Uuden alueen valloitus — kompostori metsäpuutarhaan

Olen haaveillut kunnollisesta lehtien kompostoinnista jo pitkään. Koska puut ovat olleet tähän asti melko pieniä, on syksyn lehtiä tullut vielä niukahkosti. Niitä on myös silputty syksyn mittaan ruohonleikkurilla niille sijoilleen. Muutamana viime vuotena on kuitenkin jo isommiksi kasvaneiden puiden alta kerätty lehtiä ihan kunnolla poiskin, ajettavan leikkurin perään kiinnitettävällä keräimellä. Lehdet on kipattu avonaiseen aumaan jota ei ole tullut koskaan mitenkään hoidettua. Aumaan tulee laitettua myös kaikki muu kasvijäte, missä on runsaasti niin koristekasvien, kuin rikkaruohojenkin siemeniä. Nyt on tarkoitus sitten jatkossa kerätä erilleen sellainen kasvijäte, josta saataisiin mahdollisimman rikatonta kompostia. Tavoitteeni on tehdä tuon kompostin ja hiekan seoksesta jopa omaa kylvömultaa. Jos tuotos on kuitenkin kylvömullaksi kelpaamatonta eli kasvaa pidemmänkin kompostoinnin jälkeen vielä kovasti rikkaa, niin sitten käytän syntyneen kompostin keittiöjätekompostin tapaan maanparannukseen. Auma on tyhjennetty kerran täällä olomme aikana ja sen sisältö kärrättiin Kauhurinteeseen pohjimmaiseksi. Sieltä ei ole rikat pintaan nousseet mutta päällimmäiseksi kerrokseksi en olisi sitä kyllä uskaltanut käyttää. Toivottavasti tätä uutta nyt sitten uskaltaa!

[columns_row width=”half”]
[column]

Hakepolku kiemurtelee alueen halki.

[/column]
[column]

Polku toisesta suunnasta kuvattuna.

[/column]
[/columns_row]

Kompostointialueen rakentaminen

Tänään saatiin tehtyä alueen risusavotta loppuun ja jokunen pieni kanto kaivettua polun alta. Polku komposteille täytyy saada mahdollisimman tasaiseksi, jotta ajettavalla ruohonleikkurilla voi kuljettaa lehtikuormia suoraan kompostorin viereen. Risusavotasta syntynyt hake puhallettiin suoraan polkujen paikalle mutta ennen sitä täytyi siirtää kaikki sinivuokon ja saniaisten taimet pois polkujen kohdilta. Onneksi niillä on tosi pieni juuristo ja ne oli helppo kuopaista pienellä lapiolla talteen polun ulkopuolelle istutettavaksi.

Jonkin verran olen hankkinut tietysti myös uusia taimia alueelle istutettavaksi. Ystävän vinkistä sain hankittua joitakin puuvartisia taimia -70% alennuksella ja ne ainakin on ajatuksissa istuttaa kompostorin läheisyyteen. Myös kolme hyvin yksinkertaisin kukin kukkivaa hortensiaa istutin alueelle. Hortensiat ovat kaikki Mustilan arboretumissa lisättyjä. Näistä lumihortensiaa olen himoinnut jo monta vuotta ja sen lisäksi löysin myös kiinan- ja kesähortensian, jotka ovat ilmeisesti hyvin samannäköisiä ja vaikea erottaa toisistaan.

Lisäksi haluan alueelle paljon lahopuuta joko kantojen tai puun runkojen muodossa. Runkoja jo löytyykin mutta kantoja otetaan ilomielin vastaan :)

[columns_row width=”half”]
[column]

Istutin tänään kolme riipparaitaa polun vierustalle.

[/column]
[column]

Suunnitelmissa on antaa näiden kasvaa pylväsmäisinä putouksina.

[/column]
[/columns_row]

Kompostori ja sen asukkaat

Kompostori on sen verran arvokas, että aion hankkia toisen nyt syksyllä ja toisen vasta ensi vuonna. Uskon, että yhteen saadaan tämän syksyn lehdet kyllä mahtumaan. Metsäpuutarhassa on varattuna jo tilaa, jotta myös toinen kompostori löytää sieltä paikkansa sitten keväällä. Kahden kompostorin systeemi on toiminut itselläni niin hirmuisen hyvin biojätteen kanssa joten samalla tavalla yritän nyt alkaa pyörittämään tätä lehtikompostointia. Olen myös suunnitellut siirtäväni biokompostorista kunnon matoarmeijan myös uuteen puutarhajätekompostoriin. Jospa ne kotiutuisivat näihin uusiinkin komposteihin ja kelpuuttaisivat ruuakseen myös puutarhan lehdet.

[columns_row width=”half”]
[column]

Lumihortensia sai katteeksi juurelleen pussillisen kahvinporoja.

[/column]
[column]

Istutin tänään myös kolme hortensiaa ja suojasin ne kauriilta.

[/column]
[/columns_row]

Yksi pohdinnan alla oleva asia on Saimin sisävessan tuotokset. Koko kesän on hänen vessansa ollut käyttämättömänä mutta talvella alkaa varmaan olemaan sille taas tarvetta. Puupellettejä ei Saimi ainakaan pienempänä kelpuuttanut joten paakkuuntuvalla savella ollaan menty. Viime talvena heitin tuotokset avokompostiin ja kyllähän ne sinnekin ovat hävinneet. Toisaalta haluaisin kyllä kokeilla kuinka tuo savi käyttäytyisi tuolla uudessa lehtikompostissa. Tuleeko siitä kivikova savikerros kompostin päälle vai olisiko se mahdollista saada kompostoitumaan ja sekoittumaan lopulliseen kompostiin siten, että se vain lisäisi lopulliseen massaan sopivasti savea ja jopa parantaisi kompostin vedenpitävyyttä ja ravinteikkuutta?! Olisiko jollain käytännön kokemusta asiasta?

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  1. Ei ole kokemusta kissan vessan kompostoinnista, joskus olen kaivanut maahan kuopan ja kipannut sinne. Nyt menee roskikseen mutta onhan se vähän hullua täyttää roskista kissan vessan sisällöllä. Kompostointialueesta tulee kiva.

    • Täytyy kyllä nyt tehdä ihan kokeilua Saimin tuotoksilla, jos vaikka onnistuisi hyvinkin tuo lehtien seassa kompostoiminen. Luonnontuote se paakkuuntuva kissan ”hiekka” mielestäni on, jonkin sortin savea jostain päin maailmaa ilmeisesti. Olen kuullut, että on sekajätteenkin seassa hankala kun likaa polttouuneja ja lisää niiden puhdistuksen tarvetta. Tiedä sitten onko tämä fakta-tietoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt