Istuta luonnonkasveja puutarhaan

Kaikki mikä vie pihaluontoa monimuotoisempaan suuntaan on tavoittelemisen arvoista. Arvosta siis luonnonkasveja ja anna niille omia alueita puutarhassasi! Samalla pölyttäjät ja muut hyötyhyönteiset kiittävät ravinnosta ja suojasta.

Puutarhasta luonnonmukaisempi

Luonnonkasveja helppohoitoisempia ja kestävämpiä kasveja ei olekaan! Ne lisäävät puutarhan monimuotoisuutta ja niillä on mahdollisuus vaikuttaa siihen, mitä hyönteisiä pihaansa houkuttelee. Esimerkiksi ketoneilikat houkuttelevat useita perhosia, mäkitervakot puolestaan kimalaisia. Kun puutarhaansa saa houkuteltua enemmän pölyttäjiä, saamme onnistuneen pölytyksen ansiosta suuremman sadon sekä laadukkaampia marjoja ja hedelmiä.

Luonnonkasveista löytyy useita kauneudeltaan viljeltyjen perennojen veroisia kasveja, kuten metsäkurjenpolvi, ojakellukka, valkokukkainen maitohorsma, puna-ailakki ja pietaryrtti. Luonnonkasvien aateliin kuuluvat myös keltamaksaruoho, kangasajuruoho ja ketoneilikka.

Luonnonkasveja voi hyvin siirtää koristepuutarhan puolelle tai yhdistellä viljeltyjen perennojen ja pensaiden kanssa. Selvitä aina ensin, miten herkästi kasvi leviää, jotta siitä ei muodostu ongelmaa puutarhaan!

Puna-ailakki Kuva: T. Tuisku

Muista tämä luonnonkasveja siirtäessä

Muista, että luonnonkasveja ei saa siirtää toisten maalta omalle pihalle ilman maanomistajan lupaa. Lisäksi alueella rauhoitetut ja harvinaiset kasvit tulee jättää kokonaan rauhaan. Kerää siis taimia vain luvalla omalta tai ystävien tontilta. Siemenestä kasvattaminen on myös varteenotettava vaihtoehto.

Muista lisäksi, että kaikki etenkään taajamissa ympäristöstä löytyvät lajit eivät ole luonnonkasveja vaan viljelykarkulaisia. Haitalliset vieraslajit ja rauhoitetut kasvit voi tarkistaa osoitteesta www.ymparisto.fi.

Luonnonkasveja eri paikkoihin

Puutarhaan sopivia luonnonvaraisia lajeja on useita. Valitse nekin kuitenkin samalla periaatteella kuin perinteiset puutarhakasvit, eli kasvupaikan mukaan:

  • Aurinkoisella kasvupaikalla viihtyvät niin päivänkakkarat, harakankellot kuin ahomansikat. Ihania aurinkoisen paikan villiperennoja ovat myös mäkitervakko, ruusuruoho ja siankärsämö.
  • Lehtomaisessa ja puolivarjoisassa puutarhassa viihtyvät sen sijaan vuokot, kiurunkannukset ja käenrieskat.
  • Varjoisaan metsäpuutarhaan kannattaa valita käenkaalia ja metsäkortteita.
  • Kuivimmilla paikoilla viihtyvät ketoneilikat, kissankellot ja ahomansikat.
  • Märällä ja vetisellä paikalla sen sijaan viihtyvät keltakurjenmiekat ja pohjanrantakukat.

Poimi tästä muutamia ideoita:

Ketoneilikka, siankärsämö ja kissankello luovat herkän liiton ja viihtyvät kaikki aurinkoisilla paikoilla. Kuva: R. Tuomi
Pietaryrtti ovat kauneudeltaan viljellyn perennan veroinen. Kuva: T. Tuisku
Ruusuruoho on aurinkoisen paikan villiperenna. Kuva: T. Tuisku
Heinistä löytyy useita kiinnostavia lajeja, jotka hurahtavat kasvuun kukkapenkissäkin. Kuvassa siniheinä. Kuva: T. Tuisku
Herkästi kukkiva keto-orvokki kasvaa yleisenä Etelä-Suomen kalliokedoilla. Kuva: T. Tuisku
Kokeile luonnonkasvien kesyttämistä ruukkuihin! Esimerkiksi saniaiset sopivat ruukkukasveiksi varjoisaan tai puolivarjoisaan puutarhaan. Muista, että kasveja saa siirtää vain omalta tontilta tai maanomistajan luvalla. Kuva: M. Astikainen

 

Kuvat: Hanna Marttinen, Maija Astikainen, Ritva Tuomi ja Teija Tuisku

Lue lisää luonnonkasveista ja luonnonmukaisesta puutarhasta:


Kestotilaaja! Lue lisää digilehdestä

Vastaa:

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.