Hostien huumaa — kasviharrastajan puutarha

Olin eilen jo heti aikaisin aamusta taimiostoksilla Turun Ruissalossa, Kasvitieteellisen puutarhan taimipäivillä. Keli ei oikein suosinut ja vettä satoi välillä todella rankastikin. Kasvien tutkimista ja erikoisuuksien bongaamista se ei oikeastaan haitannut mutta kuvasaldo jäi aamupäivältä aika laihanlaiseksi. Ostosten jälkeen kuuntelimme yhden luennon hyötymetsäpuutarhasta, jonka jälkeen kiersimme vielä kasvitieteellisen ulkoalueita.

Päivän kohokohta oli kuitenkin ystäväni Tarjan puutarha jonne suuntasimme seuraavaksi. Olin käynyt hänen puutarhassaan kerran viime keväänä mutta silloin oli kasvu vasta kovin aluillaan. Tarjan suuresti rakastamat kuunliljat olivat siis vielä minulta kokonaan näkemättä. Nyt kuunliljat olivat kuitenkin kauneimmillaan ja niiden lajikekirjo oli valtaisa. Kaiken värisiä ja kokoisia, aaltoilevilla reunoilla ja punaisilla varsilla, vain joitakin ominaisuuksia mainitakseni. Olenhan minä tiennyt miten paljon erilaisia kuunliljoja onkaan olemassa mutta koskaan en ollut nähnyt vastaavan laajuista kokoelmaa. Olin aivan myyty! Jopa keltalehtiset kuunliljat näyttivät upeilta Tarjan puutarhassa, vaikka itse olen niitä aina hieman karsastanut.

Tämä keltalehtinen Hosta ’Granary Gold’ oikein hehkui iltapäivällä esiin tulleen auringon valossa.

Kuunliljat kavereineen, vinkkejä upean hostapuutarhan luomiseen

Laitoin merkille Tarjan puutarhaa kiertäessämme, että läheskään kaikki hänen kuunliljansa eivät kasvaneet varjossa, vaikka varjon kasviksi hostat usein mielletäänkin. Hyvin perustetussa istutusalueessa kuunliljat viihtyvät myös melko aurinkoisillakin alueilla. Kohopenkki ja riittävä kosteus takaavat hyvän ja rehevän kasvun. Tarja käyttää paljon myös ravinteilla ladattua biohiiltä, ylläpitämään kosteus- ja ravinnetasapainoa. Se täytyisi kyllä itsekin ottaa käyttöön, varsinkin meidän kuivalla ja ravinneköyhällä yläpihalla. Hiilen sitoma kosteus ja ravinteet siirtyvät hiljalleen kasvien käyttöön ja biohiilen kasvulle antamat positiiviset vaikutukset kestävät vuosikausia. Biohiili parantaa myös maan pieneliöstön kasvuolosuhteita, mikä välillisesti vaikuttaa myös kasvien terveyteen ja hyvinvointiin.

Oikeanlaiset kasvikumppanit ovat myös tärkeä osa kaunista hostapuutarhaa. Vaikka kuunliljat ovatkin pääosassa, löytyy Tarjan puutarhasta myös paljon muita mielenkiintoisia kasveja, erityisesti kasvierikoisuuksia. Hänen sydäntään lähellä ovat mm. kolmilehdet, jotka sopivatkin täydellisesti kuunliljojen kanssa kasvatettaviksi. Kovasti ihastelin myös varjopuutarhan puolella istutusalueiden pintaa peittävää ketunleipää. Aloituskuvan kohdalla valahdin ihan polvilleni ihastelemaan suloisia sinisiä ”hiiren korvia” käenkaalipedillään.

Myös erilaiset heinät ovat hyviä kasvikumppaneita kuunliljoille. Tässä kuvassa Hosta ’June’.

Myös puutarhassa tuotettu oma komposti päätyy usein juuri kuunliljojen juurelle. Mikään ei buustaa kasveja paremmin kuin oman puutarhan kasvijätteistä valmistunut komposti, joka sisältää jo valmiiksi kaikki hyvät maaperän mikrobit ja pieneliöstön. Ja näkeehän sen nyt näistä Tarjan kasveista, että rakkautta ja hellää huolenpitoa ne saavat myös joka päivä osakseen. Tuholaiset vaanitaan pois popsimasta ja lopuksi lehdistöt vielä suihkutetaan valkosipulista itse valmistetulla suihkeella. Suurta kasvirakkautta, johon pystyy vain tosiharrastaja!

Kiitos kun sain tulla ja viettää aikaa kanssasi, meillä oli niin ihana päivä💚

  1. Kylläpä on upeita! Harmillista, kun minun pihassani ne eivät oikein viihdy. Ainoastaan kuistin rapun vieressä kasvava Halcyon kukoistaa vuodesta toiseen, suurin osa muista on kuollut tai hyvin kituliaita. Varmaan kuivan ilmaston lisäksi myös maaperäkysymys. Nyt juuri kyllä sataa, joten ehkä on toiveita, että hostat viihtyvät paremmin kuin monena muuna kesänä.

    • Totta, kuivuudessa hostat jäävät pieniksi. Tarjallakin käytiin katsomassa hostia myös isojen puiden alla metsäisessä maastossa. Samat lajikkeet jotka varsinaisen puutarhan puolella olivat jättiläisiä, olivat metsässä pikkuisia. Tuo biohiili voisi olla kyllä sinunkin puutarhaasi tosi hyvä. Minä aion nyt ottaa sen käyttöön meidän kuivalla ja kallioisella yläpihalla ja erityisesti ruukkukasvatuksessa myös👍

  2. Kuunliljoissa on vaikka mitä lajikkeita. Karsastin niitä monta vuotta, mutta nyt puutarhasta löytyy muutama erilainen kuunlilja. Viihtyvät myös siellä missä mikään muu ei tunnu kasvavan.

    • En ole itsekään kovin paljon kuunliljoja istuttanut kun maistuvat niin kauriille ja kotiloille. Yksi lajike jonka nimeä en tiedä on just tuollainen, että viihtyy tosi kuivassa ja varjossa, just siellä missä mikään muu ei viihdy. Sitä olen jakanut jo kolmeen eri paikkaan. Kyllä hostillekin on siis paikkansa💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt