Kesälomareissun huipennus — vierailu Tommolan tilalla

Nyt on sitten kesälomat tältä vuodelta vietetty ja kovalevyä täytetty mukavilla muistoilla. Viime viikolla lomailtiin sukulaisten hoivissa ja loppuviikosta vietin siipan kanssa laatuaikaa Kuopiossa. Rakkautta, rokkia ja hyvää ruokaa, mitäpä sitä voi mamma elämältään enempää toivoa. No, tietystihän se oli vielä kotimatkalla saatava tankattua vähän flower poweriakin upean lomaviikon päätteeksi. Ja sitähän Tommolassa Eijan ja Simon luona riittää! Miljoonia kukkia, pörriäisiä ja auringon paistetta. Ja vaikka olen käynyt heillä jo monen monta kertaa niin joka kerta löydän kassikaupalla uusia taimia ja itselleni vieraita lajeja ja lajikkeita. Tällä kertaa ostin uusien taimien lisäksi sellaisiakin jotka menetin viime talvena. Vastaavaa talvea ei ole meillä vielä ennen kohdalle tullut joten jospa saisimme taas elää ainakin kymmenen vuotta ennen kuin yhtä hankala talvi tulee uudestaan.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Näytepuutarhassa upeaa kukintaa ja hedelmäpuita

Tommolassa näytepuutarhan puoli on todella onnistuneesti yhdistetty hedelmäpuiden kanssa samalle alueelle. Puut tuovat korkeutta ja lisäävät puutarhan tuntua vaikka kasvit onkin alueen helpomman huoltamisen vuoksi istutettu suoriin riveihin. Ja voi miten kaikki kasvaa ja kukoistaa aurinkoisessa rinteessä, missä on hyvä kasvualusta ja katemuovia juuristojen suojana. Ilmeisesti myyrät eivät Tommolassa tuhojaan tee koska muovin allahan ne saisivat mellastaa rauhassa. Itse jouduin aikoinaan poistamaan meiltä mansikkamaan koska myyrät aina talven aikana söivät mansikantaimien juuristot muovien suojissa. Vaan se inhottavista myyristä, nyt keskitytään kauneuteen…

Väriminttua ja valkoista syysleimua.

Kuvissa kasveja jotka kiinnittivät huomioni

Tämän vaaleanpunaisen kukkarunsauden edessä polveni notkahtivat ja rakastuin ensi silmäyksellä. Jotakin tuttua kasvissa oli mutta en tunnistanut sitä. Onneksi löysin sen juurelta nimilapun jonka mukaan se paljastui rantakukaksi. Etsin tämän taimen vielä ennen lähtöä taimiston puolelta ja nyt minullakin on tämä ihana pohjanrantakukka `Blush`.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Pisimmät ängelmät huitelivat varmaan yli kolmen metrin eikä niitä ollut tarvinnut edes tukea! Näky oli aivan mieletön sinistä taivasta vasten ja tunsin itseni todella pieneksi niiden vierellä.

Jaloängelmä `Elin`.

Minun on kyllä aivan ehdottomasti siirrettävä oma `Elin` Kauhurinteeseen aurinkoon. Nyt se on täydessä varjossa ja kaatuu joka kesä kaksinkerroin rötköttämään. Monien muidenkin ns. varjon kasvien kohdalla panin merkille, että nehän kasvavat auringossa paljon rehevämpänä kuin varjossa. Tässä lisää muutamia esimerkkejä sellaisista kasveista.

Valtava kasvusto kellertävää kuunliljaa täydessä auringossa.

[columns_row width=”third”]
[column]

Sinilehtistä kuunliljaa paahdepenkissä.

[/column]
[column]

Imikkäkin kasvaa todella komeasti täydessä valossa.

[/column]
[column]

Valeangervon värit tulevat vahvoina esiin täydessä auringossa.

[/column]
[/columns_row]

Toki muovi juuriston päällä pidättää varmasti sopivasti kosteutta mutta silti on todella ihmeellistä nähdä varjonkasveja niin aurinkoisella alueella. Täytyy itsekin vaan rohkeasti siirrellä niitä enemmän aurinkoon ja kattaa juuristoalue vaikka omalla lehtipuun hakkeella.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Ostin useamman sävyisiä syysleimuja mm. tuon keskimmäisessä kuvassa olevan vaalealehtisen ’Créme de Menthe’:n. Ainakin yhden punalatvan taimen hankin myös mutta luulenpa, että menin ostamaan samaisen mikä minulla jo on. Vaan eipä haittaa, sillä eikös se ole vaan oikeaoppisesti perustettu perennamaa, missä sama laji tai lajike toistuu :) Minulla on huomenna poikkeuksellisesti yksi arkivapaa joten mattojen pesun lisäksi on ajatuksissa päästä myös istuttelemaan uusia taimia.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Monta ihanaa kasvia jotka bongasin näytepuutarhan puolelta jäi vielä hankkimatta. Vaan talletan ne mieleeni ja hankin sitten joskus kun tulevat vastaan. Tässä niistä muutama. Ensimmäisessä kuvassa syysleimu ’Zenobia’ ja toisessa lehtosalvia ’Schwellenburg’.

Vaan seuraavaksi perheen muonitus ja sitten ulos puutarhaan. Myös monenlaista marjaa olisi jo kerättävänä ja herneetkin kasvimaalla jo kovasti pullistelevat. Nyt alkaakin elokuun myötä uusi kiireinen aika puutarhassa, kuin toinen kevät konsanaan!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Tommola on ihana paikka! Minäkin löysin sieltä monta sellaista kasvia joita ei tule ihan heti muualla vastaan, mm. nelirosolehti lähti viimeksi matkaan. Onpa ihana tuo vaaleanpunainen rantakukka, se pitää laittaa mieleen. Minulla on myös Elin ja se kasvaa paikassa johon paistaa aurinko puolen päivän jälkeen, pysyy hyvin pystyssä ja tällä hetkellä kukat lähentelevät kolme metriä.

  • Kyllä, aina löytää herkkuja matkaan. Niin silmille kuin suuhunkin, sillä nyt ostin myös heidän makeakirsikkaansa kaksi laatikollista. Laitoin pakkaseen ja sitten talvella syön epäterveellisten herkkujen asemasta niitä

 2. Olettekin olleet tuolla Kuopion visiitillä muutaman päivän aika lähellä meitä. Ehditkö käydä tutustumassa Kuopion puistoihin?
  Minä en ole vielä käynyt Tommolan tilalla, mutta vakaa aikomus on sinne joskus vielä päästä ja nämä kuvat vielä varmistivat sen. Todella nätti tuo rantakukka. Siinä on muuten kasvi, joka ei taida meillä menestyä. En ole kyllä edes kokeillut sitä aurinkoiseen paikkaan kun luulin sen suorastaan vaativan kosteutta. En siis ottanut riskiä ja istutin sen ensin varjoon savimaahan (jossa se kuoli parin vuoden jälkeen) ja sitten uuden taimen puolivarjoon multamaahan eikä sekään kovin virkeänä kasva :D Ehkä seuraavana kokeilen sitä aurinkoisempaan paikkaan, vaikka se samalla saattaa olla vähän kuivempi.
  Mukavaa loppuviikkoa!

  • Puistoista kävin vain Valkeisenlammen kiertämässä. Airbnb-asuntomme sijaitse oikeastaan lähes sen rannalla. Muuten reissu oli lähinnä Väinölänniemellä rokkaamista ja kaupungilla herkuttelua. Tommolassa sain sitten onneksi ammennettua oikein kunnon annoksen myös puutarhaa ja kasveja.
   Minullakin on rantakukka kasvamassa ihan vedessä lammikossa. Tämän nyt sitten istutin Kauhurinteeseen, vähän jännittää miten se siinä oikein tulee viihtymään. Tommolassa sen juuriston päällä oli kuitenkin muovi joka varmasti pidättää kosteutta. Aika näyttää miten sen kanssa käy, vaan kyllä se oli niin upean runsas ja kukkaisa tuolla Tommolan aurinkoisessa rinteessä.

 3. Tuolla olisi ihana päästä käymään joskus. Minä vasta haaveilen rantakukasta. Se olisi ihana lisä mökillemme ojan viereen. Elokuun puuhat pitävät todella kiireisenä. Tuntuu, että vasta katselin, että menee vielä tovi ennen kuin herneistä ja kesäkurpitsoista pääsee keräämään kunnolla satoa. Nyt molemmat alkavat olla siinä pisteessä, ettei sadonkorjuuta kannata viivyttää enää päivääkään. Ihania elokuun päiviä sinne!

  • Sadonkorjuuta tosiaan olisi, vaan kyllä minulla jää aina osa keräämättäkin. Herneitä tulee niin paljon, että pitäisi pakastaakin. Tänään leikkasin nurmikkoa, ehkä huomenna ehdin töiden jälkeen kerätä herneitä. Elokuussa pitäisi olla kaikille halukkaille se perunannostoloma

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt