Kultatesma, `Aureum` (Milium effusum)
Kultatesma `Aureum` (Milium effusum)

Iltalehden lööpistä sen jo viikonloppuna huomasin. Lämpötilojen ennustettiin pian tippuvat hurjasti pakkasen puolelle myös täällä eteläisessä suomessa. Mieleen jäi jäytämään huoli rakkaiden kasvieni hyvinvoinnista, toistuisiko viime vuoden talvituhot, kun märkä ja paljas maa jäätyisi äkisti syvään routaan?! Joten eipä siinä sitten muu auttanut kuin huristaa tänään töiden jälkeen paikalliseen Hankkijaan. Kaksi säkkiä talvensuojaturvetta ja kylvömultaa, sekä säkillinen auringonkukansiementä takakonttiin ja äkkiä kotiin ruokkimaan lapset.

Syreenimajan pimeyttä.
Syreenimajan pimeyttä.

 

Pimeässä puutarhassa kausivalot valaisevat kauniisti.
Pimeässä puutarhassa kausivalot valaisevat kauniisti.

Kun sain ruokapöydän viimein putsattua, oli syvä pimeys tietenkin jo laskeutunut puutarhaan, vain muutamat kausivalot antoivat hentoa valoaan. Ilma oli ihanan raikas ja saattoi jo aistia lähestyvän pakkasen tuntua. Oli tyyntä ja puutarhassa vallitsi hiljaisen rauhallinen tunnelma<3 Olin jo muutama vuosi sitten saanut lahjaksi setä mustalta tehokkaan otsalampun, jonka valossa oli kuitenkin helppo touhuta.

Suojattuja pensaita.
Suojattuja pensaita.

Talvensuojaturve hävisi hetkessä ympäri puutarhaa ja sitä mukaan kun kottikärryt tyhjenivät, mielessäni vellonut huoli keveni ja keveni. Nyt olisin ainakin tehnyt kaiken voitavani, eikä tarvitse sitten keväällä harmitella etten ollut edes yrittänyt suojata aarteitani. Tästä hetkestä kevääseen, saavat kasvit nyt pärjätä omillaan. Suojasin kaikki myöhään tänä syksynä istuttamani puut ja pensaat, sekä muutaman jo aiemmin istutetun arkajalan :)

Herttajalopähkinän suojasin huolellisesti.
Herttajalopähkinän suojasin huolellisesti.

Herttajalopähkinä sai kuivaa turvetta myös runkosuojansa sisälle. Varpaillensa laitoin reilun kerroksen! Herttajalopähkinä kasvaa Marjamäellä, jonka istutuksia tein vielä tosi myöhään syksyllä. Toivottavasti alueen kasvit selviävät ensimmäisestä talvestaan<3

Aarteita kasvihuoneeseen.
Uusia aarteita kasvihuoneeseen.

Loppuun on ihan pakko vielä laittaa kuva uusimmista löydöistäni. Eikös olekin aika hurmaavia?! Lasikello löytyi edullisesti maalaiskirpputorilta ja uskokaa tai älkää, niin tuo suloinen pullea astia löytyi lapsuudenkotini vintiltä!! Aarre on ollut siellä koko ajan, odottanut vuosikymmeniä löytäjäänsä. Astia on osa separaattoria ja siinä on tuossa alhaalla hanakin, jonka kautta ylimääräinen vesi pääsee poistumaan. Näen jo mielessäni tuossa astiassa sammaleella päällystetyn sipulikukka-asetelman, jonka ylle lasikello antaa suloista suojaansa.

Samalla kun kirjoitan tätä postausta, on ulkona alkanut pyryttämään sankasti kevyttä pakkaslunta. Kuin tilauksesta, antamaan yhdessä turpeen kanssa lisäsuojaa puutarhaan. Uinukaa rauhassa rakkaat aarteeni, keväällä toivottavasti kohdataan jälleen <3

 

 

  1. Kiitos talvisuojauksen muistutuksesta. Viime yönä meillä pakkanen laski 15 astetta, eli kireimmät pakkaset ovat jo ohi. Lunta 15-20 cm, josta olen ikionnellinen. Kasveilla on ainakin toistaiseksi suojaa! Viime talvena ei ollut lunta juuri lainkaan ja se olisin tuhoisa talvi molemme kasville. Vau, mitä aarteita olet löytänyt :).

    • Ihanaa, meillekin tuli tänään lisää lunta! Tultiin juuri kolaamasta ja kyllä olikin ihanaa pitkästä aikaa hikoilla oikein kunnolla. Ja pakkaset tosiaan nyt helpottivat ainakin vähäksi aikaa <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt