Välimerellinen ruukkupuutarha

Pikkusitrukset, aitoviikunat, tuoksupelargonit ja laakeripuut. Näistä etelän herkuista syntyy Välimeren henkeä huokuva ruukkupuutarha. Täydennä tyyliä makusi mukaan tuoksuvilla yrteillä, vehreillä palmuilla tai romanttisilla sinisarjoilla.

Välimeren kasvit viihtyvät aurinkoisessa, lämpöisessä ja mielellään tuulensuojaisessa paikassa terassilla ja parvekkeella. Nahkealehtiset kasvit sietävät hyvin myös paahdetta, kunhan kasvualustassa riittää kosteutta. Ruukkukasvien hoito on helpompaa, kun ruukut ovat riittävän suuria. Hanki ruukkuihin laadukasta multaa ja sekoita mukaan kosteutta pidättävää vermikuliittia tai kastelurakeita. Kevytsora tai perliitti pitää monivuotisten kasvien kasvualustan sopivan ilmavana.

Unelmien sitruunapuu

Kumkvatteja (x Citrofortunella microcarpa) ja muita pikkusitruksia myydään huonekasveiksi, mutta ne viihtyvät parhaiten kosteahkossa ilmanalassa ja sopivat siksi hyvin parveke- ja terassikasveiksi. Valitse ulkona kasvavalle sitrukselle mahdollisimman lämmin ja aurinkoinen paikka talon seinustalta. Totuta sisällä talvehtinut kasvi kevätaurinkoon vähitellen.

Istuta uusi taimi heti oston jälkeen suurempaan ruukkuun. Sekoita multaan kalkitsematonta turvetta tai havu-rhodomultaa, sillä sitrukset viihtyvät lievästi happamassa kasvualustassa. Jätä juurenniska multapinnan tasolle. Huolehdi riittävästä ja säännöllisestä kastelusta. Kasvualusta ei saa kuitenkaan jäädä liian märäksi, joten haihduttava saviruukku on turvallisin valinta.

Kumkvatti on kuin minikokoinen appelsiini. Sen hedelmät ovat syötäviä, mutta eivät kovin hyvän makuisia. Pienet valkoiset kukat tuoksuvat ihanasti.

 

Mielenkiintoinen aitoviikuna

Aitoviikuna viihtyy kesällä parvekkeella ja terassilla ruukussa aurinkoisella tai puolivarjoisalla paikalla. Kasvupaikan tulee olla lämmin ja mielellään tuulensuojaisa. Aitoviikuna vaatii kasvukaudella säännöllistä ja tasaista kastelua. Kasvualusta ei saa päästä kokonaan kuivumaan. Aitoviikuna pudottaa lehtensä talveksi, joten sen voi talvehdittaa myös pimeässä, kunhan lämpötila on matala, alle 5 astetta. Talvella viikunaa kastellaan vain niukasti. Viikunan voi nostaa talvivarastosta sisätiloihin jo helmikuun loppupuolella. Ulos kasvin voi siirtää vasta yöpakkasten mentyä.

Lue lisää viikunasta myös Minttua ja mustikoita blogista.

Viikunan hedelmät kasvavat epätavallisesti suoraan rungosta ja vaativat pitkän kasvuajan kypsyäkseen.

 

Tuoksuvat pelargonit

Pelargonit, etenkin tuoksupelargonit suurissa terrakottaruukuissa ovat ikonisia Välimeren kasveja, jotka vievät tunnelman heittämällä asuurinsinisen meren rannalle. Pelargonit viihtyvät kesällä paahteisellakin paikalla, kunhan saavat totutella aurinkoon vähitellen. Talvehdittamiseen sopii parhaiten viileä ja valoisa tila. Sisällä kasvilamppu on ehdoton apuväline. Pelargoni puutuu kasvaessaan ja vanhemmat yksilöt muistuttavat pieniä pensaita. Pelargonia kannattaa lannoittaa kasvukaudella kesäkukkaravinteella.

Tuoksupelargonit ovat tuttu näky Välimeren maiden kujilla, ruukkupuutarhoissa ja ikkunalaudoilla. Kasvaessaan pelargonin runko puutuu.

 

Laakeri ruukkupuuna

Laakeripuu (Laurus) viihtyy erittäin hyvin ruukussa ulkosalla. Laakeri tarvitsee paljon aurinkoa ja tasaista kastelua kasvukaudella. Kasvualustaan olisi hyvä lisätä savea, joka pidättää kosteutta. Pakkasta laakeri kestä, vaan se on syytä siirtää talvetuspaikkaan hyvissä ajoin syksyllä ennen ensimmäisiä yöpakkasia. Talvella viileä, valoisa ja kosteailmainen kasvihuone on laakerille ihanteellisin paikka. Liian lämpimässä talvetuspaikassa kasviin ilmestyy helposti kirvoja ja muita tuholaisia. Laakeripuun lehtiä voi käyttää ruuanvalmistuksessa tuoreena tai kuivattuna.

Laakeripuu kestää hyvin leikkausta ja latvuksen voi halutessaan saksia vaikkapa pallon muotoon.

 


Kotipuutarhan kestotilaaja! Lue lisää digiarkistosta

  • Etelän herkut talven yli / Kotipuutarha 9-2018

3 Comments

  • Mistä kaupungista saa ruukkuistutuksiin savea? Ei mistään. Toiseksi aina ollaan istuttamassa kasveja turpeeseen. Se on vihoviimeinen kasvualusta. Turvehan on joko litamarkä tai rutikuiva eikä siinä oikeasti viihdy juuri mikään kasvi. Koskaan näissä ruukkuviljelyjutuissa ei mainita ehkä suurinta ongelmaa: ruukuissa multa pakkaantuu kovaksi klöntiksi ja juurethan kaipaavat ilmavaa kasvualustaan. Tehkää joskus aiheellinen kijoitus ruukkuviljelystä ja jättäkää nämä viihdeartikkelit vähemmälle.

    • Tämän jutun kirjoittaja asuu Helsingissä ja kaivaa pieneltä pihalta savea ruukkuistutuksiin 🙂 Kalkitsematon turve mullan joukossa sopii kasvualustaksi happamassa maassa viihtyville kasveille. Ruukkuistutuksiin saa ilmavuutta lisäämällä kasvualustaan lekasoraa tai perliittiä.

  • Nyt on istutusmultaa, jossa on biohiiltä ja mykoritsaa mukana. Kasvusammal vaikuttaa myös hyvältä, se imee kosteutta ja luovuttaa sitä sopivasti kasveille. Näitä molempia olen nyt testannut. Sekoitin näitä molempia tänään ruukkuistutuksiin. Biohiiltä tilasin, se menee pihan kukkamaihin. Biohiili ”ladataan” imeyttämällä siihen vettä ja lannoitusta ennen mullan sekasn laittoa. Biohiili on kova sana juuri nyt, sitä kannattaa kokeilla myös ruukkuistutuksissa.

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.