Rohkeita värejä puutarhaan

Rohkeat värivalinnat ovat puutarhan kauneuden ydintä. Syvän vihreä, ruosteenkeltainen ja limetti ovat kokeilemisen arvoinen yhdistelmä.

Rohkeita värejä puutarhaan

Värikäs pensasryhmä

Nykyisessä kasvinjalostuksessa kiinnitetään huomiota koko kasvukauden kestävään koristeellisuuteen. Sen ansiosta markkinoille on saapunut paljon eritoten uusia värikkäitä lehtipensaita. Monesta tutusta lajista on tarjolla useita värivariaatioita, joilla puutarhaan saa tunnelmaa.

Rohkeanväriset kasvit, kuten istutusryhmän limetin-, keltaisen- ja ruosteenväriset pikkupensaat, kaipaavat rinnalleen runsaan määrän vihreän eri sävyjä. Mikäli kaipaa rauhallista lopputulosta, on värien kokonaismäärä hyvä jättää alle neljään. Sävykirjolla voi kuitenkin leikitellä huoletta.

Istutussuunnitelma

Muokkaa 7 x 3 m kokoinen yhtenäinen istutusalue puolivarjoiselle paikalle. Paranna maata noin puolen metrin syvyydeltä, ja lisää tuoretta, runsasravinteista multaa, johon voi sekoittaa hieman turvetta. 

(Physocarpus opulifolius)

On kasvutavaltaan kuin mikä tahansa heisiangervo. Lajikkeen koristearvo perustuu limetinkeltaisena hohtavaan väritykseen. Jo yksi ’Minange’ tuo kummasti eloa isttukseen. I–IV. Korkeus 1,5–2 m. Kukinta 6–7.

(Hydrangea paniculata)

On kestävä FinE-lajike, joka ehtii kukkia pohjoisessakin ennen talvea. Kauniin kukinnan lisäksi pensaalla on terve ja kaunis syvänvihreä lehdistö. Vyöhykkeet: I–IV (V), korkeus 250 cm, kukinta 7-9.

(Sorbus aucuparia)

On kotipihlajasta jalostettu lajike, joka marjoo oranssinkeltaisena. Lajike kasvaa nopeasti ensimmäiset vuodet ja sopii siksi erityisesti uudisrakennusten tyhjiin pihoihin. Vyöhykkeet I–V, korkeus 4–12 m, kukinta 6.

(Physocarpus opulifolius) On erikoisen värinen lajike. Pensas muuttaa väriään läpi kasvukauden. Punertavina aukeavat lehdet muuttavat väriään ruosteenkeltaisikseksi kasvun edetessä. Sävy vaihtelee kasvupaikan mukaan. Aurinkoisella paikalla kellertävä sävy on voimakkaisn. I–VI. Korkeus 150–200 cm. Kukinta 7–8.

(Heuchera)

On keijunkukkien limetinvihreä lajike. Muiden keijunkukkien tapaan koristearvo on säännönmukaisessa tiiviissä lehtiruusukkeessa, jolla on komea väritys. Korkeus 20–40 cm, kukinta 6–9.

(Carex morrowii)

On peittävä kasvi katveisille paikoille, sillä se menestyy jopa täydessä varjossa. Vihreä-valkoinen väritys nousee esille hämärässä. Korkeus 30–40 cm, kukinta 7.

(Spiraea japonica)

Sopii hyvin pieneksi väripilkuksi värikkäiden pensaiden istutukseen. Matala keltajapaninangervo sietää hyvin muotoonleikkausta. Vyöhykkeet I–II, kork. 50–60 cm, kukinta 7.

(Heuchera)

On vaalea lajike, jonka lehtiruodit ovat tummat. Kaksivärinen lehdistö tekee lajikkeesta erityisen koristeellisen. Keijunkukat ovat hyviä pensas- ja perennaryhmiin. Kork. 20–40 cm, kukinta 6–9.


Kestotilaaja! Lue lisää näköislehdestä

  • Väreillä sykettä pihaan / Kotipuutarha 9-2017
  • Keijunkukat / Kotipuutarha 4-2020

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt