Ilmeisesti tämä viipyilevä kevään eteneminen on ollut kovasti vuokkojen mieleen, sillä varsinkin valkovuokot ovat tänä keväänä kukkineet kuin viimeistä päivää. Mahdollista on myös, että edellinen kasvukausi on ollut niille jollain tapaa erityisen suosiollinen ja siksikin nyt on niin komea kukinta meneillään. Sinivuokot kukkivat aina ennen valkovuokkoja ja ne ovatkin nyt jo ihan kukintansa loppuvaiheessa. Nämä molemmat vuokot esiintyvät tontillamme suurina massakasvustoina, valkovuokko myös niillä alueilla joilta leikataan nurmikkoa.

Parhaiten ne kukkivat kuitenkin sellaisilla nurmialueilla, joiden leikkausta venytän mahdollisimman pitkään. Aluksi myös kiertelen isompia lämpäreitä, joka on kyllä melkoisen rasittavaa puuhaa. Vaan nyt se palkitsee, kukkiva nurmialue on todella kaunista katseltavaa. Kameraan sitä ei saa tallennettua vaikka olen kaikki nämä vuodet sitä aika ajoin yrittänytkin. Vain paljas silmä voi aistia todellisen vuokkojen huuman.

Valkovuokot levittäytyvät tehokkaasti

Varsinkin valkovuokot ovat melkoisia istutusalueiden valloittajia. Joku voisi pitää niitä jopa rikkaruohojen kaltaisena riesana. Minä kuitenkin rakastan, sillä kesän mittaan korkeammaksi kasvavat perennat ja pensaat peittävät ne kyllä alleen. Ne antavat kevätpuutarhalle ihan omanlaisensa hehkun ja vuokkojen mentyä tuntuu aina niin tyhjältä. Tai niin kauan ainakin kuin voikukat ottavat vallan nurmialueilla, argh!

Istutusalueiden lisäksi pensaiden alustat ovat valkovuokoille erityisen mieluisia kasvupaikkoja. Sillä siellä ne ovat vielä paremmin suojassa ruohonleikkurilta kuin avoimemmilla paikoilla. Lehtien täytyy kuitenkin saada tarpeeksi pitkään kerätä voimia seuraavan kevään kukintaa varten.

Lehdossa näkyy jo nyt harvennuksen tuoma hyöty

Pari kesää sitten startannut lehtometsän harventaminen näyttää jo tuottavan tulosta. Vaikka valoa on päässyt vasta yhden kokonaisen kesän ajan paremmin metsän pohjalle asti, on sillä heti ollut selviä vaikutuksia vuokkojen kukintaan. Sekä sini-, että valkovuokkoja kukkii oikeastaan lähes kaikkialla 2 hehtaarin alueella ja synkimmässäkin puron notkelmassa oli huomattavissa paljon valkovuokkojen lehdistöä. Kun valo vielä ensi syksyn toisen harvennuskierroksen myötä lisääntyy entisestään, niin uskon kukinnan ulottuvan sen jälkeen myös tuonne puron rotkoon asti.

Eipä tästä kuvasta oikein erotu muuta kuin valkoiset pisteet.

Kaiken jähmettävästä viileydestä huolimatta oikein ihanaa viikonloppua kaikille lukijoilleni. Joko teillä vuokot kukkivat vai vieläkö on kaikki kevään ihanuudet edessä?

Valkovuokkoja jokaiseen makuun – Kotipuutarha

 1. Voi, miten ihanat valkovuokkoapajat! Lehdostanne on tulossa todella kaunis.
  Täällä eivät vielä valkovuokot kuki, tai kaksi ensimmäistä rohkeaa kukkaa on avautunut. Eiköhän ne tästä, kun sää muutamalla asteella lämpenee.

  • Nämä vuokot ovatkin jänniä kun täällä kukkivat ennen kuin sinun puutarhassasi. Yleensä seuraa täällä kasvit jonkin matkaa perässä. Vaan se on kyllä ihan parasta kun kaunein kukinta on siellä vielä edessäpäin😍

 2. Voi miten kaunista! Täällä meidän alueella valkovuokkoja ei ole kovin paljon, kaikki mättäät taitavat olla etelästä tuotuja. Olisi ihana saada vuokot leviämään.

  • Kalkistahan nämä kohasti pitävät. Ja muurahaiset levittää tehokkaasti ainakin sinivuokkojen siemeniä. Kotiseudullani Keski-Suomessa on yhden kallion alle tuotu sinivuokkoja ja siellä kyllä ovat jonkin verran levinneet. En ole kyllä nyt vuosiin käynyt katsomassa. Pitäisikin kysyä yhdeltä naapurilta siinä lähellä, että mitä niille oikein nykyään kuuluu.

 3. Valkovuokkojen valtaamat mättäät puiden ja pensaiden alla on aivan ihastuttavaa katseltavaa.
  Niillä on ilmeisesti ollut hyvät olosuhteet, sillä tänä keväänä kukinta tuntuu ylenpalttiselta. Minullakin valkovuokkoja on ilmestynyt yhä uusiin paikkoihin, eivätkä todellakaan häiritse. Yksikään myöhemmin heräävä perenna ei ole valkovuokoista häiriintynyt. Nurmikonleikkuuta mättäät alkuun hiukan häiritsevät, vaan sekin on ohimenevä vaiva.

  • Tuo nurmenleikkuu onkin ainoa pieni miinus valkovuokkojen suhteen. Kiertely on hieman rasittavaa mutta jossain vaiheessa sitä ei sitten enää vaan jaksa tehdä ja päristely helpottuu taas kummasti loppukesän ajaksi😊

 4. Kaunista on. Valoisten lehtojen kukkiahan ne nuo valkovuokot on. Lopputulos kyllä palkitsee teitä kauniina kukkamerenä!

  • Todella kannatti kyllä raivata metsää valoisammaksi☀️ Toivon, että sen myötä myös pähkinäpensaat alkaisivat tuottamaan enemmän satoa, ihan poimittavaksi asti🌰

 5. Näyttää todella kauniilta! Kannatti harventaa lehtoa kun se sai vuokot noin villiintymään. Minäkin pidän kovasti vuokoista ja niitä täällä onneksi olikin jo valmiina. Piti vain siirrellä taimia heinikoista kukkapenkkeihin ja hankkia erilaisia lisäksi. Nyt on ensimmäinen sinivuokkokin tuolla kasvamassa. Jännitän kovasti, kukkisiko jo ensimmäisenä keväänään. Vielä eivät vuokot ole täällä kunnolla edes nousseet mutta äkkiä ne kasvavat kun alkuun pääsevät. Jäätävästä viileydestä on siirrytty hieman lämpimämpään säähän, vaikka navakan tuulen takia takki ja pipo ovat edelleen tarpeen. Yöpakkaset näyttäisivät kuitenkin olevan ainakin väliaikaisesti ohi, mistä olen oikein hyvilläni. Nyt saa pitää joitain kasveja ulkona ympäri vuorokauden. Ihanaa toukokuuta!

  • Ihana kuulla, että sielläkin on vuokkoja luonnostaan💚 Silloin tietää, että maa on erikoisemmillekin vuokoille sopivaa. Kalkistahan ne pitävät.
   Ja ihanaa tosiaan, että yöpakkaset hellittävät. Kyllä täälläkin on ollut tosi kylmiä öitä ja päivätkin koleita vaikka aurinko onkin lähes joka päivä paistellut. Kuulin jostain, että huhtikuussa olisi ollut täällä tosi paljon enemmän aurinkoisia tunteja päivissä kuin vastaavana ajankohtana yleensä. Ihanaa toukokuuta sinnekin💚

 6. Valkovuokot ovat ihania. Viikonloppuna siirtelin omaa pientä kasvustoa paremmalle paikalle.

  • Siirrossa vuokot sinulla todennäköisesti vain lisääntyivät jos juuripötkylöitä katkeili. Valkovuokko lähtee kasvamaan ihan pienestäkin juuren palasta🌱

 7. Meillä sinivuokot ovat jo loppusuoralla, valkoiset ja sukulaisensa aloittelevat. Olenkin vuosien varrella ostanut niitä monenlaisia, tuovat niin ihanasti kukkarunsautta kevääseen.

  • Nyyh, täällä taas jo valkovuokotkin lopettelee… Vaan onneksi on vielä kaikkea ihanaa kukintaa tulossa, kauden alkua vasta eletään!

 8. Sinivuokot ovat levinneet kivasti etupihallamme, valkovuokkoja olisi tarkoitus myös kokeilla. Blogissa ei taidettu mainita keltavuokoista mitään? Käsittääkseni kuuluu Suomen alkuperäiskasveihin? Siirsimme sitä pihamme ja on viihtynyt.

  • Kyllä keltavuokkoa tosiaan esiintyy myös luonnossa mutta harvinainen se kait on. Täällä Lohjalla sitä kasvaa ainakin Karkalin luonnonsuojelualueella, vaan sielläkin kovin vähän.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt