Talventähtiä Lohjan museolla

Minulle jäi eilen aamulla hetki aikaa ennen töiden alkamista ja ehdin pyörähtää kaupunkimme kauniilla museon alueella. Linnut lauloivat, oikeastaan melkein huutivat aamulaulujaan. Ilmassa oli kevät. Vaikka kevät tulikin tänä vuonna myöhään, olin melko varma siitä, että talventähdet (Eranthis) olisivat kuitenkin jo nousseet. Olin jo useana keväänä käynyt ihailemassa niitä samalla alueella navetan edustalla. Kerran satuin paikalle yhtäaikaa kaupungin puutarhurin kanssa ja hänen luvallaan sain ottaa käytävän puolelle siementäneitä pikkuisia taimia mukaanikin. Kotona vain on vielä lumi siinä penkissä mihin taimet aikoinaan istutin, joten oman pihan kukintaa saan vielä odotella tovin.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Talventähdet ovat kyllä niin suloisia ja vaikken keltaisten kukkien ystävä oikein olekaan niin näiden kevään ensimmäisten kohdalla värillä ei ole mitään merkitystä. Kunhan maasta nousee kukkia, se se on jotakin! Tähän samaan luokkaan kuuluvat myös leskenlehdet joiden ensimmäiset kukat minulla onkin vielä näkemättä. Ensimmäinen sinivuokko puutarhan puolella oli muuten jo eilen avannut nuppunsa, ihanaa!

Museon alueella on myös kauniita vanhoja rakennuksia. Tässä kuvassa alueen päärakennus kylpee aamuauringossa.

laaja-hedelmatarha-lohjan-museolla-mamasgarden

Päärakennuksen takana aukeaa laaja hedelmätarha, jossa oli vielä siellä täällä pieniä lumen rippeitä. Pian kuitenkin alueen ilme muuttuu täysin kun puiden silmut puhkeavat lehdiksi ja kukat avautuvat.

lohjan-museon-maisemia-mamasgarden

Tämä yksinkertainen huvimaja on kaunis. Ehkä juuri siksi, koska se on niin kevytrakenteinen jolloin upeaa peltomaisemaa voi ihailla sen lävitse. Samantyyppiselle paviljongille olisi meidänkin tontilla hyvä paikka mutta haaveilen sen olevan rautainen. Haaveita, haaveita…

sipulit-pinnassa-mamasgarden

Huvimajan edustan penkissä olivat sipulit päässeet nousemaan näin pintaan. Tässäpä olikin oiva esimerkki siitä, miten tärkeää olisi keväisin laittaa jotakin hyvää katetta istutusalueiden päälle. Itse olen levitellyt useana keväänä hevosen kikkareita penkkeihin mutta viime syksynä ei tullut haettua kakkakuormaa koska peräkärryt olivat kellarityömaan vuoksi koko ajan tarpeen. Niinpä kokeilenkin tänä vuonna levittää samaa tavaraa kaupallisessa muodossa ja vertailla vähän eroja. Nyt vain pitäisi ehkäpä vielä hetki malttaa ja antaa pintamaan kunnolla sulaa ennen katteen levittämistä. Vaan toisaalta ongelmana on ollut aiempina keväinä se, ettei enää piippojen tallomisen pelossa oikein uskalla liikkua alueilla. No mutta tästä sitten myöhemmin lisää seuraavassa postauksessa ja nyt kunnon aamupalan jälkeen pikainen ostoskierros lähimarketteihin ja lapsille keväisempää vaatetusta. Ensi viikolle on nimittäin luvassa lähes helteitä!

 

 1. Onpa kiva paikka tuo museonalue ja ihania pieniä kukkasia. Tuollainen paviljonki sopisi kyllä teille kauniisti. Ihanaa kevättä ja helteistä ensi viikkoa :)

  • Missäs ne helteet muuten nyt luuraa, on jo tiistai ja yhtä sateisen harmaata kuin eilen aamuna!? Jospa ne sieltä vielä tulee
   Ihanaa kevättä teidänkin väelle

 2. Minusta talventähdet ovat niin suloisia, mutta yhtään ei minulla vieläkään ole. En ymmärrä! Noita siementaimia, kun jostain saisikin, niin ilmeisesti kasvuunlähtökin olisi varmempaa.

  • Nyt sitä olisi tuolla Klorofylli.com sivulla varattavissa! Käyhän siellä viestiketjussa varaamassa ja tulet sitten noutamaan Lumikellofestareilta :)

   • Minna, kiitos että huolehdit talventähdet minullekin! Olet aarre!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt