Jo vuosia on mielessä ollut aikomus panostaa enemmän yrttien kasvatukseen. Hiljalleen yrttien määrä onkin kasvanut niin omien kylvöjen, kuin ostettujen taimienkin myötä. Suuri ilonaihe oli myös kellarissa hyvin talvehtineet yrttiruukut. Siirsin ne kasvihuoneeseen varmaan reipas kuukausi sitten ja eilen vein loputkin paikoilleen talon päädyssä olevalle patiolle. En lakkaa ihmettelemästä kuinka hyvin ne talvehtivatkaan. Vain yksi rosmariinin taimi kuoli. Onneksi niitä oli kuitenkin kaksi, joten toinen on jo hyvässä kasvussa.

Eilen hakiessani multasatsia paikallisesta puutarhamyymälästä, tarttui mukaani kolme uutta yrttiä. Täytyy myöntää, että suurinta osaa yrteistä kasvatan myös niiden kauniin ulkonäön vuoksi. Vai mitä sanotte tuosta kirjavalehtisestä ananasmintusta, eikös olekin herkullisen näköinen? Takana oleva tummalehtinen on minttu ’After Eight’ ja lamoavakasvuinen vihreälehtinen taas oregano ’Hot and Spicy’.

Edessä appelsiinitimjami, joka talvehti hyvin kellarissa ja takana rönsyää monta vuotta vanha kasvusto sitruunatimjamia.

Mintuista viime vuodelta on jo hyvässä kasvussa mustaherukalle tuoksuva minttu. Se kasvaa yhdessä muratin ja Salvia ’Atropurpurea’:n kanssa. En näe syytä miksei yrttejä voisi oikein hyvin yhdistää myös muiden kasvien rinnalle. Toki monet niistä, kuten juuri nuo mintut ovat hyvin voimakaskasvuisia mutta aina voi jakaa mikäli joku yksittäinen kasvi näyttää tukahduttavan kaverinsa. Ja kun yrttejä käyttää säännöllisesti, hillitsee se myös niiden kasvua ja kukintaa.

Tästä aion poistaa varsia ja lehtiä alhaalta päin ja muotoilla yläosasta pallon muotoisen.

Rosmariiniperunat ja rungollinen rosmariini

Vakioruokiini kuuluvat rosmariiniperunat ovat herkullisia. Eilen käytin niihin kuivatun kaupasta ostetun rosmariinin lisäksi yhden oksallisen verran myös tuoretta hienonnettua rosmariinin lehteä. Perunoista tuli entistä maukkaampia! Rosmariinin lisäksi laitan lohkopottujen päälle myös timjamia, paprikajauhetta ja savun aromilla kyllästettyä Maldon suolaa. Eli tietysti on pitänyt itse vähän säätää reseptiä kuten aina. Kirjavalehtistä sitruunatimjamia minulla onkin ollut ruukkujen alustoilla kasvamassa jo useamman vuoden ajan mutta nyt on sitten omaa rosmariiniakin, jota hennon myös käyttää. Viime vuonna hankkimani lamoavakasvuinen rosmariini ’Capri’ on vielä niin pieni, että siitä ei henno ottaa lehteäkään. Siispä hankin sen kaveriksi kenossa kasvaneen raaskun, josta aion muotoilla ajan kanssa rungollisen ja pallon muotoisen.

Tämä ihanuus on lamoavasti kasvava rosmariini ’Capri’.
Tässä rosmariinin raasku istutettuna ja suoraan tuettuna.

Vaan miten käyttäisin salviaa?

Salviaa on nyt viime vuodelta kolme isoa pöheikköä mutta sitä en tullut viime kesänäkään hyödyntäneeksi oikein mitenkään. Tiedän, että se käy liharuokiin, keittiohin, pastoihin ja risottoihin mutta miksi en tule laittaneeksi sitä niihin? Kuitenkin valmistan noita kaikkia ruokia säännöllisesti. Tähän on nyt tultava muutos ja otan myös salvian osaksi ruuanlaittoani!

Kyllä näistäkin pöheiköistä hennoo jo käydä hakemassa lehtiä vaikkapa seuraavaan risottoon jonka valmistan. Vasemmalla salvia ’Icterina’ ja oikealla ’Maxima’.

Tuon kokoisista taimista hennoo hyvin jo satoa korjata. Kun yrttejä saksii säännöllisesti taimet haarautuvat ja toimivat entistä paremmin myös silmänruokana. Kolmas ilo yrteistä on muuten niiden erilaiset tuoksut. Usein vain ohimennenkin hipaisen vaikkapa sitruunatimjamia ja voi sentään miten hyvälle se tuoksuukaan. Myös mustaherukalle tuoksuvaa minttua käyn usein ihan vain tuoksuttelemassa.

Loppuun vielä kuva viime keväänä huoltomaalatusta pikkukasvarista. Sinne olen jo vuosia kylvänyt basilikaa ruukkuihin. Lämpimässä ne itävät yleensä nopeasti ja esikasvatusta ei ole tarvinnut. Toivottavasti saan tänäkin vuonna korjattua kuivuriin sen verran lehtiä, että saan ainakin yhden lasipurkillisen talven varalle. Viime vuoden sato onkin jo käytetty. Basilikaa laitan kaikkiin tomaattiruokiin ja sillä korvaa hyvin kaupan valmiin pitsamausteenkin.

Vaan nyt hetkeksi Lontooseen ja Chelsea:n kukkamarkkinoille. Olen katsonut jakson lähes joka ilta YouTube:sta ja päässyt ihanasti mukaan fiilikseen. Flower show tosin päättyi jo viikonloppuna mutta mikä estää jatkamasta sitä vielä ainakin tänä iltana, mukavasti omalla sohvalla istuskellen.

  1. Millainen kosteus sinulla kellarissa on? Agapanthus meillä viihtyy kellarissa erittäin hyvin, mutta yrttejä en sinne ole laittanut, voisin testata.

    • Siellä on ihan tavalliset maakellarin olosuhteet noin +3 ja vähän vuodesta riippuu kuinka kosteaa on. Ajattelin, että kuivassa viihtyvät yrtit nyt eivät ainakaan talvehtisi mutta toisin kävi. Ehkä pieni kasvivalokin vähän auttoi asiaa.

  2. Sinulla on jo hieno kattaus yrttejä. Niiden kasvattamisen myötä taito karttuu ja yrttien käyttö myös. Minä yritän kasvattaa joka vuosi ainakin joitain yrttejä. Nyt on kirveliä, timjamia, korianteria ja basilikaa. Timjamia käytän aika paljon ruoanlaitossa. Pitäisi olla niiden suhteen rohkeampi ja kokeilevampi. Yrteistä koostuva ruukkupuutarha kannattaisi laittaa keittiön lähellä. Silloin niiden käytöstä tulisi helpompaa. Miten sitä onkin niin vaikea kiireessä kipaista alapihalle saksien kanssa yrttejä ruokaan hakemaan?
    Olet oikeassa, että yrttejä kannattaa kasvattaa vaikka ulkonäön vuoksi.

    • Tuo on niin totta mulla on yrttien käyttö lisääntynyt kun ne on ruukuissa terassilla tai apukeittiön seinän takana takapihan patiolla. Kasvimaalle ne jäisivät kun sinne on pidempi matka. Sama kellarin kanssa, perunaa pitäisi tuoda sieltä aina isompi satsi jääkaappiin😅

  3. Yrtit on ihania koristekasveja, enemmän pitäisi muistaa hyödyntää niitä. Viime vuonna sain tuoretta rosmariinia vielä jouluna rosmariiniperunoihin omasta ruukusta, sen jälkeen se paleltui ulkona. Jospa veisin tämänvuotisen syksyllä autotalliin:)

    • Oi omat rosmariiniperunat joulupöytään, miten ihanaa! Ja kyllä, aina kannattaa edes yrittää talvetusta niissä paikoissa mitä itse kullakin on käytettävissä. Olin ihan varma, että kaikki yrtit mätänee pimeässä ja kosteassa kellarissa mutta ihme oli suuri kun ne niinkin hyvin selvisivät. Tästä innostuneena tietysti sitten eilenkin tuli Turun reissulla hankittua yksi uusi mintun taimi lisää :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous: 4 lehteä + digi 25 €
Tilaa nyt
Tietosuoja

Lue tarkemmin tietosuojaselosteestamme.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat sivuston toiminnan kannalta pakollisia toiminnallisia evästeitä.

Kolmannen osapuolen evästeet

Kolmannen osapuolen evästeitä käytetään kävijätilastointia ja käyttäjien tekemien valintojen tallentamista varten.

Sivustolla seurataan verkkosivujen kävijämääriä ja käyttötapoja Google Analyticsin avulla. Evästeiden avulla kerätään tietoja esim:
- sivuston kävijämäärästä
- käytetystä selaimesta
- käytettävistä sivustoista ja toiminnoista

Lisätietoa verkkosivulla käytettävistä evästeistä saat tietosuojaselosteestamme.