Täydellinen päivä Mustilassa

vaahterarakkautta-mamasgarden
Viherrakkautta ilmassa.

Olo on vieläkin lähes euforinen, vaikka Mustilapäivän jälkeen on nukuttu jo yksi yö. Olin odottanut eilistä koko vuoden, siitä asti kun viime syksynä pääsin ensimmäistä kertaa osallistumaan Mustilan ystävien järjestämille taimipäiville. Eilisen luksusta lisäsi myös se, että pääsin matkaan ihan yksin ja sain rauhassa mennä juuri sinne mihin halusin.  Käytinkin koko pitkän päivän jokaisen minuutin hyödykseni ja autoista päätellen tulin ensimmäisenä ja lähdin viimeisten joukossa :) Jaksoin koko päivän vain muutaman eväspalasen ja vesipullon voimalla, enkä niitäkään oikein ehtinut kunnolla syömään kun piti jo rientää seuraavalle kierrokselle tai luennolle. Ja välissä tietysti katsastin taimitarjontaa, joka oli viime vuotiseen tapaansa erittäin mielenkiintoinen!!

[columns_row width=”third”]
[column]

Athyrium filix-femina `Fritzelliae`, soreahiirenporras

[/column]
[column]

Adiantum, varpaillaan kaunista ketunleipää.

[/column]
[column]

Asplenium scolopendrium, hirvenkieli, kiharalehtinen.

[/column]
[/columns_row]

Viime vuoden tapaan halusin ehdottomasti osallistua saniaiskierrokselle ja se oli jälleen mielenkiintoinen ja täynnä tietoa saniaisista.

saniaiskierroksen-opas-mamasgarden

Oppaamme Kari Junnola tuntuu tietävän kaiken saniaisista ja hänen jutustelustaan jäi mieleen monenlaista saniaisista ja erityisesti niille mieluisista kasvupaikoista. Ostin Aivar Kaljusteelta jälleen neljä uutta saniaista mm. tuon kiharalehtisen hirvenkielen, jonka Kari kertoi viihtyvän hänellä itsellään melko kosteassa ojan penkalla. Oman puutarhani tavalliset hirvenkielet kyllä ovat elossa mutta niistä toinen on selvästikin liian kuivassa paikassa. Taidan siirtää sen kokeeksi Karin kuvailemaan paikkaan. Ja tuo uusi kiharareunainen pääsee lammikon rannalle kivenkoloon, kuitenkin vähän viettävään rinteeseen.

Viime vuonna tämä alue oli vielä työnalla ja nyt näin sen ensimmäistä kertaa. Kaunista, kaunista ja myös hieman erilaista arboretumia<3 Nuo käpykatteet olivat erityisen suloisia.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Appalakkien-kasvikierroksen-opas-mamasgarden

Toisella kierroksella johon osallistuin oppaanamme oli erityisen asiantunteva Jaakko Saarinen ja hän kertoi arboretumissa kasvavista Appalakkien vuoristosta peräisin olevista kasviaarteista. Olin viime vuonna hänen luennollaan hortensioista ja vaikutuin jo silloin hänen asiantuntijuudestaan. Ja osuihan niitä hortensioita tällekin kierrokselle kuten vähän arvelinkin. Huumaannuin valtavista hortensioista, jotka kaareutuivat polun ylle! Tuostapa sainkin hurjasti inspiraatiota omalle hortensiapolulle, jonka yritän nyt yläpihan sijaan toteuttaa kosteammalle alapihalle lammikon viereen.

[columns_row width=”half”]
[column]uudehkoa-hortensia-aluetta2-mamasgarden[/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Alueella oli myös paljon uusia hortensia istutuksia, jotka oli toteutettu ihanin kohopenkein ja tuolla suloisella käpykatteella. Uusiksi alueiksi nämäkin näyttivät jo oikein kauniilta ja voin vain kuvitella miltä ne näyttävät kunhan saavat vielä muutaman vuoden kasvaa ja kehittyä arboretumin mullassa.

Markkina-alueen kolusin tarkasti jo heti aamusta ennen kierroksia ja luentoja. Tein myös etukäteen sopimani kaupat kauan etsimästäni `Linda` omenapuusta, joka tuli Mustilaan Hirvensalmen taimistolta. Linda istutetaan heti tänään ja siitä tulee kolmannen lapseni koulun aloittamisen muistopuu <3 Muut hankinnat pääsevät maahan hiljalleen tässä syksyn aikana. Osalle on vielä istutusalue tekemättä :D

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Loppuun vielä pari hätäisesti räpsäistyä kuvaa Mustilan taimimyymälän puolelta. Loppupäivästä kiersimme siellä innokkaana bloggariryhmänä, emmekä olisi hennoneet lähteä sieltä ollenkaan. Löysin suloisen pehmeän fleecetakin ja kolme hurmaavaa taimitukea<3 Taimituet pääsevät suloisen pisarakärhön seuraan. Tästä seurueesta sitten enemmän kunhan olen saanut taimen maahan asti.

Vaan nyt kipin kapin taasen kellarin kimppuun, edessä on raskas päivä tiilien ja laastin parissa. Projekti onkin vähän laahannut, sillä satutin viime viikonloppuna peukaloni harjateräksiä katkaistessani. Nyt peukalo on ollut viikon teipattuna ja sillä uskaltaa pikkuhiljaa tarttua taas vähän raskaampaankin toimeen.

Ihanaa syksyistä sunnuntaita kaikille  ja kiitos vielä yhteisesti kaikille eilisille vihertuttaville, te teitte päivästäni täydellisen<3

  1. Samassa paikassa oltiin, harmi kun ei tavattu! Mustila on upea paikka, en tiedä onko Suomessa toista samanlaista.

  2. Kyllä oli kiva törmätä! On kyllä mitä ihanin paikka tuo Mustila. Sieltä löytyy jokaiselle jotain. Nähdään pian taas:)

  3. Olipa kivat kuvat! Ja tuo toinen metsäkierros kuulosti mielenkiintoiselta. En oikein päässyt kierrosten makuun, kun se sade yllätti ensimmäisellä. Olisi pitänyt vaan sitkeästi mennä toiselle. Oli kyllä ihana päivä! Ja mulle tarttui matkaan tuo sinikukkainen Hortensia :) Oli kiva nähdä!

    • Totta sadekuuro oli kyllä kova ja varmasti olisin itsekin luovuttanut ilman sadetakkia. Saarisen kierroksella sitten onneksi jo paistoi ☀️ Hortensiat on niiin ihquja

  4. Ihanaa tunnelmaa Mustilasta! Puuhaa riittää sinullakin, kun teette maakellaria, oho! Meillä leikkimökin muutos on jatkunut koko kesän. On taineet lähinaapurit saada jo autotallin rakennettua samassa ajassa kun me on tuunattu vanhaa leikkimökkiä ;)

    • Nyt alkoi kiinnostaa tuo teidän leikkimökin muutos! Mikäs siitä tuleekaan, saatko itsellesi sheshedin tai taimikasvattamon? Täytyykin käydä kurkistamassa blogissasi :)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt