Kukkapenkki puun alle

Istuta koristeomenapuun alle monivuotisia kevätkukkijoita. Varhaisten kukkijoiden herkät värit ja muodot tuovat istutukseen lehtomaisen tunnelman.

kukkapenkki puun alle

Valmis istutussuunnitelma: kukkapenkki puun alle

Monet puolivarjon perennat sopivat hyvin pienten pihapuiden aluskasveiksi, kunhan ne eivät ole kovin vaateliaita kasvupaikan kosteuden ja ravinteiden suhteen. Puut palvelevat perennoja luomalla otolliset puolivarjon olot. Perennat palvelevat puolestaan puuta suojaamalla sen juuristoaluetta kuivumiselta sekä myös kolhuilta, sillä kun leikattavaa nurmikkoa ei ole, puun runko välttyy leikkurista ja trimmeristä aiheutuvilta nirhaumilta. Lakastuessaan perennat maatuvat puun alustalla ravinteikkaaksi mullaksi. Istutuksen kaikki kasvit puuta myöten sopivat pH-tasoltaan samanlaiselle kasvualustalle. Säännöllinen lannoitus ja kalkitus pitää puut ja perennat kasvuvoimaisina.

kukkapenkki puun alle

(Epimedium x rubrum)

Muodostaa tiiviitä kasvustoja puiden ja pensaiden alle. Herttamaiset lehdet ovat nuorina reunoiltaan punertavat. Kasvi on koristeellinen läpi kasvukauden. Korkeus noin 30 cm, kukinta 5–6.

Lue lisää

(Helleborus)

Ovat jokseenkin talvenarkoja. Ne myös kukkivat myöhemmin kuin eteläisessä Suomessa suhteellisen kestävä vaaleajouluruusu (H. niger). Suojaisalla paikalla vaaleajouluruususta saa pitkäikäisen kasvatin. Korkeus 30 cm, kukinta 4–6.

Lue lisää

(Euphorbia polychroma)

On pensastava perenna, jolla on heleänvihreä kasvusto. Loppukesästä kasvi muuttuu punertavaksi. Kultatyräkin vieressä pastellinsävyiset perennat näyttävät entistä upeammilta. Korkeus kasvupaikasta riippuen 30–60 cm, kukinta 5–6.

(Malus ’Hyvingiensis’)

On kotimainen risteymä, joka on lähtöisin VR:n taimistolta Hyvinkäältä. Riippaoksaisen koristepuun pienehköt omenat käyvät talouskäyttöön. I–V 2–4 m. Kukinta 5.

(Omphalodes verna)

Löytyy lähes jokaisesta vanhasta puutarhasta. Heleänvihreä lehdistö ja runsas lemmikinsininen kukinta herättävät ihastusta vuodesta toiseen. Korkeus 10–20 cm, kukinta 5–6.

(Fritillaria meleagris)

On herkkä, ruohomainen klassikko. Kasvi tunnetaan kukkien shakkiruutuisesta kuviosta. Sitä saa myös valkoisena muunnoksena. Sipulikukka, istutetaan syksyllä. Korkeus 25 cm. Kukinta 5–6.

Lue lisää

(Primula denticulata)

On kevätpuutarhan hauskin kasvi. Pyöreät kukinnot hehkuvat useissa eri väreissä kuin luonnon oma pallomeri. Korkeus 20–30 cm. Kukinta 5–6.

(Brunnera macrophylla)

On hyvä maanpeittoperenna katveisille paikoille. Taivaansiniset kukat muistuttavat puistolemmikin kukkia. Lajin erikoinen lehdistö lisää sen kauneusarvoa. Korkeus 30–50 cm. Kukinta 5–6.

Kotipuutarhan kestotilaaja! Lue lisää näköislehdestä

  • Keväisiä kukkia puun alle / Kotipuutarha 4–2018 s. 36

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt