Väriperunoiden kauneutta ja eriskummallisen perunakesän pohdintoja

Olipa tosiaan eriskummallinen perunakesä. Vastaavaa en ole ennen kokenut. Ensinnäkin kun viimein saatiin lasten kanssa yhdessä siemenperunat maahan oli kesä jo todella pitkällä. Elettiin jo muistaakseni juhannuksen jälkeistä aikaa ja olin ihan varma, ettei tänä vuonna kattilaan kolahda oman maan potut ensinkään. Alkukesän pitkä kuiva jakso viivästytti kasvimaan laittoa, sillä maa oli kuin saharan pölyistä hiekkaa. Yleensä olen laittanut perunat maahan viimeistään toukokuussa.

Lämpimässä ja aurinkoisessa säässä hyvin idätetyt perunat lähtivät kuitenkin ennen näkemättömän nopeaan kasvuun. Katoin penkkien välit jo edellisenä kesänä kasvimaalle levitetyllä kuivalla heinällä, joka osaltaan auttoi pidättämään kosteutta maassa. Tuntui, että kasvit ottivat nopeasti kiinni menetetyt viikot ja kukinta alkoi erityisen runsaana ja se jatkui ja jatkui, ihan näihin päiviin asti! Välillä kauriit kävivät syömässä joidenkin varsien päät kukkineen mutta pian varret olivat kasvaneet takaisin ja kukkivat jälleen täysillä.

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Erilaisia lajikkeita oli tänä vuonna viisi. Jokaisen kukat olivat kauniita <3

Perunat tekivät tänä eriskummallisena kesänä myös paljon hedelmää. Näitä myrkyllisiä, tomaattia muistuttavia hedelmiä ei pidä mennä missään nimessä syömään!

Ja voi mahdotonta miten pitkiä olivatkaan perunoiden varret!! Pisimmät varmaan pitkälle kolmatta metriä. Oikein tuollaisia luikertelevia köynnöksiä ja muistuttivat lähinnä etualalla luikertavaa kurpitsaa. Vain keltaiset kukat puuttuivat. Koskaan ennen en ole leikannut perunan varsia näin myöhään. Yleensä rutto on tullut lehtiin paljon aikaisemmin, joskus jopa niin aikaisin, että sato on sen takia jäänyt olemattomaksi. Tänä vuonna osa perunoista oli kyllä sitten rupisia joten joka vuosi varmaan jokin vaiva täytyy potuillakin olla :)

Osa lajikkeista oli kuitenkin täydellisiä ja yksi kauneimmista oli tänä vuonna tämä `Kerr`s Pink`<3 Suurin sato tuli kuitenkin `Rosamunda`:sta. `Red Duke of York` lajike olisi pitänyt tajuta kaivaa jo paljon aikaisemmin sillä sen mukulat olivat kasvaneet aivan ylisuuriksi. Luin Montyn kirjasta, että hän nostaa ensimmäiset samaisen lajikkeen potut jo heinäkuun alussa syntymäpäiviensä aikaan. Tämä eriskummallinen kesä olikin tänä vuonna lähes samassa rytmissä Montyn plantaasien kanssa. Edes kevään aloitus ei ollut kovin paljon edempänä, sillä luntakin tuprutteli GW:n ensimmäisissä jaksoissa, hurr! Ja eilen huomasin Instasta Montyn keränneen päärynöitä ja kappas meilläkin syötiin eilen ensimmäiset kypsät päärynät <3

Ihanaa alkavaa uutta syysviikkoa!

 

 1. Onpa ihanan näköinen peruna! Maistuuko se yhtä hyvältä kuin näyttää? Mistä muuten ostit siemenperunat?

  • Hyviä ovat ja kypsyvät nopeasti. Olen jo vuosia ostanut nämä erikoispottujen siemenperunat Hyötykasviyhdistykseltä

 2. No jopas on hauskaa, että pystyy puutarhuroimaan reaaliajassa Montyn tahtiin! Eipä uskoisi. Meillä on tänä vuonna ihmeellisen pitkä ja lämmin kasvukausi. Monilla eivät perunat taas ole onnistuneet, ja joillakuilla tulee liikaa satoa, mistä lie sitten johtuvat erot. Maasta, katteesta, kuivuudesta… jos ei voi kastella, kun kaivossa ei ole vettä, niin sitten ei hirveästi satoakaan tule näin kuivana kesänä.

  • Minulle on tänä kesänä käynyt useasti niin, että kun katson mitä Monty touhuaa niin olen voinut itse tehdä samat hommat lähes samoihin aikoihin. Esimerkiksi talvivalkkarit nostin jopa vasta vähän hänen jälkeensä

 3. Kulunut kesä oli monin tavoin kummallinen. Vaan näköjään kaikessa on myös ne positiiviset puolensa. Harvoin perunaa kauniiksi kehutaan, mutta nuo sinun pinkkisi ovat sitä kirjaimellisesti.

  • Nämä pinksut potut tosiaankin voisivat menestyä pottujen kauneuskilpailuissa

 4. Ihanan värisiä pinkkejä perunoita! Raskiiko noita syödäkään? :D Perunat tosiaan tekivät hedelmiä (meillä niitä sanotaan roskuloiksi) poikkeuksellisen paljon tänä kesänä. Osan ehdin napata pois ennen lapsia, mutta kyllä leikki-ikäisen tarkat silmät löysivät niitä vielä monia. Onneksi ei kumpikaan muksuista ehtinyt syödä yhtään. Hyvä perunakesä oli kaiken kaikkiaan ja kuivuudesta huolimatta perunat kasvoivat isoiksi. Rupea tuli joihinkin meilläkin, mutta rutto pysyi poissa pitkälle elokuuhun saakka. Aurinkoista viikkoa!

  • Kappas, roskula on minulle ihan uusi sana jota en ole koskaan kuullut Aina sitä oppii uutta näin vanhanakin.
   Onneksi lapset eivät ehtineet maistelemaan roskuloita. Tiedä sitten olisivatko kenties niin pahan makuisia, että sylkäisisivät ne samantien pois!?

 5. Kauniit kukkivat potut! Pinkkiraita on ihqu! Meillekin tuli jättiksiä tänä vuonna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt