Kukkapenkki siemenistä kasvattaen

Muutaman neliömetrin kokoiseen kukkapenkkiin uppoaa helposti parikymmentä tainta. Tarkan markan tarhuri suosii kestäviä perennoja ja kasvattaa ne itse siemenestä.

Perennojen kasvattaminen siemenistä

 • Monivuotisten kukkien taimet on helpointa kasvattaa ulkona laatikoissa tai ruukuissa, joihin siemenet kylvetään keväällä. Laatikoista ne löytyvät talvenkin jälkeen eivätkä jää rikkakasvien alle.
 • Suosi syyskylvöä, jos siemenet tarvitsevat itääkseen kylmän jakson eli 1–2 kuukautta -5–+5 asteessa. Talvi ulkona vastaa kylmäkäsittelyä.
 • Jos haluat mahdollisimman nopeasti isot taimet, aloita esikasvatus helmi-huhtikuussa ikkunalaudalla tai lämmitettävässä kasvihuoneessa.
 • Laita kylvöastian pohjalle hiekkaa tai lekasoraa, sekoita sen päälle kasvualusta: turvemultaa ja hiekkaa suhteessa 1:1. Vaihtoehtoisesti käytä valmista kylvö- ja taimimultaa. Tiivistä ja tasoita mullan pinta. Kylvä siemenet ja peitä ne noin sentin kerroksella kasvualustaa.
Siementen kylvö kennostoon.
Isoon taimikennostoon mahtuu paljon taimia pieneen tilaan.
 • Kostuta kylvös sumuttamalla ja peitä astia lasilevyllä tai muovilla, jotta mullan pinta ei pääse kuivumaan. Tuuleta tarpeen mukaan, koska multa ei saa olla jatkuvasti märkäkään. Sopiva lämpötila itämiselle on noin 15–20 astetta. Poista lasi tai muovi kun kylvös on taimettunut.
 • Kouli eli istuta taimet isompaan astiaan, jos taimien lehdet kasvavat kiinni toisiinsa. Voit aloittaa myös varovaisen lannoituksen, kun taimet ovat alkaneet selvästi kasvaa.
 • Siirrä taimet lopulliselle kasvupaikalleen, kun ne ovat riittävän isoja pärjätäkseen muiden kasvien joukossa. Totuta sisällä kasvatetut taimet ulkoilmaan vähitellen. Pidä niitä aluksi avomaalla vain pari tuntia. Useimmat monivuotiset kukkivat aikaisintaan kylvöä seuraavana vuonna. Yksivuotiset kukkivat samana vuonna ja kaksivuotiset seuraavana vuonna kylvöstä.
Punaluppio.
Punaluppion (Sanguisorba officinalis) on kestävä myös leikko- ja kuivakukkana.

Täydennä yksivuotisilla

Monivuotiset kasvit eivät yleensä kuki kylvövuonna, joten penkkiin kannattaa kylvää myös yksi- ja kaksivuotisia kasveja, jotta kukintaa ei joudu odottamaan montaa vuotta. Yksi- ja kaksivuotiset kasvit voi kylvää suoraan kasvupaikalle touko-kesäkuussa tai loppukesästä, jolloin ne talvehtivat pikkutaimina. Noudata siemenpussin ohjeita.

Kukinnan jälkeen yksi- ja kaksivuotiset siementävät ahkerasti ja uusia kasvinalkuja voi ilmestyä alkuperäisen istutuspaikan lisäksi myös muualle puutarhaa. Erityisen hanakoita leviämään ovat mm. kellokukat ja rohtosormustinkukka.

Mallisuunnitelma

SUUNNITELMAN KASVIT

 • Kaunopunahattu (Echinacea purpurea). MV, kork. 60–80 cm lajikkeesta riippuen, kukinta elo-syyskuu.
 • Rohtosormustinkukka (Digitalis purpurea). KV, korkeus 90–140 cm lajikkeesta riippuen. Kukinta heinä-elokuu.
 • Ruiskaunokki (Centaurea cyanus). YV, korkeus 40–60 cm, kukinta heinä-elokuu tai 8 vk kylvöstä.
 • Punapäivänkakkara (Tanacetum coccineum). MV, kork. 80–100 cm, kukinta heinä-elokuu.
 • Maariankello (Campanula medium). KV, Korkeus 70–90 cm, kukinta heinä-elokuu.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt