Kärhöillä korkeutta perennapenkkiin

Kukkien peittämät kärhöpyramidit lisäävät näyttävyyttä perennapenkissä. Kärhölajeja vaihtamalla myös kukinta-aika muuttuu.

Valmis istutussuunnitelma: Kärhöjä ja perennoja

Suurikukkaiset kärhöt takaavat kesän upeimman kukinnan. Erityisen viehättäviä köynnökset ovat, kun ne saavat tuen mihin tarttua ja tilaa missä näkyä. Suunnitelman pyramidit kohottavat kärhöt korkeuksiin. Irtotuet ovat myös ratkaisu puutarhaan, josta sopivaa paikkaa kärhöille ei tahdo löytyä esimerkiksi seinustalla.

Kärhöt nauttivat aurinkoisesta paikasta, joka ei ole paahtava. Juurelleen kärhöt kuitenkin kaipaavat varjostusta. Luonteva varjo syntyy matalilla ja keskikorkeilla kasveilla, joita on istutettu kärhöjen ympärille. Kärhöt viihtyvät syvämultaisessa paikassa, joka on kuin tehty myös perennoille ja kesäkukille. Lähes koko kesän kukoistava kukkapenkki on omiaan terassin viereen, sisäänkäyntiin tai näkymäpaikalle. 

Köynnöstukia myydään puutarhamyymälöissä. Tärkeintä on hommata riittävän järeä tuki. Sopiva halkaisija on 30–40 cm. Mikään ei myöskään estä nikkaroimasta tukea itse. Voit tehdä esimerkiksi maalatusta puusta englantilaistyyppisen obeliskin tai valita raudoitusverkoista tehdyn tornimallin.

Perusta 5 x 2 metrin kokoinen alue aurinkoiselle paikalle, joka ei ole paahteinen. Varaa ravinteikasta multaa koko suorakaiteen alueelle 40 sentin syvyydeltä.

(Dianthus gratianopolitanus)

Sopii perenna- ja kivikkoryhmiin. Vuorineilikka menestyy laihassa ja kuivassa kasvupaikassa. Kork. 20 cm, kukinta 6–8.

(Koeleria glauca)

On tuttu näky kivikko- ja havuryhmissä. Hopeinen koristeheinä sopii myös perenna- ja kesäkukkaistutuksiin. Kork. 20–40 cm, kukinta 7—8.

(Catananche caerulea)

Istuu monenlaisiin kasviryhmiin. Mätästävän ja ilmavan kasvutapansa ansiosta sinikatana sopii hyvin yksittäis- tai reunuskasviksi. Kork. 50 cm, kukinta 7—8.

(Verbena bonariensis)

On rakastetun kesäkukan matalaksi jalostettu lajike. Matalahkon varren ansiosta tämä lajike näyttää sopivan rotevalta. Kork. 50–60 cm, kukinta 7—9.

(Clematis Lanuginosa-Ryhmä)

On poikkeuksellisen näyttävä punainen kärhö. Kukinto on tiivis ja terälehdet tummenevat reunoja kohti. Liukuva väritys saa kukinnot pomppaamaan taustastaan. Menestymisvyöhykkeet I–II (III), kork. 3–4 m, kukinta 7—9.

(C. Lanuginosa-Ryhmä)

On talvenkestävä puolalainen jaloste. Suomessa se menestyy ainoastaan eteläisissä osissa. Kukat ovat suuret ja samettiset. Menestymisvyöhyke I, kork. 2,5–3 m, kukinta 7.

(C. Patens-Ryhmä)

On hillittykasvuinen ja runsaasti kukkiva lajike. Sen kukinta alkaa keskikesällä vanhoilla versoilla ja jatkuu loppukesästä uusilla versoilla. Menestymisvyöhykkeet I–IV, kork. 1,5–2 m, kukinta 7—9.

(C. Patens-Ryhmä)

On hillittykasvuinen ja runsaasti kukkiva lajike. Sen kukinta alkaa keskikesällä vanhoilla versoilla ja jatkuu loppukesästä uusilla versoilla. Menestymisvyöhykkeet I–IV, kork. 1,5–2 m, kukinta 7—9.

(Nigella damascena)

On nopeakasvuinen ja helppo kesäkukka. Se kukkii jo heinäkuussa, kun siemen kylvää kukkapenkkiin toukokuussa. 45 cm. Kukinta 7–9.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt