Värikäs istutusalue — angervojen ensimmäinen kesä

Tänä keväänä sain tehtäväkseni toteuttaa uuden istutusalueen, yhteistyössä Puutarha Tahvosten kanssa. Saimme Double Play® -sarjan angervontaimet hyvissä ajoin istutettua ja katettua alueen pahvilla ja kuorikkeella. Ja kylläpä tulikin kate tänä kesänä tarpeeseen! Ilman sitä olisivat taimet varmasti kärventyneet kesäkuun helteisiin. Useaan kertaan myös kastelin taimia oikein kunnolla letkusta ja pian ensimmäiset takarivin taiganvirpiangervot ’Blue Kazoo’ puhkesivatkin valkoiseen kukintaan. Mitään kukkaryöppyä en näin heti istutuksen jälkeisenä kesänä edes näiden angervojen osalta odottanut, niinpä olin täysin tyytyväinen niihin muutamiin kukkaterttuihin, jotka pensaat olivat jaksaneet pusertaa iloksi ja ihmeteltäväksi.

Onneksi kesälomani sattui parahiksi pahimpien helteiden aikaan ja saatoin huolehtia kastelusta. Hennoin olla poissa kotoa vain viisi päivää ja sitten nopeasti takaisin kotiin kastelemaan. No eipä niillä helteillä oikein muualla jaksanut ollakaan, ainakin kaupunkilomailut saattoi unohtaa auringon paahtaessa yli 30 asteen lukemissa. Ja kuumuuden seurauksena tietysti kärsittiin kuivuudesta sitten melkoisen pitkälle heinäkuuhun, ennen kuin ensimmäisiä pieniä kuurosateita sattui kohdalle. Maa oli pölisevää tomua, eikä vaivaiset kuurot kastelleet kuin ihan maan pinnan. Jossain vaiheessa taisin hieman hampaitani kiristellä kun kasteltavana oli kaksi uutta aluetta mutta niinpä siitäkin vaan taas selvittiin. Ja mikä ihmeellisintä, tankkien vesi riitti jälleen ja sitä on vielä jäljelläkin. Täytyisikin nyt lasketella loput vedet istutuksille niin eivät menisi sitten hukkaan kun tankit tyhjentää talveksi.

Paksun katteen ansiosta pensaat säilyttivät raikkaan vihreyden kuivasta kesästä huolimatta.

Seuraavaksi kukittiin punaisen sävyissä

Valkoisen kukinnan väistyessä alkoi punertavien kukkien kausi. Sitä kestikin sitten tosi pitkään ja vieläkin voi löytää ihan pieniä uusia kukkia joissakin pensaissa. Kuivuus kyllä selvästi on tänä kesänä nopeuttanut pensaiden kukintaa ja tuleentumista, sillä joissakin pensaissa on jo nyt ruskaa ja osa lehdistä pudonnut maahan. Ensimmäisen kesän kokemuksen jälkeen voisin sanoa, että eniten tykästyin pieneen ja kompaktin kokoiseen keltajapaninangervoon, Double Play® Gold:iin. Se on pysynyt koko kesän kauniina eikä siinä ole näkyvissä kuivuuden merkkejä, vaikka se istutettiin lähimmäksi tietä. Paikka on varmasti alueen kuivinta osaa.

Lomalaisen varpaatkin pääsivät kuvaan, kun kävin ikuistamassa keltajapaninangervon kukintaa.

Jo tällä lyhyellä kokemuksella kyseisestä pensaasta, uskallan suositella ’Gold’:ia hieman haasteellisemmillekin alueille. Ilman tuhtia katetta en kuitenkaan suosittele istuttamaan, sillä siitä ne näyttävät nauttivan ja voi miten vaivatonta on myös ollut alueen siistinä pitäminen. Muutaman kerran olen kitkenyt pahvien saumojen väleistä tunkevia rikkoja mutta se on tapahtunut ihan ohimennen, aina samalla kun olen käynyt aluetta ihastelemassa ja kuvaamassa. Katetun alueen ja tien välissä on vielä kapea kaistale nurmikkoa, jota olen leikannut kasvimaan nurmikoiden kanssa yhtä aikaa. Uuden siistin alueen innoittamana ovat tänä kesänä siistiytyneet myös talolle tulevan tien vierustat.

Saimi tähyili angervojen takana alkavaan metsään, lieneekö kuullut kauriiden liikkeitä.

Kauneimman punaisen kukinnan sai tietysti jo nimestäänkin päätellen japaninangervo ’Red’. Kovin montaa niitä en saanut vielä nähdä mutta yksikin riitti vakuuttumaan kukinnon kauneudesta.

En tiedä toistaako kamerani tuota punaista sävyä ihan oikein mutta joka tapauksessa se on kaukana vaaleamman punaisesta, joka on se perinteisempi angervojen kukan väri. Myös japaninangervo ’Doozie’:n kukat olivat upean tummat ja nuput vieläkin kauniimman väriset, kuin tummanvioletteja pieniä helmiä. Harmi etten löytänyt itseltäni onnistunutta kuvaa niistä nupuista. Kukinta oli kuitenkin yhtä ihana kuin tuolla myyntikuvassa Tahvosten sivuilla.

Ensimmäiset ruska-ajan merkit

Kuten jo aiemmin tekstissä totesin on kesän kuivuus aiheuttanut joillakin pensaista ennenaikaista lehtien karistamista. Parista pensaasta löysin kuitenkin jo upeaa tummaa violettia joten odotettavissa voi olla vielä vaikka kuinka hieno värishow, ennen kuin kaikki lehdet putoavat. Päivitän teille sitten ruskakuvat Instagram-tililläni, sillä halusin julkaista tämän postauksen jo nyt, jotta ehtisitte vielä mahdollisiin istutuspuuhiin syksyn kosteuden turvin. Nyt kun istuttaa, niin pensaat ehtivät vielä juurtua oikein hyvin ennen maan routaantumista ja talven tuloa.

Syyskuu on uusi toukokuu joten ei muuta kuin lapiot heilumaan ja taimea maahan…

  1. Onpa kyllä upean punainen kukinta tuolla alimmalla angervolla!

    • Niin on ja luonnossa vielä kauniimpi kuin kuvassa. Jostain syystä punainen väri aina jotenkin vääristyy kamerallani.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt