Pula-ajan puutarhanhoitoa

Vaikea sota-aika yli 80 vuotta sitten muutti kaikkien suomalaisten elämää. Sodan mukanaan tuoma puute ja säännöstelyn aika aiheuttivat sen, että jokainen sopiva maapalsta otettiin ruoantuotannon käyttöön. Puutarhaviljelystä tuli harrastamisen sijasta välttämättömyys, johon ryhtyivät myös kaupunkilaiset. Miesten osallistuessa taisteluun, vastuu raskaista viljelytöistä kotirintamalla jäi valtaosin naisten ja lasten harteille.

Ajalle leimallista oli, että mitään ei saanut heittää hukkaan. Sato korjattiin tarkasti, ja jos ylijäämää syntyi, sadonkorjuun tuotteita vietiin muille niitä tarvitseville. Juureksista syötiin naatitkin, jotka ennen pula-aikaa oli annettu sikojen rehuksi.

Viljelyyn kehotettiin kansalaisia monin tavoin. Esimerkiksi Pellervoseura kannusti kansalaisia tuottamaan omalta viljelypalstalta ”elintarvikkeita niin paljon kuin edellytykset sallivat.” Marttayhdistys teki sitkeää työtä hankkien siirtoväelle viljelypalstoja, neuvoen tehokkaammissa…

Tilaaja

Kiinnostuitko?

Maksulliset kirsikka-symbolilla merkityt artikkelit, näköislehdet ja digiarkisto avautuvat tarhureille, joilla on voimassa digitilaus tai lehti+digi-tilaus.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 29 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt