Kukkakuu alkaa

PÄÄKIRJOITUS 1/2024

Koska moni asia on muutoksessa, kannamme kortemme myllerrysten kekoon mekin. Olemme Kotipuutarhassa ottaneet vapauden ja nimenneet vuoden ensimmäisen kuukauden uudestaan. Tammikuu voi yhtä hyvin olla kukkakuu, monesta hyvästä syystä. Tammikuu-nimelle ei löydy samanlaista läpinäkyvää selitystä kuin monelle muulle kuukauden nimelle, ja onhan vuoden ensimmäinen kuukausi se hetki, kun puutarhaihminen kääntää katseet tulevaan kesään. On suunnittelun ja siemenhankintojen aika.

Kukkakuu mielessä olemme täyttäneet lehden sivut ideoilla ja takuuvarmoilla neuvoilla. Valokuvaaja Hanna Marttinen taltioi porvoolaisen kukkatarhuri Johanna Soppela-Gattuson puutarhan energisen väriloiston. Taitava ja kokenut tarhuri Johanna antaa jutussa omat vinkkinsä ja maisemasuunnittelija Tanja Nieminen neuvoo ammattilaisena, miten kukkivan puutarhan rakentaminen kannattaa aloittaa. Aikaa ei ole hukattavaksi. Aloittaa kannattaa nyt siemenhankinnoilla.

Kotipuutarhassa vuoden ensimmäinen numero on perinteisesti pyhitetty koristekasvien siemenille. Kasviasiantuntija Ella Rädyn kokoamassa valikoimassa on kiinnostavia lajeja ja lajikkeita kylvökukista perennoihin ja luonnonlajeista maljakkoon sopiviin leikkokukkiin. Puutarhaharrastajalle siemenpussi merkitsee säästöä, jos esimerkiksi toimeentuu kasvattamaan perennapenkin taimet itse. Luontoa taas autetaan kylvämällä lajeja, joita pölyttäjät tarvitsevat. Valikoimasta löytyy myös kauneutta. Moni meistä huokailee pehmeiden aprikoosin ja persikan sävyjen perään. Jos niitä haluaa kukkamaalle, kannattaa pitää kiirettä. Herkkuvärit myydään loppuun nopeasti.

Siirrytään yhdessä haaveiden kautta tosi toimiin. Kaamosmasennuksesta ja lumisokeudesta parannutaan väriterapialla. Kukkakuu alkakoon!

Minna Siltala
päätoimittaja

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt