Vierailulla Hvitträskin puutarhassa Kirkkonummella

Olin joskus vuosia sitten käynyt Hvitträskissä talviseen aikaan joulumarkkinoilla ja sieltä asti on pitänyt vierailla siellä myös kesällä. No nyt tuli tilaisuus muun asian yhteydessä hoitaa vierailu, tuon upean historiallisen kohteen puutarhassa.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Hvitträskin komeat kiinteistöt olivat alun alkaen vuodesta 1903 lähtien kolmen kuuluisan arkkitehdin omistuksessa. He rakennuttivat huvilan ja asuivat talon eri osissa perheineen. Elien Saarisen vaimo Mathilda erosi kuitenkin miehestään, mennäkseen naimisiin toisen arkkitehdin, Herman Geselliuksen kanssa. Elien sai sitten uudeksi vaimokseen Geselliuksen sisaren. Siis aivan kuin aikansa Kauniit ja rohkeat, elelivät arkkitehdin perheineen tuolla valtavan kauniilla niemellä Hvitträsk-järven rannalla.

Hvitträskin rakennusten ja puutarhan restauroinnista

Osaa rakennuksista peittivät pressut ja niitä selvästi restauroitiin edelleen. On siinä kyllä valtavan suuri työ, pitää kunnossa noin suurta rakennuskantaa. Tällä hetkellä Hvitträsk on Suomen valtion omistuksessa ja museoviraston hallinnassa. Restaurointi aloitettiin jo vuonna 1992 rakennusten sisätiloista. Puutarha on kunnostettu vuosina 1997-1998, maisema-arkkitehti Gretel Hemgårdin suunnitelmien mukaan. Myös sympaattinen huvimaja on käynyt läpi kunnostuksen kesällä 2007. Sen jälkeen huvimaja onkin jo lähes peittynyt villiviiniin ja vain ikkunat, ovi ja katto olivat enää näkyvissä. Kurkistin ikkunasta sisälle, harmi ettei majaan päässyt tutustumaan lähemmin.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Muotopuutarha ja muureilla kiipeilevät krassit

Huvimajan vasemmalla puolella sijaitsi pieni ja säntillinen muotopuutarha. Harmi, että kesän kuivuus oli koetellut puutarhan kasveja ja mm. alueen ruusut olivat lehdettömiä rankoja. Voin kuvitella miten kaunista olisikaan hieman kosteamman kesän jälkeen. Myös keskiosan suuri istutusastia oli jo tyhjennetty.

Huvimajan vieressä sijaitsi pieni muotopuutarha.

Vielä löytyi kuitenkin värikästä kukintaakin. Oranssina kukkivaa krassia oli kylvetty moneen paikkaan ja köynnökset kiipeilivät ja laskeutuivat muureilta hehkuvan värisinä, myöhäisen iltapäivän matalassa auringonvalossa.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Rakennukset ja muuripuutarha

Alueen rakennukset ovat suurelta osin rakennettu lähikalliosta louhituista kivenjärkäleistä. Myös puuta on tietysti käytetty paljon. Vaikuttavia rakennukset joka tapauksessa ovat. Kuvasin päärakennusta myös järven puolelta, josta varmasti harvemmin kuvataan. Valtavat muurit kohosivat korkeuksiin, aivan kuin olisi katsellut keskiaikaisia linnanmuureja.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Kaikissa kuvissa voi nähdä, kuinka kauniisti luonto verhoaa ja värittää rakennuksia ja niitä ympäröiviä rakennelmia. Tuo villiviini se vain on niin kaunis kasvi, varsinkin tähän aikaan vuodesta kun ruska värjää sen punaisen eri sävyillä.

Laitan tähän loppuun vielä kuvan jännittävästä muurien ympäröimästä sisäpihasta jonka löysin alueelta. Siellä oli jotenkin aivan erityinen tunnelma vaikka kasvit olivatkin hieman kuivuuden runtelemia.

Kyllä tuollainen luonnonkivestä rakennettu muuri on sitten kaunista! Pienemmistä kivistä oli muurattu puutarhahuoneen keskelle pieni istutusallaskin. Minkähänlaisessa käytössä tuo huone on ollut silloin kun arkkitehtien kolmikko asutti rakennuksia?!

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Hvitträsk on satumaisen ihana paikka, mahtava yhteys rakennuksista luontoon ja maisemaan. Huvimaja on yksi maailman ihanimmista, harmi, että se on nyt vähän liiankin peitossa kuin ruususen linna! Ihanat syksyiset kuvat.

    • Siellä tapasin sinut ensimmäistä kertaa kasvotusten. Sisälle ei vain saanutkaan tulla rattailla ja jouduin kaitsemaan kahta irti päästettyä vilkasta lasta, jotka halusivat kosketella ihan jokaista asiaa ja tavaraa. Enpä pystynyt silloin oikein keskittymään keskusteluun
      Tosiaan tuo huvimaja oli kyllä kuin Ruususen linnantorni, vähän pääsi ikkunoista kurkistamaan sisään. Tietysti villiviini on kaunistakin mutta noin pienen rakennuksen se kyllä hautaa alleen melko tehokkaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt