Taltuta tuuli kasveilla

Viima ja tuuli ovat erityisesti uudistalon pihan rasitteita, koska tuuli pääsee etenemään siellä esteittä. Paranna pihasi tuulioloja tällä eri korkuisia kasveja sisältävällä isolla, monilajisella istutussuunnitelmalla!

taltuta tuuli kasveilla

Tuulensuojaistutus

Tuulensuojaksi kannattaa valita hyviä peruskasveja, jotka sietävät puhureita ja ovat tarpeeksi kookkaita. Tällaisia ovat esimeriksi suunnitelman istutukseen valitut kanadantuija, punapaju ja marjaomenapensas. Sitä mukaa kun suojakasvit vakiinnuttavat paikkansa ja saavat kokoa, voit istuttaa niiden joukkoon arempia lajeja. Suunnitelmaan on valittu mukaan lisäksi perennoja, jotka sietävät hyvin tuulisia olosuhteita.

Isot kasvit antavat suojaa talven myräköiltä. Havupuut ja pensaat ovat arvossaan pihan itä- ja pohjoislaidalla. Huolehdi kuitenkin, että osa tuulesta pääsee istutuksen läpi. Jos suojaistutus on liian tiivis, esteeseen törmäävä tuuli muuttuu pyörteiksi. 

Istutussuunnitelma

Tee 5 x 8 m kokoinen istutusalue paikkaan, johon kaipaat tuulensuojaa. Levitä alalle uusi kasvualusta tai paranna maata noin metrin syvyydeltä. Mullan tulee olla runsasravinteista ja tuoretta.

(Salix purpurea)

On vaatimaton kasvupaikan suhteen. Tämä pystyoksainen pensas on nopeakasvuinen. Punertavan oksiston ansiosta punapaju on kaunis myös lehdettömänä. Vyöhykkeet: I–V, korkeus 2 m.

(Thuja occidentalis)

Viihtyy parhaiten puolivarjossa. Tyvestä latvaan asti ainavihanta puu kestää hyvin leikkausta. Pitkäikäinen ja terve tuija on puutarhan peruskasvi. Vyöhykkkeet: I–IV, kork. 10–15 m.

(Astilboides tabularis)

On yksi suurilehtisimmistä perennoistamme. Koristeellisten lehtien lisäksi sillä on kauniit valkoiset kukkatertut. Korkeus 1 m, kukinta 7–8.

(Malus toringo var. sargentii)

On täysikasvuisena jopa kolme metriä leveä pensas. Se ei tarvitse aurinkopaikkaa kukkiakseen. Vyöhykkeet: I–II (III)kukinta: 6, korkeus 2 m.

(Astilbe Arendsii-Ryhmä ’Amethyst’)

Kukkii heinä-elokuussa. korkeus 60–100 cm.

(Geranium renardii)

On erityisen kaunis kasvutapa. Maanalaisilla rönsyillä leviävä kasvi muodostaa helakanvihreitä mattomaisia kasvustoja. Korkeus 15–25 cm, kukinta: 6–7.

(Astilbe Japonica-Ryhmä ’Montgomery’)

Suosii runsasmultaista puolivarjoista kasvupaikkaa. Korkeus 50–70 cm, kukinta: 7.


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

  • Taltuta tuuli kasveilla / Kotipuutarha 3-2015

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt