Vanhanajan istutustulppaani `Brilliant Star` — joulun kuningatar

Joulu on juhlittu ja arki pyörähti tänään käyntiin. Hih, mukavan pituinen työviikko, tuntuisipa se joka kerta näin lyhyeltä. Pyhät olivat todella lämpimiä ja pidinkin oikeastaan lähes kaikkia joulukukkia ulkona. Vietin itsekin siellä paljon aikaa askarrellen havutöitä ja viritellen lisää jouluvaloja joten ohi mennen oli ihanaa ihailla suloisia sipulikukkia ja jouluruusuja.

tulppaani-brilliant-star-mamasgarden

Tuntui niin keväiseltä vaikka aurinko ei pahemmin näyttäytynytkään. Istuttelin jouluasetelmat paljain käsin ja täysin  sulaan multaan. Ihan huippua! Tänä aamuna sitten olikin jo tuulen suunta muuttunut ja ilmassa oli selvästi talven tuntua. Nostin kukat sisälle jo aamusta ennen töihin lähtöä ja vain jouluruusut jätin ulos. Ne eivät ole moksiskaan hetken pakkaista sillä sunnuntaina näyttäisi taas lauhtuvan. Noiden tulppaanien pakkasen kestosta minulla ei ole kokemusta joten niitä en uskaltanut jättää ulos. Sisällä ne tosin alkavat heti kasvamaan ja niiden suloinen nuppuisuus on pian muisto vain. Onneksi niissä on mukana myös sipulit joten jonkinlainen mahdollisuus niillä on jatkaa elämäänsä myös kukinnan jälkeen.

sammalta-vanamoa-mamasgarden

Koska sipulit ovat melkoisen vanhaa kantaa (Tulipa `Brilliant Star` rekisteröity v. 1906) saattaisin jopa onnistua kukittamaan ne uudestaan. Ainakin ajattelin yrittää. Säilytän sipulit kellarissa suhteellisen kuivassa mullassa kevääseen. Kukkaan hyötäminen tuskin onnistuu juuri jouluksi ainakaan mutta puutarhassa kasvaessaan ne toivottavasti jatkossa ilahduttaisivat aikaisella keväisellä kukinnallaan.

[columns_row width=”half”]
[column]amaryllis-mamasgarden[/column]
[column]amaryllis2-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Ei joulua ilman valkoista amaryllistä. Nämäkin yleensä säästän elleivät sipulit ole punalaikun vaivaamia. Pitkään ihmettelin miksi joissakin amarylliksen sipuleissa oli punaista väriä kunnes jostain luin tai kuulin, että punainen sipuli on sienitaudin merkki. Sipuleita ei pidä istuttaa liian syvään sillä silloin ne kärsivät helpommin liiasta kosteudesta ja tuo tautikin pääsee paremmin jylläämään.  Kastelen amaryllikset aina aluslautasen kautta vaikka uskon, että mikäli tuo sienitauti on jo sipulissa niin eipä siinä mikään auta vaan pois se on heitettävä. Onko jollain teistä lisää tietoja tuosta taudista? Aika niukasti siitä löytyi netistä mitään.

[columns_row width=”half”]
[column]

joulukukat-ulkona-mamasgarden
Joulukukat saivat viettää pyhät ulkona terassilla jonne on näkymä sisältä.

[/column]
[column]

hyasintti-janboss-mamasgarden
Hyasintin tuoksu kuuluu jouluuni.

[/column]
[/columns_row]

Joka jouluksi on hommattava ainakin yksi hyasintti. Ruokakauppojen sintit ovat melko onnettomia niin kukinnan kuin tuoksunkin suhteen. Noin nuppuisena kuitenkin vallan suloisia. Löysin onneksi yhden `Jan Boss`:in jota olen istuttanut joskus myös puutarhaan. Se on tosi kauniin värinen ja tuoksuukin jonkin verran ainakin ihan läheltä nuuhkaistessa. Ja kukkanuput avautuvat kauniisti alhaalta ylöspäin!

jouluruusu-mamasgarden

Sorruin myös ostamaan toisenkin jouluruusun osittain sen viehättävän saviruukun vuoksi. Kun tarkastelin kukkaa läheltä huomasin miten kauniit pienet keltaiset kukkalehdet sillä olikaan. En voinut vastustaa ja nyt meillä on jouluruusut molemmin puolin taloa.

[columns_row width=”half”]
[column]siniset-valopallot-mamasgarden[/column]
[column]valopallot-mamasgarden[/column]
[/columns_row]

Kukkien lisäksi oli pyhinä aikaa viritellä puutarhaan lisää valoja ja askarrella havuista, joita sain luvan ottaa kuusifarmilta. Havutöitäni en ollutkaan ehtinyt vielä kuvaamaan kameralla joten jos haluat nähdä mm. havuköynnökseen pukeutuneen maakellarin niin käyhän kurkkaamassa Facebookissa tai Instagramissa!

Vaan nyt sohvalle köllimään ja katsomaan Areenalta ihanaa sarjaa minkä olen juuri löytänyt. Talot huokuvat historiaa on todella valloittava sarja, tässä teillekin linkki jos haluatte lumoutua Ruotsalaisten vanhojen talojen historiasta ja entisöinnistä.

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

    • Niin on. Toivon vain, että ne eivät ehdi kasvaa liikaa ennen kuin saan ne takaisin ulos. Onneksi pian pitäisi täällä lauhtua.

  1. Saisiko tietoja, mistä olet näitä ihanuuksia hankkinut? Todella kauniita.

  2. Mahtavaa, että teillä on voinut pitää joulukukkia pihalla, missä ne kestävät kyllä tosi pitkään! Meillä on pakkasta tänä aamuna 14 astetta!

  3. Onpa erikoinen tulppaani! Miten se noin matala on? Valkoinen amaryllis ja jouluruusut ovat ehdottomasti joulun kestosuosikkeja! Amarylliksen punalaikkuun olen itsekin törmännyt ja myös siihen, ettei tietoa oikein löydy mistään. Mutta sen olen todennut, ettei niitä tosiaan kannata edes kokeilla kasvattaa; punainen väri leviää pian sipulista lehtiinkin. Viime joulun jälkeen kokeilin säästää amarylliksen sipulin, mutta ei siitä taida tulla mitään, vaikka kesällä kasvoikin ihan hyvin. Katsotaan nyt, miltä nämä kolme uutta amaryllistä kukinnan jälkeen näyttävät, että viitsiikö edes yrittää niiden säilyttämistä. Leppoisaa loppuvuotta täältä lumen ja pakkasen keskeltä!

    • Tuo tulppaani on ilmeisesti jalostettu matalaksi jotta se sopisi paremmin istutuksiin. Sen koko jää 15-25 cm täysikasvuisenakin. Kuulin juuri Hernepensaskujanteen Johannalta, että hänen tulppaaninsa olivat olleet ulkona koko ajan ja kasvaneet lauhojen pyhien aikana siellä melkoisesti. Minulla selvisivät myös ulos jääneet tulput tuosta muuutaman päivän pakkasesta, jee
      Harmillista tuo amaryllisten tautisuus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt