Nurmikon keväthuolto

Pihanurmikon keväthuoltoon kuuluu haravointi ja lannoitus. Tiivistä nurmikkoa kannattaa myös ilmastoida.

Nurmikon haravointi

Haravoi nurmikko, kun maa on kuivunut. Haravoinnin tarkoituksena on poistaa kuollutta kasvimassaa, joka paksuina kerroksina tukahduttaa nurmikon. Siellä täällä olevia lehtiä ei tarvitse haravoida pois.

Nurmikon lannoitus ja kalkitus

Lannoita nurmikko keväisin typpipitoisella puutarhalannoitteella. Nurmikolle on saatavilla myös omia täsmälannoitteita. Tarkista lannoitusohjeet ja -määrät tuotepakkauksesta. Kalkitustarve riippuu maan happamuudesta. Sammaleen kasvu nurmikolla ei välttämättä johdu (pelkästään) happamuudesta.

Nurmikon ilmastointi

Nurmikon ilmastoinnilla tarkoitetaan sitä, että kasvualustaan tehdään reikiä tai pystylovia. Ilmaaminen parantaa tiivistä kasvualustaa ja auttaa siten nurmikkoa voimaan paremmin. Kotipihan nurmikon voi ilmata käsin talikolla painelemalla tai erityisellä ilmastusharavalla. Nurmikon ilmaamiseen on tarjolla myös erilaisia, työnnettävää ruohonleikkuria muistuttavia laitteita (nurmikon ilmaaja). Haravoi ilmastoinnin jälkeen nurmikolle hienoa hiekkaa, joka uppoaa reikiin ja pidentää ilmastoinnin vaikutusta.

Nurmikon ilmaaja tekee pystysuoria viiltoja nurmikon pintaan ja kerää samalla kuolleen kasvijätteen.
Tarkista lannoitus- ja kalkitusmäärät tuotepakkauksesta. Joissakin tuotteissa on kalkki ja lannoite samassa.

Nurmikon paikkaus

Nurmikko voi olla paikoitellen huonossa kunnossa talven jäljiltä. Osittain kulunutta tai huonokasvuista nurmikkoa voi korjata sieltä täältä. Kuohkeuta ensin maanpinta ja levitä siihen uutta hyvää multaa. Kylvä sitten nurmikonsiemenet ja huolehdi kastelusta.

Nurmikon leikkaus

Leikkaa nurmikko ensimmäisen kerran sitten, kun se kasvanut reilun 5 sentin pituiseksi. Alkukesästä nurmikko kasvaa nopeasti ja vaatii leikkausta kerran – pari viikossa. Voit halutessasi laskea leikkuukorkeutta 3–4 senttiin, kun nurmikko on päässyt hyvään laskuvauhtiin.

Sammaleen torjunta

Nurmikon sammaloitumisen aiheuttaa kasvualustan tiiviys, märkyys, happamuus sekä valon ja ravinteiden (erityisesti typen) puute. Sammaloitumista voi ehkäistä nurmikon huolellisella perustuksella, kasvualustan ilmastoinnilla sekä lannoituksella ja kalkituksella. Varjoisiin paikkoihin kannattaa valita varjoisen paikan nurmiheinälajike.


Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt