Haaveena niitty ja persikkatarha

PÄÄKIRJOITUS 7/2023

Jokavuotinen taimienhakureissu alkoi totutusti päätöksellä, jonka mukaan tänä kesänä mennään maltilla. Vaan kuinka ollakaan, auton takakontti on hetkessä ihan yhtä täynnä kuin vuosi sitten.

Kesäkuun alussa pelkääjän paikan täytti persikkapuun taimi. Uskaltauduin tekemään hankinnan, koska sain ensikäden tietoa lajin menestymisestä Suomessa. Puutarhuri Juha Ujulan neuvot ovat nyt jaossa myös Kotipuutarhan lukijoille sivulla 58. Nähtäväksi jää onnistunko – ja miten ankara pohjoisen ilmasto kohtelee tulokasta.

Yksistään ilmasto ei määrää kasvien menestymistä, vaan ihmisellä on siinä osansa. Tämän saa lukea Teija Tuiskun laajasta niittyjä käsittelevästä jutusta, jossa myös neuvotaan, miten hyönteisten unelmakoti perustetaan. Omalla tontillani olen testannut niityn kasvattamista niittämällä pienen reuna-alueen kasvustoa ja kitkemällä juolavehnää, jotta siellä luontaisesti kasvavat kukkivat niittylajit runsastuisivat. Sanottavaa muutosta ei ole tapahtunut, mutta juolavehnä voi edelleen erinomaisesti. Jutun luettuani näyttää siltä, että kotitesti päättyy. Ainoa oikea tapa saada aikaiseksi kukoistava niitty on kuoria pintamaa pois, tuoda paikalle uutta kasvualustaa ja tehdä kylvöt, kuten jutussa neuvotaan, ja kuten piakkoin päättyvä Hämeen ammattikorkeakoulun niittykoekin todistaa. Ja jotta niityn ekosysteemi kehittyisi itseään ylläpitäväksi, saa varautua vielä usean vuoden hoitotoimiin ja odotukseen. Palaan siis lähtöruutuun.

Alkua pidemmälle ovat sen sijaan päässeet ne taitavat harrastajat, jotka esittelevät upeat puutarhansa heinäkuun 9. päivän Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Hämmästyttävää ja innostavaa! Sadat puutarhat ovat auki koko päivän (klo 12–17) joka puolella Suomea. Inspiroivien puutarhojen ja pihojen kyllästäminä siirrytään yhdessä kohti kesälaitumia, niityn laidalle, laiturinnokkaan, kasvimaan kitkentätalkoisiin – kuka meistä mitenkin Suomen suvesta nauttii.

Minna Siltala
päätoimittaja

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt