Salaattivihanneksista pikavihreää pöytään

Nopeakasvuisista salaattivihanneksista saa helppoa vihreää lautasille. Niiden kasvatuksesta saa myös ensiapua palavaan viherkaipuuseen pitkän talven jälkeen.

Salaattivihannesten kasvatus

Nopeaa vihreää saat paitsi salaateista, myös esimerkiksi pinaatista ja rukolasta. Muista kaikkien näiden kohdalla, että lehtiin kertyy nitraattia. Pidä typpilannoitus vähäisenä, kosteus tasaisena ja valitse valoisa kasvupaikka. Nuorissa lehdissä nitraattia on vähiten.

Varhaisena keväänä sää vielä oikuttelee ja lämpötilassa on suuria vaihteluita. Sopiva ratkaisu varhaisimpiin kasvatuksiin voi olla siirreltävä, pohjasta hengittävä laatikko, joka tuodaan yöksi sisään mikäli luvassa on yöpakkasta. Erilaisiin lavankauluksiin ja kiinteisiin laatikoihin voi myös kylvää varhain, mutta kylvökset pitää varautua suojaamaan tarvittaessa hallaharsoin.

Takuuvarmat lehtisalaatit

Salaateista helpoimpia ja nopeimpia ovat erilaiset lehtisalaatit, joissa niissäkin riittää valinnan varaa. Kylvä erilaisia ja eri värisiä lajikkeita, niin saat vaihtelua ruokapöytään.

bataviansalaatti
Bataviasalaattia voisi kuvailla lehti- ja keräsalaatin välimuodoksi.
tammenlehtisalaatti
Tammenlehtisalaatti kasvaa nopeasti, sietää melko hyvin halloja ja on näyttävä lautasella.

Salaatin kylvö ja kasvatus

  • Kylmäkäsittely jääkaapissa edesauttaa itämistä.
  • Käytä mietoa, lannoittamatonta kylvö- tai taimimultaa tai näiden sekoitusta.
  • Salaatti itää parhaiten viileässä, +15–20 asteessa.
  • Itäminen tapahtuu noin viikossa. Ensimmäistä baby-leaf -satoa voit kerätä jo parin viikon kuluttua harventamalla samalla kylvöstä.
  • Salaatti viihtyy noin +20 asteen lämpötilassa eikä pidä suorasta auringonpaahteesta. Salaatit kestävät pientä, hetkellistä hallaa mutta eivät kunnon pakkasta.
  • Pidä kastelu tasaisena ja lannoitus maltillisena, niin maku ei muutu kitkeräksi.

Ravinteikas pinaatti

Tavallinen pinaatti on nopeakasvuinen ja voimakasarominen. Se kuitenkin virittyy kukkaan helposti, jos on kovin lämmintä ja aurinkoista. Siksi se soveltuu parhaiten varhaisiin kylvöihin, kun sää on vielä viileä. Lamopinaatti eli uudenseelanninpinaatti sietää paremmin lämpöä ja kuivuutta, mutta sen itävyys on hitaampi ja kasvukausi pidempi.

Pinaattikylvös itää parissa viikossa ja satoa voi alkaa kerätä jo kuukauden kuluttua kylvöstä. Siemenien liotus yön yli nopeuttaa itämistä. Kylvä tiheään ja käytä ensisatona harvennustaimia. Pidä kasvualustan kosteus tasaisena, se hidastaa kukinnan alkamista. Kukkimisen myötä lehtien mehevyys ja maku kärsivät.

Nuoret lehdet käyvät salaatin joukkoon sellaisenaan. Suuremmat lehdet kiehautetaan vedessä 2-5 minuutin ajan. Syö pinaattia kohtuullisia määriä sen oksaalipitoisuuden ja lehtiin kertyvän nitraatin vuoksi.

pinaatti
Pinaatti on nopeimpia lehtivihanneksia.

Pidä kastelu tasaisena ja lannoitus maltillisena.

Rukola eli sinappikaali

rukola
Rukolan nuoret lehdet ja kukat ovat parhaita! Kukat soveltuvat mausteeksi tai annoksen koristeluun.

Ihanan aromikas rukola sopii salaattiiin, leivän päälle sekä pizzaan. Nuoret, 5–15 sentin pituiset versot ovat parhaita, ja niitä pääset keräämään jo vajaan kuukauden kuluttua kylvöstä. Myös kukat ovat herkullisia!

Tavallinen rukola eli sinappikaali on hieman villirukolaa miedompi. Aurinkoisella paikalla ja kuivahkossa kasvualustassa mausta tulee hieman kipakampi.

Rukolaa on helppo kasvattaa, mutta muiden ristikukkaisten tavoin ne ovat erityisesti kirppojen herkkua. Taimien suojaaminen harsolla vähentää tuhoja, joskaan pienet reiät lehdissä eivät haittaa käyttöä.

rukolan taimet
Rukola eli sinappikaali taimettuu yleensä hyvin ja tasaisesti.


Hei tilaaja! Lue salaattivihannesten kasvatuksesta lehden näköislehdestä:

  • Pinaattia kolmella tavalla – Kotipuutarha 6/2016
  • Rakkaudesta salaatteihin – Kotipuutarha 3/2017
  • Rukola – maukasta ja kipakkaa – Kotipuutarha 6/2019

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt