Kaisaniemen kasvitieteellisessä

Mikäpä voikaan olla yhtä piristävää tähän aikaan vuodesta, kuin vierailu vihreässä paratiisissa! Päätin viimeinkin lähteä ihan varta vasten Helsinkiin tutustumaan Kaisaniemen kasvitieteellisen puutarhan kasvihuoneisiin. Ja kyllä kannatti, ei voi kun huokaillen muistella eilistä päivää ja sen tuomaa iloa ja lohtua tammikuiseen harmauteen. Kuvia tuon kolmetuntisen vierailun aikana otin satoja ja tapani mukaan minulla onkin suuria vaikeuksia valkata kuvista ne kauneimmat tänne blogiin ihasteltavaksi. Niinpä päätinkin nyt jakaa retkeni useaan postaukseen, huoneiden mukaisessa järjestyksessä. Tässäpä siis teille aimo pläjäys viherterapiaa!

[columns_row width=”half”]
[column]

Yleiskuva palmusalista.

[/column]
[column]

palmusali
Paksut bambunvarret olivat upeita.

[/column]
[/columns_row]

Palmusali

Ensimmäisenä vierailija saapuu suureen palmusaliin, joka hurmaa rehevyydellään jokaisen saliin astuvan. Salin perällä on hurmaavat kierreportaat, joita ei voi olla kuvaamatta joka suunnasta :)

[columns_row width=”half”]
[column]

Palmusalin kierreportaan ja niihin kietoutunut köynnös.

[/column]
[column][/column]
[/columns_row]Portailta alkaa koko salin takaosan kiertävä pöytätaso, joka notkui toinen toistaan mielenkiintoisempia kasveja kauniissa saviruukuissa.

Portaita kohti kulkiessa voi jalkojensa juurella ihastella erilaisia saniaisistutuksia <3[columns_row width=”half”]

[column][/column]
[column]

palmusalin saniaisia
Adiantum trapeziforme

[/column]
[/columns_row]Useiden kasvien nimikyltit kuvasin yhdessä kasvin kanssa, mutta joitakin kasveja jäi kuitenkin nimettömiksi, kuten tuo ylemmän kuvan kaunis saniainen. Palmusalista oikealla sijaitsivat sademetsähuone ja pieni santpauliahuone.

Sademetsähuone

Anshomanes difformis

Sademetsähuone jäi meiltä vähäisimmälle tutkimiselle, mutta joitakin kasveja olin sieltäkin näköjään bongannut linssin eteen. Erityisesti mieleen jäivät ylemmän kuvan komealehtinen kasvi ja maassa kasvava ihan tavan rönsylilja. Se näytti maassa sangen erilaiselta, sillä aina on tottunut näkemään kasvin vain amppelissa roikkumassa.

Rönsyliljaa istutettuna sademetsähuoneen aluskasvillisuudeksi.

Saintpaulia-huone

Valtavaksi kasvanut sinikohtalonköynnös.

Saavuttuamme oikealla viimeisenä sijaitsevaan pikkuruiseen saintpaulia-huoneeseen, haukoin henkeäni mahtavan sinikohtalonköynnöksen alla! Sama kasvi kotona kärvistelee henkihieverissä, mutta tuolla kasvihuoneen lämmössä se kasvoi korkealla katossa ja kukki sinisin suloisin kukkasin. Paras kukinta oli selvästi jo ohi menossa, mutta kasvi oli siltikin todella kaunista katseltavaa.

[columns_row width=”half”]
[column]

Erilaisia santtuja oli lukematon määrä.

[/column]
[column]

Myös tänne huoneeseen oli istutettu saniaisia.

[/column]
[/columns_row]

Pitäisiköhän näitäkin alkaa joskus keräilemään?!

Nytpä muuten nousenkin seuraavaksi tästä koneen äärestä vähän jaloittelemaan ja nostan oman sinikohtalonköynnökseni yläkerrassa loimottavan ledivalon alle. Jospa omakin yksilöni vielä pelastuisi ja jatkaisi elämäänsä <3 Jatkan Kaisaniemen kasvareiden katsaustani ensi kerralla, toivottavasti kasvien antama energia välittyy näin myös teille lukijoille. Mikäli sinulla kuitenkin on mahdollisuus vierailla Kaisaniemessa ihan paikan päällä, en voi muuta kuin lämpimästi suositella sitä! Menkää ja astukaa suoraan vihreään paratiisiin <3

 1. Tykkään Kaisaniemen kasvitieteellisestä puutarhasta valtavasti!
  Tuolla olen uudelleen rakastunut ´Saintpaulioihin`. Näin ne ihanan vuokkomaisina tuolla. Harmittaa, että niin kaunis kasvi on kokenut hieman inflaation markettien kasvitulvan vuoksi.

  • Minua oikein hävettää tunnustaa, että kävin nyt tuolla kasvitieteellisessä vasta ensimmäistä kertaa elämässäni! Niin lähellä, mutta kuitenkin aina vaan jäänyt haaveilun tasolle tuolla käyminen. Yksi monista syistä ryhtyä Kotipuutarhan blogistiksi olikin juuri tämä, että nyt saan todennäköisesti paljon useammin itseni liikkeelle ja tutustumaan niihin puutarhakohteisiin joihin en vain ennen ole saanut aikaiseksi lähteä.
   Santut oli ihania, vaikkakin kukintansa oli parhaillaan aika vähäistä. Kasvi on kuitenkin erityisen viehättävä ilman kukkasiakin, lehdet niin suloisen pehmeät ja pyöreät <3

 2. Kasvitieteellinen on kyllä ihana paikka. Ihanaa nähdä kotoata tutut kasvit ”oikeassa” asumisympäristössään.

  • Olin ihan mykistyä kun näin tuon sinikohtalonköynnöksen, miten hurjan isoksi se tosiaan voisi kasvaa hyvissä olosuhteissa. Myös jättiläismäinen huonekuusi oli mahtava näky!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt