Tulppaani katolla — kellarin rinteen toinen kevät

Kellarin rinteen tulppaanien kukinnan aloittivat jo huhtikuun alussa pikkuiset T. humilis `Violacea Black Base` tulppaanit. Harmitti kun en nyt löytänyt niistä yhtään kameralla otettua kuvaa mutta onneksi olin kuitenkin näpsäissyt niistä kuvan Mamman puutarhan Instagram-tililleni. Sopivasti kun ensimmäiset tulppaanit alkoivat kuihtua, avautuivat samaisiin tähtitulppaaneihin kuuluvat `Persian Pearl` tulppaanit kukkaan. Niistä taasen olin näpännyt puhelimella kuvan Facebookin puolelle. Toisaalta harmittaa kun tulee niin paljon kuvattua puhelimen kameralla mutta ehkä parempi kuitenkin sekin kuin ei kuvia ollenkaan.

Viime syksynä istutetut, kuvan etualalla kasvavat `Negrita Parrot` papukaijatulppaanit jäivät kovin lyhyeen varteen.

Pikkuisten tulppanien jälkeen estradille astuvat niiden isommat sisaret

Molempien pienten tulppaanien kuihduttua oli tulppaanien kukinnassa pieni tauko mutta nyt on väriloisto kauneimmillaan kun isot tulppaanit ovat vallanneet rinteen. Ensimmäisenä avautuivat 11.12.2019 istuttamani papukaijatulppaanit. Lieneekö myöhäisestä istutusajankohdasta johtuen, tulppaanien varret jäivät osittain kovin lyhyiksi?! Vai olisiko syynä hieman liian syvään istutuskuoppaan joutuminen? Olen pyrkinyt istuttamaan tulppaanien sipulit melko syvälle jotta niiden kukinta ei hiipuisi niin nopeasti. Ekäpä olen siinä hieman onnistunutkin sillä jo syksyllä 2018 rinteeseen istutetut ensimmäiset tulppaanit, T. `Spring Green` ja T. `Queen of Night` kukkivat nyt oikeastaan kauniimmin kuin ensimmäisenä keväänään viime vuonna. Toisaalta ne taitavat kyllä olla myös lajikkeina sellaisia, että kukkivat helpommin uudestaan kuin monet erikoisemmat ja kerrotummat.

tulppaanit2-mamasgarden
`Spring Green` ja `Queen of Night` ovat mielestäni näyttävä pari yhdessä.

Huomasin jo aikoinaan kun kellaria ei vielä ollut olemassakaan ja sen paikalla oli multakasan penkiksi kutsumani istutusalue, että tulppaanit viihtyivät siinä erityisen hyvin. Paikka on tontin aurinkoisimpia joten siinä varmasti syy tulppaanien viihtymiseen. Nyt kun sipulien alla on vielä paksu kerros kellarin täyttömaata ovat olosuhteet varmasti vieläkin ihanteellisemmat. Aionkin tulevina vuosina istuttaa tähän lisää tulppaaneita, yrittäen pysytellä tässä samassa tumman punaisessa ja vaaleassa värimaailmassa.

[columns_row width=”half”]
[column]

tulppaanin-lehti-mamasgarden
Tämän mysteeritulppaanin lehdet ovat reunoiltaan kiharaiset.

[/column]
[column]

Kiharaisten lehtien ylle on noussut kauniin punainen nuppu.

[/column]
[/columns_row]

Huomasin jo aikaisin keväällä, että kellarin katolle pukkasi lehtiään yksinäinen tulppaani. Sen täytyy olla multakasan penkin ajoilta ja ajautunut katolle maansiirtotöiden seurauksena.  Yllätyksekseni huomasin tuon mysteeritulppaanin väkertävän suurta kukkaa. Jotain kerrottua ja tumman punaista on nupusta päätellen luvassa. Epäilen vahvasti, että tulppaani voisi olla `Black Hero` mutta se vahvistuu vasta kukan avauduttua. Muistelisin niitä joskus kauan sitten multakasan penkkiin istuttaneeni.

tulppaanit4-mamasgarden
Kellarin rinteessä näyttävät viihtyvän tulppaanien ohella myös useat perennat. Pionien punertavat versot lupaavat runsasta kukintaa.

Viime päivien lämpimät säät vauhdittavat kasvien kasvua ja tämä ihana toukokuu näyttäisi myös päättyvän kesäisen lämpimästi. Vaikka kevään päättyminen niin haikealta aina tuntuukin niin hyvästeltävä se vain on ja toivotettava tervetulleeksi kaunis kesäkuu.

Tulipa `Double Late Danceline`.

Ihania toukokuun viimeisiä päiviä sinulle <3

pyöreä tekstillä-blogin-loppuun

  • Kiitos Nyt se kerrottu tumma muuten on avautunut ja ihan pakko olisi saada niitä tuohon rinteeseen lisää. Eiköhän se musta sankari lienee

 1. Loistava paikka tulppaanien väri-ilottelulle. Ansaitsevat oman alueensa ja näkyvät pitkälle.
  Onpa tuo viimeisen kuvan Double Late Danceline söötti.

  • Kellarin rinne on tosiaan näkösällä heti kun saapuu pihaan. Taitaa ansaita ihan sen paraatipenkin tittelin. Voi kunpa hortensiatkin tykkäisivät siinä kasvaa, niitä kun tuli istutettua siihen viime vuonna useita Toki lisää tulppujakin tuohon on tietysti istutettava, ainahan sitä kuitenkin jonkin verran sipulit taantuvat

 2. Oi miten ihania tulppaaneja. Rinne luulisi olevan niiden mieleen, siihen ei jää koskaan vesi seisomaan.

 3. Ihanat väriyhdistelmät! Itse en ole tulppaaneja laittanut, jostakin syystä on aina vain jäänyt syksyisin se puuha. Jospa tänä vuonna sitten, ainakin tämmöiset kuvat kuin sinulla innostavat moiseen puhaan :)

  • Laitahan ihmeessä tänä vuonna! Riippuen asuinpaikastasi niin juuri tulppaanien istutukselle on ainakin täällä eteläisessä osassa maatamme kosolti aikaa. Tulppaaneja voi tosiaan joskus istuttaa vielä parhaillaan joulukuussakin. Olenpa kuullut tammikuussakin istutettujen tulppujen kukkivan jo seuraavana kesänä. Liian aikaisin tulppaaneja ei kuitenkaan kannata istuttaa

 4. Upea tulppaaniparaati!
  Rinne on varmasti tulppaanien mieleen, ei kasvu varpaat sateisenakaan syksynä:) Meilläkin kukkivat parhaiten uudelleen pionikaaressa, joka on hieman kohollaan ja melko aurinkoisessa paikassa. Nupulla ovat nyt, vielä joutuu hieman odottelemaan.

 5. Upeat värisävyt kellarin rinteen tulppaaneissa! Hyvä, että siellä kasvaa myös noita reheviä perennoja, niin tulppaanien kuihtuvat varret häviävät hyvin sinne sekaan. Minulla on samat ’Queen of Night’ -tulput kukkineet jo useita vuosia, mutta enpä ole hoksannut, että ’Spring Green’ sopisi täydellisesti niiden kaveriksi. Pitää ihan laittaa syksyä varten muistiin. Ensimmäisenä vuonna istutin niiden sekaan ’Exotic Emperoria’, mutta se ehtii kukkia kokonaan ennen kuin kuningattaret ovat edes nuppuasteella. Aurinkoisia toukokuun viimeisiä päiviä!

  • Kiitos Mukavasti tosiaan tuo vaalea tulppaani raikastaa tumman rinnalla ja tosiaan kukat avautuivat lähes samaan aikaan. Ehkä vaaleat ihan hieman tummien perässä.

 6. Kylläpä on kauniita tulppaaneja ja upean värisinä! On ihana, kun kevät kääntyy kesäksi aurinkoisessa ja lämpimässä säässä ja voi nauttia vaikkapa puutarhablogeista ulkosalla keinussa istuessa:) Aurinkoista viikonlopun jatkoa!

  • Kiitos kommentistasi <3 Ilmat tosiaan nyt suosivat ulkoilua ja puutarhassa puuhastelua. Katsoin juuri uusimman GW:n jakson ja oikein puhisen intoa päästä pian ulos. Haluan kuitenkin ensin jakaa tänne blogiini eilisen kuvakierroksen satoa. Ihanaa sunnuntaita ja alkavaa kesäkuuta sinulle!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt