Merkityksellisen äärellä

PÄÄKIRJOITUS 5-6/2024

Tein kaveripiirissä perinteisen puutarha-asioiden tiedustelukierroksen. Aloitin asian vierestä ja yksityiskohdista, kuten Pulitzer-palkittu jenkkijournalisti aikoinaan opasti haastattelutekniikan työpajassa. Lempparitomaattien väreistä ja makumaailmasta siirryttiin syvään päätyyn, kasvualustaan ja ravinnetasapainoon. Sitten pintaan alkoi nousta oikeasti tärkeitä asioita, tunteita ja elämää. Paljastui, että kaveri on tomaattiharrastaja jo kolmannessa polvessa. Punaposkinen koisokasvi sitoi perheen sukupolvia yhteen suvun pientilalla ja myöhemmin kesämökillä. Kun muistellaan isän tomaattisosetta ja isoäidin tarinoita rajan taakse jääneestä puutarhasta, muistetaan myös rakkaita ihmisiä ja yhteistä aikaa.

Puutarhalla on syvempi merkitys myös toiselle ystävälleni. Kun lapset lensivät pesästä, vaihdevuosioireet ravistelivat, ja töissä ja parisuhteessakin oli raskasta, piti keksiä jotain. Pariskunta päätti hankkia mökin puutarhalla. Puuhastelu yhdistää, rauhoittaa mieltä ja tarjoaa fyysistä toimintaa sekä käytännön ongelmia ratkaistavaksi. Ystäväni saa käyttää luovuuttaan ilman rajoja. Pieleen menneet palaverit ja toteutumattomat työunelmat häviävät maata kaivaessa kuin kuorimajäte kompostiin. Ystäväni voi nyt paremmin kuin aikoihin, kiitos puutarhan.

Puutarhanhoito yhdisti myös minua ja edesmennyttä isääni. Hän rakasti kasvihuonettaan ja tomaatteja, yrttejä ja kukkia, etenkin ruusuja ja gladioluksia. Mansikkamaalta riitti hilloa ja pakastemarjoja myös minun perheelleni. Kasvuvyöhykkeitä uhmaten isäni istutti Suomenselän ankariin olosuhteisiin niin syreeniaitaa, erikoiskasvien kivikkotarhaa, kärhöjä kuin omenapuita. Kaikkea piti olla. Isäni perimmäinen motiivi puutarhanhoitoon oli stressinpoisto. Kasvien parissa yrittäjän paineet haihtuivat hetkeksi. Tunnistan tämän itsestänikin.

Tämä satasivuinen lehti on täynnä sekä syvätietoa että TUNNETTA. On kevyempää ja asiapitoisempaa, kaunista ja dokumentoivaa sisältöä. Tarinoita ihmisistä ja puutarhoista. Kaikkea pitää olla, jotta teistä rakkaista lukijoista jokainen löytää lehden sivuilta itselleen merkityksellisiä asioita.

Aurinkoista ja merkityksentäyteistä kesää puutarhassa!

Minna Siltala
päätoimittaja

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt