Kerää kimppu omasta puutarhasta

Poimi nyt oman puutarhan kukkia maljakkoon. Oman pihan kimppu on kaunis, ekologinen ja taatusti tuore. Valitse kimppuun lempikukkiasi ja yhdistä niiden joukkoon perennojen lehtiä ja heiniä. Myös hyötytarhasta löytyy paljon kaunista!

Näin saat leikkokukat kestämään

  • Paras hetki leikkokukkien keräämiseen on aurinkoinen aamu. Silloin kukat ovat kuivia mutta yön jäljiltä hyvässä nestejännityksessä.
  • Nuppuiset tai juuri avautumassa olevat kukat kestävät pisimpään.
  • Leikkaa versot puhtailla, terävillä saksilla ja jätä varret pitkiksi.
  • Leikkaa alimmat lehdet pois, jotta ne eivät maljakossa jää veden alle.
  • Kokoa kukista vapaamuotoinen nippu tai sido kimppu ammattilaisten tapaan spiraaliksi.
  • Leikkaa kimpun varret tasapitkiksi saksilla ja leikkaa sen jälkeen jokaiseen kukkavarteen uusi, viisto imupinta puhtaalla, terävällä veitsellä.
  • Laita kukat heti maljakkoon, jossa on haaleaa vettä.
  • Jos keruuajankohta on helteinen ja kukkien nestejännitys on laskenut, laita kukat heti keruun jälkeen viileään veteen ja vie kellariin tai muuhun viileään paikkaan jäähtymään. Sido kimppu vasta, kun kukkien nestejännitys on palautunut.
Rennon kimpun keskuskukka on muhkea kermanvalkoinen daalia, joka saa seurakseen punahattuja, mäkimeiramia, kerrannaista rohtosuopayrttiä, tarhaneitoa ja vadelman versoja.

5+1 x loppukesän kimppu

Puutarhasta poimitut kukat ja lehtikasvit sopivat täydellisesti rentoihin ja luonnollisiin kukkakimppuihin. Oman pihan perennoissa ja kylvökukissa voi olla pieniä kauneusvirheitä, eikä niiden tarvitsekaan olla yhtä täydellisiä kuin leikkokukkakäyttöön viljellyt kukat. Juuri siksi ne ovat ihania elämäntuntuisiin ja rentoihin sidontoihin.

Ruusulle kavereita kukkapenkistä

Loppukesällä kimpuissa saavat näkyä vahvat, mausteiset ja murretut värit. Kuvan ruusu ’Café au Lait’ on saanut seurakseen tummaa purppuraa suklaakosmoksesta sekä mausteista oranssia syyshohdekukasta. Kimppu saa runsautta mäkimeiramista sekä pionin nuorista punaisista lehdistä. Mausteena on vielä akileijan kukkavanoja siemenkotineen sekä kärhön versoja.

Kimppu on koottu pieneen saviruukkuun kanaverkon avulla.

Puuteristen sävyjen rinnalle on lisätty tummaa purppuraa sekä mausteista oranssia tuomaan särmää ja rikkomaan kimpun väriharmoniaa.

Sininen ja tuoksuva kimppu

Kuvan kimppuun on valittu tuoksuhernettä, isovahakukkaa ja yrtti-­iisoa sekä ripaus vastaväriä terrakotan sävyisillä kerrannaisilla kesäpäivänhatuilla. Lehtivihreänä on tuoksuvia korianterin ja parsan varsia. Pienenä yksityiskohtana kimppuun voi käyttää myös espanjanneidon tai unikon siemenkotia.

Tämä rento ja kookas kukkakimppu on tehty spiraalitekniikalla. Tee ensin pohja vihreistä korianterin ja parsan varsista. Kun pohja on valmis, työntele siihen eri puolilta kukkavarsia ilmavasti. Voit hakea kimppuun myös epäsymmetristä muotoa. Pitkävartiset, kaartuvat kukkavarret ja runsas vihreys tekevät kimpusta sopivan boheemin.

Pieni ripaus vastaväriä säväyttää muuten harmonisen sävyisessä kimpussa.

Kasvimaan satokimppu

Lavakaulusviljelmältä ja pihan perennapenkeistä saa kerättyä iloisenkirjavan kimpun, jossa yhdistyvät kukat, vihannekset ja yrtit. Kukkivat mintut, pensasbasilikat ja mäkimeiramit tuovat kimppuun tuoksun.

Lisää väriä tuovat kasvimaalta löytyneet pitkäkaulaiset samettikukan versot. Leikkaa kimppuun myös kärhöistä ja nätkelmistä kokonaisia oksia. Voit napata mukaan mansikan rönsytaimiakin.

Kotoinen satokimppu saa lisäilmettä näyttävästä maljakosta.

Elokuun piennar maljakossa

Myös puutarhan raja-alueet ja ojanpientareet antavat parastaan elokuussa. Jokamiehen oikeuksin saat kerätä luonnonvaraisten, rauhoittamattomien kukkien, yrttien ja muiden kasvien maanpäällisiä osia. Hyvä käytäntö on poimia yhtä lajia samalta paikalta vain sen verran, että kasvusto pysyy elinvoimaisena. Toisten pihoilta tai luonnonsuojelualueilta kasveja ei saa kerätä.

Luonnonläheisen kimpun kasveina on järviruokoa, karhunputkea ja päivänkakkaraa. Lisää joukkoon välivihreäksi puutarhasi perennojen kookkaita lehtiä tai lehtipensaiden versoja.

Tämä kimppu tuo niityn kotiin.

Terrakotan sävyjä

Poimi kimppua varten esimerkiksi daalioita, isosudenporkkanaa, kehäkukkaa, kiinanastereita, revonhäntää, tuoksuhernettä, tsinniaa, purppuraheisiangervon oksia, vadelman versoja ja tarhaneidonkukan siemenkotia.

Valitse asetelmaa varten astia, joka ei näy läpi. Leikkaa kanaverkosta pala ja muotoile se maljakkoon sopivaksi palloksi. Laita pallo astiaan ja täytä astia vedellä. Verkko tukee kukkavarsia, ja saat näyttävän ja runsaan vaikutelman jo vähällä kukkamäärällä.

Aloita tekemällä asetelmaan pohja vihreillä oksilla. Työnnä sitten kukat niiden lomaan. Lyhennä varsia tarvittaessa. Mieti asetelman muotoa, kun sommittelet kukkia. Muista tarkastella asetelman etenemistä ja muotoa välillä etäältä.

Epäsymmetria tekee kimpusta mielenkiintoisen. Tässä asetelmassa värit ja sävyt ovat lähellä toisiaan, ja vaaleankeltainen kehäkukka tuo kontrastia harmoniaan.

Yksilajinen bonuskimppu

Kun kasvi on tarpeeksi näyttävä, pärjää se loistavasti yksilajisenakin. Poimi pariton määrä saman lajin kukkia ja laita ne maljakkoon.

Kuvan daaliat muodostavat yksinäänkin näyttävän kimpun.

Hei tilaaja!

Lue lisää aiheesta seuraavista jutuista:

– Yhdistä kimppuihin (nro 8/2020)

– Loppukesä maljakkoon (nro 8/2018)

– Neuvot ja niksit: Kasvimaan satokimppu (nro 8/2020)

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt