Välimerellinen ruukkupuutarha

Ruukkuistutuksella luot puutarhan pieneenkin tilaan. Välimeren henkeä huokuvat ruukkukasvit paikkaavat kaukokaipuuta. Valitse parvekkeelle tai terassille etelän lomilta tuttuja pikkupuita kuten sitruksia, aitoviikuna, oliivi- tai laakeripuu.

Pikkupuita ruukkuihin

Välimeren kasvit viihtyvät aurinkoisella ja lämpöisellä terassilla ja parvekkeella. Myös tuulensuoja on eduksi. Nahkealehtiset kasvit sietävät hyvin myös paahdetta, kunhan kasvualustassa riittää kosteutta.

Istuta uudet taimet heti oston jälkeen suurempaan ruukkuun. Jätä juurenniska multapinnan tasolle. Varaa monivuotisille pikkupuille mahdollisemman tilava ruukku, jotta juuristo mahtuu kehittymään kunnolla. Tällöin myös kastelun tarve vähenee. Hanki ruukkuihin laadukasta multaa ja sekoita mukaan kosteutta pidättävää vermikuliittia tai kastelurakeita. Kevytsora tai perliitti pitää monivuotisten kasvien kasvualustan sopivan ilmavana.

Talveta sitrukset sekä oliivi ja laakeri viileässä, valoisassa paikassa. Lehtensä pudottavan aitoviikunan voi talvettaa myös pimeässä varastossa. Tärkeintä on, että talvetuspaikan lämpötila ei laske pakkasen puolelle.

Pikkupuut tekevät parvekkeesta puutarhan!

Sitrukset

Hanki sitrukset (Citrus) keväällä, kun kasvukausi on vielä edessä. Istuta sitrukset heti suurempiin ruukkuihin. Kevytsora ja perliitti tuovat multaan ilmavuutta. Sitrukset pitävät kohtuullisesta kosteudesta, joten huolehdi riittävästä ja säännöllisestä kastelusta. Kasvualusta ei saa kuitenkaan jäädä liian märäksi, joten haihduttava saviruukku on turvallisin valinta.

Nosta sitrukset sisälle elo-syyskuussa. Parhaiten sitrukset talvehtivat viileässä ja valoissa paikassa, noin +10 asteessa esimerkiksi viileällä kuistilla tai viherhuoneessa, mutta ne voivat pärjätä myös huoneenlämmössä. Käytä kasvivaloja talvikuukausina.

Ruukkupuu talvehtii parhaiten, jos sen hankkii kookkaana. Pienenä ostettu sitrus jää helposti yhden kesän iloksi. Kuvassa kääpiösitrus kalamondiini.

Aitoviikuna

Aitoviikuna (Ficus carica) viihtyy kesällä parvekkeella ja terassilla ruukussa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kasvupaikan tulee olla lämmin ja mielellään tuulensuojaisa. Aitoviikuna vaatii kasvukaudella säännöllistä ja tasaista kastelua. Kasvualusta ei saa päästä kokonaan kuivumaan. Aitoviikuna pudottaa lehtensä talveksi, joten sen voi talvehdittaa myös pimeässä, kunhan lämpötila on matala, alle 5 astetta. Talvella viikunaa kastellaan vain niukasti. Viikunan voi nostaa talvivarastosta sisätiloihin jo helmikuun loppupuolella. Ulos kasvin voi siirtää vasta yöpakkasten mentyä.

Viikunan hedelmät kasvavat epätavallisesti suoraan rungosta ja vaativat pitkän kasvuajan kypsyäkseen.

Laakeripuu

Laakeripuu (Laurus nobilis) viihtyy erittäin hyvin ruukussa ulkosalla. Laakeri tarvitsee paljon aurinkoa ja tasaista kastelua kasvukaudella. Kasvualustaan olisi hyvä lisätä savea, joka pidättää kosteutta. Pakkasta laakeri ei kestä, vaan se on syytä siirtää talvetuspaikkaan hyvissä ajoin syksyllä ennen ensimmäisiä yöpakkasia.

Talvella viileä, valoisa ja kosteailmainen kasvihuone on laakerille ihanteellisin paikka. Liian lämpimässä talvetuspaikassa kasviin ilmestyy helposti kirvoja ja muita tuholaisia. Sumuta puuta säännöllisesti talven aikana vedellä ja miedolla merileväliuoksella. Laakeripuun lehtiä voi käyttää ruuanvalmistuksessa tuoreena tai kuivattuna.

Laakeripuu kestää hyvin leikkausta ja latvuksen voi halutessaan saksia vaikkapa pallon muotoon.

Oliivipuu

Oliivipuu (Olea europaea) viihtyy kuohkeassa, hiekkapitoisessa kasvualustassa. Se kestää kuivuutta, kunhan multa ei pääse rutikuivaksi. Varsinkin hedelmien kehittymisen aikaan kasvi tarvitsee tasaisesti vettä. Lannoita oliivia kasvukaudella joka toinen viikko mietoa kastelulannoitetta käyttäen. Oliivipuu viihtyy hyvin aurinkoisella paikalla. Sitä kasvatetaan meillä monesti kausikasvina, mutta sitä voi myös talvettaa valoisassa ja viileässä (+5­–­12 astetta).

Oliivi vaatii viileän ja valoisan talvetuspaikan.

Tunnista ongelmat

Lehtien putoaminen runsain määrin. Yleisin syy talvetettavien puuvartisten lehtikatoon on liian vähäinen valon määrä suhteessa lämpötilaan tai kuivuminen. Huoneilman suhteellista kosteutta saa nostettua, kun sumuttelee kasveja päivittäin ja kerää ne yhteen isoon ryhmään. Älä pelästy jokaisesta putoavasta lehdestä, mutta anna kasveille lisävaloa, pidä multa kosteana ja tartu säännöllisesti sumutinpulloon.

Kilpikirvat ovat Välimeren puuvartisten vitsaus. Ne iskevät helpoiten talvella, kun kasvien luontainen vastustuskyky on heikoimmillaan. Kilpikirvat esiintyvät puuvartisten kasvien rungoilla ja oksissa. Kilpikirvoja torjutaan mekaanisesti rapsuttamalla ne pois sekä luonnonpyretriinipohjaisilla torjunta-aineilla. Paras ehkäisykeino on hyvä hoito: valon, kosteuden ja lämmön oikea suhde.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt