Perinteinen siemenarvonta

On taasen se aika vuodesta, kun käynnistetään jo perinteiseksi muodostunut Mamman puutarhan siemenarvonta. Tällä kertaa arvontaan voi osallistua vain täällä blogissa, kommentoimalla tätä postausta haluamallaan tavalla. Huomaathan, että kommentoinnin yhteydessä jätetty sähköpostiosoite näkyy vain minulle. Voittajalle laitan sitten viestiä sähköpostilla ja toki ilmoitan voittajan myös tämän postauksen kommenteissa.

Arvonta kestää viikon ja se päättyy ensi lauantaina 3.2 klo 12.00. Onnea arvontaan osallistuville!

Palkintosiementen esittelyä

Sittenpä vain arvottavien siementen esittelyt. Omasta mielestäni mielenkiintoisin kolmesta voittajalle lähtevästä siemenestä on ehdottomasti valkoisen näsiän siemenet. Näsiän olen itsekin kasvattanut harrastajalta saamistani siemenistä ja viime kesänä se kukki jo toista kertaa. Ensimmäisellä kerralla minulta jäi siemensato saamatta, sillä kun marjat kypsyivät, olivat linnut syöneet niistä ihan jokaisen. Toisella kertaa olinkin sitten ovela ja kiepautin kypsymässä olevien marjojen suojaksi kasvuharsoa. Harson alla kaikki marjat säilyivät ja sain kerättyä ne kunnolla kypsyneinä talteen. Erottelin siemenet niitä ympäröivästä marjasta liottelemalla marjoja vedessä. Välillä vaihtelin vettä ja siivilöin lopulta siistit ja puhtaat siemenet myrkkysopastani erilleen.

Tässäpä siis onkin tärkeä tieto kaikille, jotka arvontaan nyt osallistuvat. Näsiä on todella myrkyllinen meille ihmisille, vaikka linnut marjoja himoitsevatkin. Myrkky ei marjoista tai kasvin osista elimistöön hyppää mutta suurta varovaisuutta täytyy tämän pensaan kanssa noudattaa. Omat lapseni ovat jo isoja ja lähimetsässä kasvaa näsiää luonnostaankin, joten siksi uskalsin itse istuttaa tämän pensaan meidän puutarhaan. Tosin mikäli nyt siemenet kylvää, kestää siinä melkoisen pitkään ennen kuin pensas tekee ensimmäisen marjasadon. Lapset ehtivät hyvin kasvaa sitä odotellessa :)

Voittajalle lähtee myös omaa ikisuosikkiani, narsissitupakkaa. Ilokseni huomasin viime vuonna, että narsissitupakka voi myös kylväytyä itsestään. Yksi taimi lähti keväällä itämään daaliapenkkini laidassa ja se ehti kesän aikana kasvaa ja kukkia komeasti! Siispä esikasvatusta ei tosiaankaan tarvitse täällä etelässä aloittaa vielä tammikuussa, myöhemminkin ehtii. Itse olen tykästynyt yhdistämään tämän valkoisen ja hyväntuoksuisen kasvin värikkäiden daalioiden kanssa. Yhdessä ne järjestävät kesän viimeisille hetkille sellaisen kukkatykityksen, että sen muistolla jaksaa ainakin jouluun asti.

Narsissitupakan kuivat siemenet erottelin äsken terassilla, lumikelloja samalla ihastellen.

Siemeniä voi kerätä talvellakin

Kolmannen kasvin siemeniä keräsin vasta hangen päältä, vähän ennen joulua. Kasvi on korkea ja majesteettinen eli tarhasalkoruusu ’Nigra’. Sen kukat ovat upeat tumman violetit, lähes mustaan vivahtavat. Siitä en löytänyt nyt omaa kuvaa mutta tuolla vanhassa postauksessani siitä löytyy kuva jonka olen ottanut Marketan puistossa. Postauksessa on myös kuvia daalioista ja narsissitupakasta. Ja latva-artisokkakin kasvoi sulassa sovussa edellisten seurana. Taidankin tänä vuonna istuttaa artisokan taimet daaliapenkkiini. Siemenet on jo tilattu ja huomenna ajattelin ne kylvää.

Narsissitupakka tuottaa joka vuosi runsaan siemensadon.

Vaan nyt toivottelen onnea kaikille tähän arvontaan osallistuville. Itse lähden tästä päiväkahville, nauttimaan vastaleivotuista korvapuusteista. Katselin eilen kaupassa valmiita leipomuksia ja päätin leipoa itse. Kyllä kaikki on nykyään niin hirveän kallista…

 1. Ihana arvonta, innolla mukana! Tummaa salkoruusua on minulla joskus ollutkin, mutta viime talveen ne hävisivät. Eivät siis olleet kukkineet vielä, vaikka eläneet jo muutaman vuoden. Nyt pitää kokeilla aurinkoisemmalle paikalle, jos voitto osuu kohdalle ja pääsen niitä kasvattamaan.

 2. Näsiän hankkimista olen suunnitellut useamman vuoden. Ei vain ole tullut taimia vastaan.

 3. Valkoista näsiää olisi kiva kokeilla, tavallista tuossa lähimetsässä kasvaakin. Narsissitupakkaa en ole koskaan kasvattanut, joten sekin olisi mielenkiintoinen. Tummaa salkoruusua löytyy omasta takaa, mutta voihan se olla ihan erilainen!

 4. Näsiä on todella myrkyllinen mutta meilläkin sitä kasvaa metsässä eli arvontaan uskalsin mukaan 🤍

 5. Hyvää infoa minulle toistaiseksi vieraista lajeista 🌱💖

  • Hei sinä voitit tämän arvonnan, onnittelut💚 Laitan sinulle myös sähköpostia voitostasi.

   • Hei, valitettavasti arvonta on jo suoritettu. Vaan olipas mukava kuulla, että tykkäät blogistani<3

 6. Narsissitupakkaa olenkin halunnut kokeilla! Se on kyllä komea ja näyttävä kasvi. Jospa nyt arvonnassa onni suosii :)

 7. Oi, mitkä siemenet oot valinnut!

  Näsiästä olen haaveillut piiitkään! Hirveesti en luonnossa ole sitä nähnyt, mutta yhden metsän laidalla olen nähnyt pienen pensaan sitä. Toisaalta sitäkään en ole aikoihin nähnyt.. Pitäisi nyt keväällä mennä katsomaan josko se siellä olisi vielä ja kukkisi 😊

  Muistan kun reilu 10 vuotta sitten aloitin eräässä työpaikassa työt, niin yhdellä seinustalla lähti keväällä kasvamaan yksi vaatimaton tupakan taimi. Kuulemma edellisenä vuonna oli koristetupakoita ollut istutettuina kukkapurkkeihin, ja nähtävästi olivat siementäneet. Tämä yksi kuitenkin vain iti, ja olihan se aika surullisen näköinen siinä yksinään sepelillä. Joku välillä sille vettäkin antoi. Syksyyn asti porskutti kukkien 😊

  Viime kesänä käytiin kesälomareissulla miehen kanssa Tanskassa. Salkoruusuja kukki monessa pihassa ja ihan ihme paikoista, kun selkeesti myös olivat siemenistä lähteneet kasvamaan 😅 oli sen verran hauska näky, että ajattelin tänä vuonna kylvää myös salkoruusuja, ja toivottavasti nekin tulisivat jatkossa kasvamaan mitä ihmeellisimmistä paikoista 😄 tuota ’Nigra’ n siemenpussia rapisuttelinkin viime kauppareissulla, mutta jätin vielä kauppaan. Ehkä ihan hyvä, jos sattuu tulemaan voitto niin sittenhän olisi hirveästi siemeniä 😂

 8. Nyt on kyllä hieno siemen arvonta. Valkoisesta näsiästä en ole kuullutkaan. Arvonnassa mukana.

 9. Ihana arvonta, osallistun ❣️ kylvin osan niistä sinulta saaduista siemenistä jo syksyllä maahan🌱ja ajattelin sinua kiitollisuudella💕💕💕 Mikä olikaan se kasvi mistä minun piti ottaa sinulle siemeniä? nami nuo korvapuustit😋 Kaikki on tosiaan hirmu kallista nykyisin.

 10. Marketanpuiston tummat salkoruusut on kasvatettu Loviisalaisen Annan siemenistä jotka sain häneltä kun vierailin hänen puutarhassaan avoimet puutarhat tapahtumassa.

 11. Punaista näsiää olen nähnyt luonnossa, valkoinen on uusi tuttavuus! Minulla on kasvanut vuosia sitten salko ruusu Nigraa ja se oli todella näyttävä kasvi, herätti keskustelua! Toiveikkaana olen mukana arvonnassa!

 12. Aivan ihana arvonta..Olen mukana…Noita ois ihana seurata keväällä, kun taimi putjahyaa mullasta..

 13. Narsissitupakka ihan uusi ihanuus. En ole ikinä kuullutkaan 🤔 Muut kaksi toistaiseksi vain niminä tuttuja.

 14. Mielenkiintoisia uusia tuttavuuksia, josko onnistuisivat minunkin tarhassani…

 15. Ihana arvonta! Mukana olen! Etenkin salkoruusu kiinnostaa❤️! Ihanaa kevään odotusta!

 16. Kiitos arvontaan osallistuneille! Tällä kertaa sen voitti Maria Lilja💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt