Värikäs istutusalue — suunnittelu ja kasvivalinnat

Kylläpä ilahduin kun joskus helmikuun lopulla sain kuulla, että Puutarha Tahvoset olisivat kiinnostuneita blogiyhteistyöstä kanssani. Jo viime syksynä aloittelin uuden istutusalueen istutuksia, pienellä aurinkoisella metsänreunan alueella. Nyt sovittiin, että saisin tehdä alueen valmiiksi, käyttäen heidän Proven Winners® kokoelmaansa kuuluvia, Double Play®-ryhmän angervojaan.

Proven Winners® kokoelman kasvit ovat Tahvosten omaa tuotantoa

Monelle puutarhaharrastajalle ovatkin varmasti jo ennestään tuttuja nuo Tahvosten Proven Winners® tuotenimellä myytävät kasvit, valkoisissa ruukuissaan. Vaikka nimi onkin englanniksi, ovat Tahvosten kasvit kuitenkin puhtaasti suomalaista tuotantoa. Vain alkuperäiset emokasvit ovat peräisin Pohjois-Amerikasta, missä kasvien jalostustyö on tehty. Pistokkaista lisääminen tapahtuu sitten Tahvosilla Pohjankurussa. Tahvosilla onkin ainoana kotimaisena taimistona hallussaan Proven Winners® taimien lisäämiseen tarvittava lisenssi. Toimintaa valvotaan Euroopasta käsin.

Kerronpa seuraavaksi istutussuunnitelmaan valitsemistani angervoista vähän tarkemmin.

Nämä angervot ilahduttavat keväästä syksyyn

Proven Winners® kasvikokoelmaan kuuluville Double Play®-ryhmän angervoille on yhteistä kauniin värinen lehdistö ja runsas, jopa koko kesän kestävä kukinta. Pensaat leiskuvat upeissa värisävyissä niin keväällä lehtien puhjetessa, kuin uudestaan loppukesästä ruska-aikaan. Pensaat leviävät hillitysti ja niiden luontainen kasvutapa on kauniin pyöreä.

Valitsin suunnitelmaani viisi erilaista angervoa, joita istutin ryhmittäin alueella jo olevien puiden eteen.

Ja koska halusin ryhmään vielä näitä angervoja korkeammankin elementin, sisällytin suunnitelmaani myös yhden Oh Canada® koiranheiden, jonka korkeus asettuu angervojen ja puiden välimaastoon. Tavallinen vihreälehtinen koiranheisi kuuluu myös tonttimme luonnonkasveihin.

Istutusalueen perustaminen

Istutusalueen maata oli tarkoitus parantaa hevosen lannalla mutta se jäi kuitenkin lopulta tekemättä. Nähtäväksi jää kuinka pensaat lopulta viihtyvät, sillä angervot kasvaisivat mieluiten ravinteikkaassa kasvualustassa. Toisaalta alueella kasvoi vuohenputkea ja nokkosta, jotka molemmat indikoivat ravinteikkaasta maaperästä.

Istutusalue sijaitsee metsän reunassa ja sen valo-olosuhteet ovat siten suotuisat. Alueen pitäisi olla tulevina vuosina hyvinkin helppohoitoinen mutta alussa on tietenkin huolehdittava kastelusta, ennen kuin taimet pääsevät kunnolla juurtumaan.

Tein istutuksen tämän piirtämäni suunnitelman mukaisesti. Tarkemmat tiedot pensaista löytyvät postauksen lopussa olevista faktabokseista.

Istutus ja alueen kattaminen

Ennen istutusta, upotin kaikki pensaat lammikon rannalle, jotta juuripaakut kastuivat oikein perusteellisesti. Istutussuunnitelmani mukaisesti kaivoin sitten pensaat paikoilleen poikani kanssa. Hieman jännitti etukäteen, miltä istutus mahtaisi livenä näyttää. Toisaalta luotin kyllä siihen, että ammattilaisten Double Play®-sarjaan valitsemat pensaat näyttäisivät varmasti hienolta yhdessä. Ja syksyllä sitten nähdään, miten pensaat ovat varttuneet ja alue kypsynyt kesän aikana. Tarkoitus onkin julkaista vielä seurantapostaus jossain vaiheessa syksyä, sitten kun pensaiden leiskuva ruska on parhaimmillaan.

Tapani mukaan katoin vielä istutusalueen talven aikana keräämilläni pahvilaatikoilla ja kauniin ruskealla kuorikatteella. Katteet pidättävät kosteutta ja vähentävät jonkin verran kastelun tarvetta. Käyttämäni kuusenkuori myös kompostoituu melko nopeasti ja luovuttaa ravinteensa pensaiden käyttöön. Kun hevosen lanta jäi antamatta niin heitin vielä lopuksi jokaiselle pensaalle kourallisen kanankakkaa.

Talvea varten minun onkin sitten muistettava aidata alue. Tiemme auraajalla on ollut tapana tuupata lumia alueen kohdalle ja haluan myös suojella istutukset metsän eläimiltä. Vaikka toisaalta pensaathan voi kyllä aivan hyvin leikata alas vaikka joka kevät ja silti saa nauttia niiden väreistä ja kukinnasta. Ainoastaa taiganvirpiangervo Double Play® Blue Kazoo tekee kukat edellisen vuoden versoihin, jolloin niiden leikkaaminen luonnollisesti aiheuttaa yhden kukattoman vuoden.

Vaan ennen rumien verkkojen virittelyä otan sitten alueesta uudet kuvat niin pääsette näkemään nämä pensaat myös syysasuissaan. Odotettavissa on melkoista värien ilotulitusta, tuskin maltan itsekään odottaa.

Double Play®-sarjan angervot

Tiivis pensas joka kukkii keskikesällä, valkoisin suurin kukinnoin, edellisen vuoden versoilla. Leikata kannattaa siis harkiten koska aikaisella kevätleikkauksella menetetään sen kesän kukinta. Double Play-sarjan pensaat pysyvät hyvin muodossaan ilman leikkaustakin. Nimensä mukaisesti Blue Kazoon lehdistö muuttuu sinertävän vihreäksi kasvun edetessä. Uusi kasvu on hennon punertavaa ja syysväri voimakkaan punainen.

Pyöreämuotoinen pensas jonka uusi kasvu on näyttävän oranssinpunaista. Kesällä kellanvihreäksi muuttuva pensas räiskyy jälleen ruska-asussaan keltaisen ja oranssin väreissä. Kukkii heinä-elokuussa vaaleanpunaisin kukin. Helppohoitoinen.

Pyöreämuotoinen pensas, jonka uusi kasvusto kauniin tummanpunaista. Kasvun edetessä lehdistö muuttuu tummanvihertäväksi. Tämä lajike ei tee itävää siementä, joten se jaksaa kukkia tauotta toukokuun lopulta pitkälle syksyyn. Kukat purppuranpunertavat. Myös kukinnon nuppuvaihe on erityisen kaunis. Syysvärissä vaaleankeltaista ja purppuraa.

Pyöreämuotoinen ja matalin tämän sarjan pensaista. Nuori kasvusto kellanvihreää, muuttuen kasvun edetessä kirkkaan keltaiseksi. Pinkki kukinta heinä-elokuussa. Parhaimmillaan istutusalueen reunustajana tai suuremmissa ryhmissä.

Pyöreämuotoinen pensas. Uusi kasvusto burgundinpunaista, tasoittuen kesän edetessä tummanvihreäksi. Tämän angervon erityispiirre on kirkkaanpunaiset kukinnot. Kukinta ajoittuu heinä-elokuulle.  Lehdistön syysväri punainen.

Tiiviskasvuinen ja pyöreä pensas. Uusi kasvu kauniin viininpunaista tasoittuen kuitenkin vihreäksi kesän edetessä. Pinkit kukinnot heinä-elokuussa. Syysväri syvän punainen.

  • Ei ole kommentteja.
  • Lähetä kommentti

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Tilaa Kotipuutarha-lehti

    Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
    Tilaa nyt