älä levitä puuntuhkaa myöskään muille hapahkossa maassa viihtyville kasveille kuten alppiruusuille ja pensasmustikoille.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt