Siementen kylmäkäsittely

Monet monivuotisten kasvien siemenet vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen. Kuvassa elefanttiheinän siemeniä.

Kylmäkäsittelyllä tarkoitetaan aikaa jonka siemenet viettävät alle +5 asteen lämpötilassa ennen varsinaista kylvöä. Omasta puutarhasta tai luonnosta kerätyt siemenet ja myös osa ostosiemenistä kaipaa kylmäkäsittelyä, jonka pituus on lajista riippuen 4–10 viikkoa.

Miksi siemeniä pitää kylmäkäsitellä?

Syksyllä suoraan puutarhaan kylvetyt siemenet saavat luonnonmukaisen kylmäkäsittelyn talven aikana. Keinotekoisella kylmäkäsittelyllä jäljitellään talvea. Useimmat siemenet itävät paremmin “talven” jälkeen eli kun  siemen siirretään kylmäkäsittelyn jälkeen viileästä lämpimään. Kylmäkäsittely onnistuu myös jääkaapissa. 

Kylmäkäsittely jääkaapissa

 1. Laita pari kourallista kosteaa turve-hiekkaseosta pieneen pussiin ja painele käsiteltävät siemenet seoksen sisään. Sulje pussi, mutta jätä kuitenkin pieni ilmareikä pussin suulle. Säilytä pussia huoneenlämmössä kaksi viikkoa.

 2. Nosta pussi jääkaappiin pariksi kuukaudeksi. Optimaalinen lämpötila on noin +4 astetta.

 3. Kun pussiin alkaa ilmestyä pieniä taimia tai ituja, on aika nostaa pussi valoisaan paikkaan huoneen lämpöön.

 4. Täytä taimilaatikko tai yksittäiset taimipotit kylvömullalla ja siirrä pikkutaimet siihen. Sumuttele mullan pintaa säännöllisesti. Pikkutaimet eivät juurikaan haihduta, joten vältä liikakastelua.

 5. Jos pussissa ei näy mitään eloa noin kahden kuukauden kylmäkäsittelyn jälkeen, ota pussi pois jääkaapista. Täytä kylvöastia kylvömullalla ja levitä pussin sisältö siemenineen mullan päälle. Jos siemeniä jää näkyviin, peitä ne ohuelti seoksella. Pidä kylvös kosteana.

Kylvömullan ja hienon hiekan seos on hyvä alusta siementen kylmäkäsittelylle.
Kasvuturpeen ja hienon hiekan seos on hyvä alusta siementen kylmäkäsittelylle. Älä kastele seosta liikaa, etteivät siemenet vain mätäne.
Vermikuliitti on kevyttä ja rakeista vulgaanista mineraaliainesta.
Vermikuliitti on kevyttä ja rakeista vulgaanista mineraaliainesta. Se pidättää kosteutta ja sopii erityisen hyvin pitkän kylmäkäsittelyn vaativille siemenille.

Kylmäkäsittely ulkona

 1. Rei´itä kylvöastian pohja. Täytä astia turve-hiekkaseoksella tai kylvömullalla ja kostuta kauttaaltaan.
 2. Kylvä siemenet astiaan. Peitä kylvös ohuella multakerroksella ja sumuta pinta kosteaksi. Pidä kylvös huoneenlämmössä pari viikkoa. Muista nimetä kylvöt nimilapuilla etenkin jos kylvät monia eri siemeniä.
 3. Vie kylvöastia lumihankeen pariksi kuukaudeksi. Jos tulee leuto jakso, varmista etteivät sadevesi tai lumien sulamisvesi jää seisomaan astiaan.
 4. Ota astia sisälle maalis-huhtikuussa ja siirrä se valoisaan paikkaan, kun taimia alkaa ilmestyä. Kouli taimet omiin pikkuruukkuihin, kun niihin ilmestyy ensimmäiset oikeat lehdet sirkkalehtien jälkeen.
Kylvä siemenet laatikkoon ja peitä kevyesti.
Kylvä siemenet laatikkoon ja peitä kevyesti.
Hautaa laatikko lumeen.
Hautaa laatikko lumeen.

Lue lisää aiheesta! Kestotilaajana löydät jutun helpoiten digiarkistostamme.

 • Kylmäkäsittely jääkaapissa / Kotipuutarha 1-2016 s. 57
 • Siemenet käsittelyyn / Kotipuutarha 1-2013 s. 62

 

3 Comments

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.