Timjami

Välimeren keittiön perusyrtti timjami viihtyy auringon paahteessa. Lämmössä kasvin makukin voimistuu. Kasvata timjamia ikkunalaudalla, parvekkeella tai kivikkopuutarhassa.

Monivuotinen mausteyrtti

Timjami (Thymus vulgaris) on toiselta nimeltään tarha-ajuruoho, sillä se kuuluu samaan sukuun kuin Suomessa luonnonvaraisena tavattava kangasajuruoho (Thymus serpyllum). Molemmat ovat monivuotisia kukkia ja mausteyrttejä. Välimeren ympäristöstä tuotu timjami sopii erityisesti ruukkuviljelyyn, sillä avomaalla tämä puolipensas ei aina talvehdi. Esimerkiksi loivassa rinteessä tai kivikkokasviryhmässä, mihin kertyy paksulti lunta, timjami selviää todennäköisemmin talvista.

Timjami tuoksuu vahvasti kauttaaltaan. Lehdet ovat pikkuiset, harmahtavan tummanvihreät. Vaalean punaliilat, toisinaan valkoiset huulikukat vetävät puoleensa runsaasti pölyttäjähyönteisiä.

Ensisijaisesti timjamista hyödynnetään lehdet, jotka kestävät pitkää haudutusta. Kokonaisia versoja haudutettaessa lehdet irtoavat varsista, ja sitkeät varret noukitaan pois ruoasta ennen tarjoilua. Timjamia suositellaan marinadien, kastikkeiden, keittojen ja pataruokien mausteeksi. Se sopii vihanneksia, kalaa, sieniä tai lihaa sisältävien ruokien pariksi. Se maistuu erityisen hyvältä ruuissa, joihin tulee viiniä. Kuivatun tai pakastetun timjamin maku säilyy hyvin.

Timjamin kukat ovat pölyttäjien mieleen.

Timjami

aurinko

kuiva–tuore

keskiravinteinen

lievästi hapan, pH noin 6,5

kesä–syyskuu

10–30 cm

Timjamin viljely

Lisää timjamia pistokkaista, jakamalla vanha taimi keväällä tai siemenistä. Pitkän kasvuajan vuoksi kylvä siemenet ruukkuun jo maaliskuussa. Siemenet itävät valossa, noin 20 asteen lämpötilassa. Karaise taimet ennen kuin viet ne lopulliselle kasvupaikalle ulos tai parvekkeelle.

Varmista kasvualustan ilmavuus sekoittamalla hiekkaa etenkin savi- ja hiesumaihin. Muotoile kasvualustasta noin 20 cm korkea kohopenkki, josta liika vesi valuu pois. Lannoita maltillisesti.

Istuta paljon lämpöä vaativa timjami aurinkoiselle kuivahkolle paikalle. Lämmössä kasviin kertyy enemmän hyödyllisiä öljyjä ja sadosta tulee isompi. Korjaa satoa juuri ennen kukintaa tai kukinnan alkaessa pitkin kesää tai kerralla heinä–elokuussa.

Älä leikkaa kasvustoa enää syksyllä, jos haluat timjamin selviävän ulkona yli talven. Timjami talvehtii varmimmin havuilla suojattuna perinteisessä kivikossa, missä on hyvin vettä läpäisevä kasvualusta. Ruukkuun istutetun timjamin voi talvettaa ikkunalaudalla kasvilampun valossa tai ilman lisävaloa viileässä ja valoisassa sisätilassa, kuten autotallissa.

Kuvassa rungolliseksi leikattu timjami.

Hei tilaaja!

Lue aiheesta lisää seuraavista jutuista:

– Kasviesittely: Ajuruohot (nro 2/2023)

– Kasvata tuoksuva yrttitarha (nro 2/2025)

 

Siirry tästä näköislehtiarkistoon

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä + kaikki digisisällöt vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous: 4 lehteä + digi 29 €
Tilaa nyt
Tietosuoja

Lue tarkemmin tietosuojaselosteestamme.

Välttämättömät evästeet

Välttämättömät evästeet ovat sivuston toiminnan kannalta pakollisia toiminnallisia evästeitä.

Kolmannen osapuolen evästeet

Kolmannen osapuolen evästeitä käytetään kävijätilastointia ja käyttäjien tekemien valintojen tallentamista varten.

Sivustolla seurataan verkkosivujen kävijämääriä ja käyttötapoja Google Analyticsin avulla. Evästeiden avulla kerätään tietoja esim:
- sivuston kävijämäärästä
- käytetystä selaimesta
- käytettävistä sivustoista ja toiminnoista

Lisätietoa verkkosivulla käytettävistä evästeistä saat tietosuojaselosteestamme.