Hortensioiden pistokaslisäys — helposti ja halvalla uusia taimia

Olen viime vuosina rohkaistunut kokeilemaan puuvartisten pistokaslisäystä. Kaikkea ei voi lisätä siemenestä tai jakamalla ja puuvartiset pensaat ovat myös melkoisen arvokkaita hankkia. Onnistuneesti ovat pistokkaasta lähteneet taikinamarja sekä nietospensas ja nyt viimeisimpänä kolme erilaista hortensiaa. Syyshortensiat `Wim`s Red ja `Diamond Rouge` ovat kasvattaneet juuriston noin reilussa kuukaudessa. Itseasiassa istuttaessani tuota `Diamond Rouge`:a siitä katkesi pari oksaa ja niistä nyt sitten aloittelevat elämäänsä kaksi uutta pensaan alkua. Myös kesähortensia `Bougie` näyttäisi juurtuneen.

pistokas
Nämä istuttaessa katkenneet oksan pätkät näyttävät ilokseni kasvattaneen pitkiä valkoisia juuria.

Millainen on hyvä pistokas?

Parhaiten minulla on mielestäni onnistuneet sellaiset pistokkaat joissa on ollut jonkin matkaa kovempaa viime vuoden kasvua mukana eli ei pelkästään ihan vain tuoretta ja pehmeää uutta kasvua. Katkaisu kohtakaan ei ole ollut niin tarkkaa, mutta lehtihangasta juuret muodostuvat eli hieman alimman lehtiparin alapuolelta olen pistokkaan leikannut.

hortensian pistokkaita
Tässä vasemmalla `Wim`s Red ja oikealla kesähortensia `Bougie`.

Pistokkaan leikkaamisen jälkeiset toimet

Monty Don leikkaa pistokkaat aina suoraan muovipussiin ja näin nyt toimin itsekin kun leikkasin joskus heinäkuun loppupuolella tuosta `Wim`s Red`:stä ja `Bougie`:sta kolme oksaa kummastakin pensaasta. Sujautin ne heti muovipussin sisälle ja nopsasti kipaisin kasvihuoneelle laittamaan pistokkaat heti kosteaan kasvualustaansa. Pistokkaista on tärkeää poistaa ylimääräinen lehtimassa sen varresta ja latvaan jättämistäni muutamasta isommasta lehdestä leikkasin vielä lopuksi puolet pois. Tökkäsin leikatut pistokkaat ruukun reunan ja kasvualustan väliin niin, että ne pysyivät napakasti pystyssä. Lopuksi kastelin hyvin ja suojasin ruukut haihdunnalta pussittamalla ne läpinäkyvällä muovipussilla joka oli reijitetty.

Pistokas työnnetään aivan ruukun reunaan.

Rakensin pistokkaille ihan oman sekoituksen kasvualustaa. Tavalliseen puutarhamultaan lisäsin tosi paljon pienirakeista sepeliä ja hienoa hiekkaa. Monty on kasvattanut hienoja juuristoja ihan pelkässä perliitissäkin, sillä juurien muodostuminen ei vaadi ollenkaan ravinteita. Toki mikäli käyttää pelkkää perliittiä niin on huolehdittava pistokkaiden nopeasta uudelleen istuttamisesta. Itse en nyt hätäile pistokkaiden kanssa vaan annan niiden olla todennäköisesti tuossa samassa kasvualustassa kevääseen saakka. Jos kellariin jää tilaa niin vien sinne mutta aivan hyvin voisin istuttaa nämä myös purkkeineen päivineen kasvimaahan talveksi. Keväällä sitten uudelleen istutus ravinteikkaaseen multaan kun kasvu alkaa käynnistymään.

hortensia

Toivottavasti pikkuiset pistokkaat jaksavat kasvaa isoiksi ja näyttävästi kukkiviksi pensaiksi. Vielä on hyvin tilaa kauhurinteessä tai kellarin kummulla joten paikatkin ovat jo valmiina odottamassa.

Onko sinulla kokemuksia puuvartisten kasvien pistokaslisäyksestä? Onnistumiset ja erilaiset vinkit kiinnostaisivat kovasti!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Itse en ole hortensioita lisännyt, mutta äitini on kasvattanut pistokkaista sekä itselleen että minulle montakin hortensiaa. Tuntuvat olevan aika helppoja lähtemään kasvuun. Mihin perustuu tuo mullan ja ruukun reunan välissä juurruttaminen? Tuo on nimittäin itselleni ihan uusi tapa.
  Minulla on nyt kasvamassa kaksi nietospensaan pistokasta, jotka taidan varmuuden vuoksi talvettaa kellarissa. Ne on otettu vasta heinäkuun puolivälissä, sillä kasvu lähti jotenkin niin myöhään tänä vuonna käyntiin, että ennen sitä ei vain ollut pistokasmateriaalia tarjolla. Syyssyrikkääkin kokeilin, mutta ne eivät juurtuneet. Siitä olisi taas pitänyt ottaa selvästi aikaisemmin pistokkaat, mutta idea tuli mieleen vasta siinä vaiheessa kun alkoivat jo lykkiä kukkanuppuja. Ensi kesänä sitten otollisempana aikana.
  Pistokaskokeilut ovat kyllä kivoja ja säästöä syntyy, jos saa yhdenkin oksan juurrutettua. Aika nopeasti ne alkuun päästyään kasvavatkin.

  • En oikeastaan tiedä varmaksi faktoja, miksi pistokas suositellaan laitettavan ruukun ja mullan väliin?! Voisikohan se jotenkin liittyä hapen saantiin? Kasvualusta on yleensä melko märkää ja tuolla reunassa pistokas voisi olla sopivassa kosteudessa mutta kuitenkin niin, että happea on saatavilla. Juurien muodostuminen omien tietojeni mukaan vaatii happea.
   Nietospensas minulla lähti ihan vain suoraan puutarhamaahan tökkäämällä! En edes kastellut sitä sen kummemmin. Varmasti tosiaan tärkeää onnistumiselle on juuri se ajoitus milloin pistokkaan leikkaa. Hortensioissa joista leikkasin oli kyllä jo kukan alkuja mutta otin sellaisista oksista pistokkaat joissa niitä ei ollut. Voi olla, että syrikkä on erityisen kranttu pistokaskandidaatti :)

 2. Kiitti vinkistä. Pitääkin kokeilla hortensioiden lisäystä. Alppiruusuja olen saanut juurtumaan taivuttamalla oksia ja angervoja olen lisännyt pistokkaista.

  • Hei, minä taas olen ihan ”unohtanut” tuon taivukkaista lisäämisen! Ainakin punapähkinäpensaan oksia voisin taivuttaa maahan ja laittaa kivet painoksi. Sen voisi varmaan tehdä vaikka nyt heti, siinä ajankohdalla ei luultavimmin ole samanlaista merkitystä kuin katkaistuilla pistokkailla.
   Ja jo pitkään on pitänyt ostaa muutama koivuangervo lisää mutta nytpä koitankin lisätä sitä omista jo olemassa olevista taimista.

 3. Minulla on mökillä syyshortensia taivukkaasta juurtunut. Tarkoitus olikin tänä syksynä kaivaa taimi ylös ja siirtää toisaalle :)

  • Taivukaslisäys täytyy ehdottomasti ottaa mukaan omiinkin lisäysmenetelmiin Lähdenkin heti laittamaan ne kivet muutaman pähkinäpensaan oksan päälle

 4. Mielenkiintoista. Pistokaslisäystä täytyykin kokeilla, mutta jääköön ensi kesään. Laitan tämän postauksen muistiin, jotta löydän sen aikanaan.

  • Kyllä nyt on todennäköisesti tosiaan jo vähän myöhäistä. Vaan en sitten tiedä miten hortensia toimisi talvipistokas materiaalina. Kevät-talvi olisi ehkäpä seuraava hyvä ajankohta leikata pensaista pistokkaita ja säilöä ne hangen alla kevääseen. Tuosta menetelmästä ei ole minulla kokemusta mutta siihenkin olisi mielenkiintoista perehtyä.

 5. Keväällä katkaisin Wisteriasta, (sinisade) muutama oksan.
  Nyt on yksi juurtunut ja on hyvässä kasvussa.
  Saa talvehtia kasvihuoneessa.
  Keväällä siirrän sen ulos.

  • Ooh, sinisateen juurtunut pistokas kuulostaa upealle Kaivat sen varmaan kasvihuoneessa maahan, ruukussa tuskin selviää ellei ole lämmitystä.

 6. Hei! Olen myös lisännyt taikinamarjapensasta ja
  pallohortensiaa onnistuneesti.

  • Pistokaslisääminen on kyllä todella hyvä ja halpa tapa kasvattaa uusia pensaita. Minullakin on taas hortensiaa purkitettuna, ajattelin lisätä hiljalleen kokonaisen rinteen erilaisia hortensioita täyteen💚

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt