Talo hiljeni, komposti kylmeni

PÄÄKIRJOITUS 8/2023

Omakotitalossa asuva ystävä lähetti keväällä avunpyynnön: Millainen sen kompostorin pitää olla? Myöhemmin kyselijöitä löytyi vielä lisää. Biojätteen lajitteluvelvoitteen laajeneminen alle viiden asunnon kiinteistöihin pakotti liikkeelle. Hämmentävän moni omakotitalossakin asuva kaataa edelleen keittiöjätteet sekajätepussiin niin maalla kuin kaupungissa. Kun ei ole pakko, mennään helpomman kautta. Se on ymmärrettävää, jos omaan arkeen liittyvä kannustin kompostointiin puuttuu. Ilmastonmuutosta ja luontokatoa on liian vaikea liittää kahvinpuruihin ja kuorimajätteisiin. Eivätkä kaikki pihan omistajat harrasta puutarhanhoitoa. Siksi laki lienee ainoa mahdollisuus saada isot massat liikkeelle, hankkimaan kompostori tai lajittelemaan biojätteet erilliskeräykseen.

Vaikka omistaisi tarkoitukseen sopivan kompostorin, ei homma ota aina sujuakseen. Vuosien aikana olen kannustanut ja auttanut useampaakin kaveria, joka on ahdistunut multatehtaansa äärellä. Omassakin kompostoinnissa tapahtui järisyttävä muutos, kun nuoriso muutti omilleen. Talo hiljeni ja komposti kylmeni. Piti opetella uudenlainen rytmi säiliön täyttämisessä ja tyytyä vähän alhaisempiin lämpötiloihin ja hitaampaan maatumiseen.

Tästä kompostoinnissa on kysymys, asioiden opettelusta. Yleensä kyse on pienistä säädöistä. Oppimisen nopeuttamiseksi ja innostukseksi teimme tähän lehteen jutun, josta löytyy yksityiskohtaisia neuvoja. Ella Rädyn kirjoittamassa jutussa mennään syvälle maatumisen saloihin ja annetaan selkeät neuvot. Vikakaaviosta voi selvittää, mikä meni pieleen ja tehdä korjausliikkeet. Toivon, että juttu innostaa kokeilemaan, ja opettelemaan. Vuosien varrella parhaita hetkiä ovat olleet ne, kun ystävä laittaa viestin: Kiitos vinkeistä, nyt siellä on jo 30 astetta lämpöä! Toivottavasti sinä saat tästä jutusta tarvitsemasi innostuksen, opin ja avun!

Minna Siltala
päätoimittaja

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt