Vähän valkoista ja ripaus luumua

Voi tätä kevään vyöryä! Nyt kun on saatu jonkin verran sadetta on puutarhan ja luonnon kasvit rehahtaneet kunnolla kasvuun. Kukintaa kuitenkin on joidenkin hedelmäpuiden osalta jarruttanut viilenneet ilmat joten pelkään etteivät pölyttäjät ehdi tehdä työtään, ennen kuin nyt jo kukkaan ehtineet  kukat lakastuvat. Onneksi omenat eivät ole vielä avanneet kukkiaan, joten vielä on toivoa kunnollisesta omenasadosta ellei kirsikkaluumuja saada tänäkään vuonna kuin maistiaisiksi.

[columns_row width=”half”]
[column]

kirsikkaluumun-kukintaa-mamasgarden
Kirsikkaluumun kukinta on ylitsepursuavan runsasta.

[/column]
[column]

pensaskirsikka-lumikki-mamasgarden
Yhtään ei kukkarunsaudessa häviä myöskään pensaskirsikka `Lumikki`.

[/column]
[/columns_row]

Kirsikkaluumu ja pensaskirsikka siis kukkivat viilenneestä kelistä huolimatta huumaavasti. Toivottavasti pian tulee myös lämpimiä aurinkoisia päiviä, jotta pölyttäjätkin pääsevät nauttimaan kukkien tarjoamista antimista. Pensaskirsikka `Lumikki` antoi viime syksynä ensimmäisen vähän runsaamman sadon ja kylläpä se sai minut innolla odottamaan seuraavaa. Nähtäväksi kuitenkin jää miten tänä vuonna käy, ehtiikö pölytyspalvelu ajoissa paikalle?!

Valkoista kauneutta tarjoavat myös kolmilehdet alapihan varjotarhassa. Pikkuisen on vuosien aikana tämä kasvi pulskistunut ja jotenkin tänä vuonna noiden lehdet ovat minusta tavallistakin kookkaampia.

magnolia-mamasgarden

Japaninmagnolia `Vanha Rouva` on tänä keväänä intoutunut kukkimaan ensimmäistä kertaa! Tuulinen ja viileä sää on kuitenkin pysäyttänyt kukinnan etenemisen lähes kokonaan ja vasta tämä ensimmäinen kukka on hieman raottunut. Yksi terälehti on taittunut tuulessa ja hieman vaurioitunut. Tämäkin puu kaipaisi kipeästi lämpimämpiä ilmoja jotta loputkin kukat voisivat avautua. Niitä on yhteensä reilut kymmenen kappaletta!

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Luumun sävyt hehkuvat kaiken valkoisen kukinnan lomassa. Kauan sitten kylvämäni nystyesikko, Primula hirsuta kukkelehtii kiven kolossa kuparisaran takana. Hieman tummempaa sävyä paljastuu pian kolmilehden, Trillium kurabayashii raottuvasta kukasta. Kasvin lehdet ovat myös tärkeä osa tämän kasvin kauneutta <3

pikarililja-jouluruusu-mamasgarden

Tummahkon luumun sävyjä tarjoilevat myös iki-ihanat puutarhan lukuisat pikarililjat ja muutama jouluruusun taimi. Kirjopikarililjat tummalehtisen pähkinäpensaan juurella on huumaava näky, jota en valitettavasti saanut ikuistettua kuvaan. Sen kauneus paljastuu vain ihmissilmälle, eikä tihkusateessa otettu kuva ollut mitään verrattuna todellisuuteen. Viimeisen kuvan tumma jouluruusu on ystävältä saatu siementaimi joka kukkii nyt ensimmäistä kertaa! Olen huumaantunut sen tummasta kauneudesta ja käyn kääntelemässä ja tutkimassa kukkia joka kerta ulkona ollessani.

Mitä luumun sävyistä sinulla kasvaa omassa puutarhassasi? Haluaisin ehdottomasti lisätä tuota sävyä omille istutusalueille vielä paljon lisää joten vinkit olisivat erityisen tervetulleita<3

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

 1. Onpa nuo valkoiset kolmilehdet kauniita. Meillä ei ole luumpuita, mutta sukulais-kriikunoita kolme kappaletta. Niissä on nyt hurmaava valkoinen kukkapilvi. Enpä muista näin valtaisaa kukintaa kriikunassa.
  Punaiset jouluruusut ja kirjopikarililjat edustavat nyt meilläkin luumunpunaista. Ja punakolmilehti sekä tulipa Persian Pearl, jonka väri voisi hyvin mennä luumunpunaisesta. Niin ja hyasintti Woodstock.

  • Oi, olin ihan unohtanut meidän pikkuisen naapurilta saadun kriikunan vesan. Jokohan siinäkin olisi nuppuja jo!? Täytyy käydä tarkistamassa. Isossa luumussa oli paljon nuppuja mutta sille tarvittaisiin pölytykseen kaveri. Olen toivonut että tuo kriikuna kukkisi joskus samaan aikaan ja hoitaisi ristipölytyksen.
   Kiitos kasvivinkeistä tuo hyasintti on ihana ja meni heti hankintalistalle

 2. Ihanat kukkivat puut . Oisko Trillium erectum luumunpunainen? Itse tykkään valtavasti Negrita-tulppaanista. Ehkä se ei mene luumusta, mutta liila kumminkin. Entäs ukkolaukka?

  • Kyllä, ukkolaukat olen vallan unohtanut ja ne kukkisivatkin sopivasti seuraavana. Siispä syksyllä lisää ukkoja jonkun valkoisen kera

 3. Ihanat luumut ja kirsikat <3 Jännityksellä odotan, tulisiko meilläkin luumuihin jo ensimmäisiä kukkia. Laukoista ja tulppaaneista löytyy ehkä eniten "oikeaa" luumunsävyä. Meillä on myös pihaesikko, jonka kukkien reunat ovat oikein tummanvioletteja ja keskusta valkoinen. Vähän makuasia, onko se sitten luumunväriä nähnytkään :D Mutta ehkä esikoissa voisi olla joku oikean sävyinen, kärhöistäkin saattaisi löytyä. Aurinkoista loppuviikkoa!

  • Oi, esikoissa voisikin olla oikeaa sävyä ja niitähän on yllätys väreissä tulossa varmaan sata erilaista mikäli pikkutaimet vain jaksavat kasvaa eli muistan kastella niitä Ja kärhöjä pitäisi myös uskaltaa kokeilla enemmän, ainakin alppikärhöjen luulisi viihtyvän ja väreissäkin löytyy!

 4. Hyasintti Woodstock on munkin listalla. Mulla onkin pari kappaletta, mutta ne ovat joutuneet keskelle ruusupensasta, joten paikka on vähän turhan vaatimaton. Mutta ovat sielläkin kukkineet vuodesta toiseen. Kukatkaan eivät ole taantuneet. Siksi aikoinaan sen hankinkin, kun luin jostain, että se on sopiva nimenomaa puutarhaan, koska ei ole niin taantuva kuin monet muut.

  • Mahtavaa kuulla etteivät ole taantuneet! Ja aika haastava paikka vielä tuo kuvailemasi Niitä on kyllä syksyllä löydettävä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt