Puutarhan väriyhdistelmät

3 x harmoniaa istutukseen lähiväreillä

Avain tyylikkääseen kokonaisvaikutelmaan on yhdistää vaaleanpunainen värisävyihin, jotka sekä täydentävät että luovat hitusen kontrastia sen kanssa – ei kuitenkaan liikaa, jotta herkkä tunnelma ei katoa. Valkoinen raikastaa, violetti lisää särmää ja vaaleanvihreä tyylikkyyttä.

Hempeät pastellit

Pastellisävyisten kasvien yhdisteleminen perustuu värien valööreihin eli tummuusarvojen vaihteluun ja lähisävyihin.

Puuteriset sävyt

Villiporkkana ’Daran’ hento roosa ja sen lähisävyt yhdessä vaaleanvihreän kanssa luovat tyylikkään rauhallisen vaikutelman.

Villiporkkana Dara

Herkkyyttä ja rentoutta lähiväreillä ja pienikukaisilla lajeilla

Cottage-tunnelmaisessa istutuksessa suositaan harmonisia lähisävyjä. Tässä puuterinen sormustinkukka on saanut kaverikseen lehtoakileija ’Nora Barlown’, jonka pinkeissä kukissa on häivähdys kerman sävyä. Valkoinen punakoiranputki raikastaa, tummanvioletti lehtoakileija tuo ripauksen ryhtiä. Tyyliin luovat keskenään yhteensopivat ja toisiaan täydentävät pienikukkaiset lajit, joista yksikään ei erotu selvästi ylitse muiden.

Puuteriset-savyt_Sormustinkukka-lehtoakileija

Väliin valkoista

Valkoiset kukat raikastavat lähivärien lomassa ja rauhoittavat voimakkaan värikimaran keskellä. Kuvassa harmaakäenkukka.

Harmaakaenkukka

Kontrastiset yhdistelmät

Voimakassävyisissä kasvipareissa idea on värien kontrastissa ja vastavärien käytössä. Niiden avulla syntyy näyttävä ja tehokas lopputulos.

Punainen ja sininen

Punaisen silkkiunikon ja violetinsinisen ruiskaunokin yhdistelmästä syntyy tehokas kontrasti. Vihreä on punaisen vastaväri ja saa punaisen hehkumaan entistä näyttävämpänä.

Silkkinunikko-ruiskaunokki-vastavarit

Keltainen ja sinivioletti

Keltainen ja violetti ovat toistensa vastavärejä. Nämä väriparit yhdistämällä saa aikaan voimakkaan vaikutelman. Keltainen mielletään yleensä iloiseksi väriksi. Puutarhassa monet keltaiset kukat ovat myös tehokkaita pölyttäjien houkuttelijoita. Kuvassa keltakukkainen idänarnikki seuranaan violetinsininen loistotädyke.

Kiinnostuitko?

Tilaa Kotipuutarha-lehti nyt tutustumishintaan.
Saat seuraavat 4 lehteä vain 25 €!

Tilaa nyt

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt