Syyskrookusten tanssia ja kellariprojektin etenemistä

Voiko tästä syksy enää kauniimmaksi muuttua?! Aurinko on paistellut lähes joka päivä ja ruska jo itsessään antanut sellaista väriterapiaa, että sen avulla kaamoksen aika helpottuu kummasti. Ruskan loistoon kun lisätään vielä varisseiden lehtien seasta nousevien pikkuisten syyskrookusten kukinta niin eipä voi enää enempää syksyiseltä päivältä toivoa.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Harmittaa vaan kun älysin istuttaa näitä syyskrookuksia, Crocus speciosus vasta viime syksynä. Olisihan näitä ihaillut jo pidempäänkin. Silloin ovat näköjään kukkineet vasta marraskuun alussa. Vaan nytpä tietysti tämä kulunut superkesä on vauhdittanut näidenkin aikataulua tuolla reilulla parilla viikolla, tosin varjoisemmilla paikoilla nämä ovat vasta juuri ja juuri tulleet esiin maan alta. Sekin vähän harmittaa etten silloin viime syksynä istuttanut näitä enemmän tuohon puutarhan aurinkoisimpaan rinteeseen. Myöhäisyytensä vuoksi nämä selvästikin kannattaa istuttaa pihan aurinkoisimmalle paikalle! Vaan mistäpähän tämänkään syksyn kulkua vielä tietää sillä voihan se olla, että myös varjoisimpien alueiden krookukset ehtivät kukkia ennen talven tuloa. Toivossa on hyvä elää <3

Toivoa on nyt myös ilmassa kellarin valmistumisen suhteen! Viikonloppuna saapui kaivuri pihaan ja kellarin maatäyttö alkoi. Tästä kuvasta homma on jo edennyt melkoisesti ja uutta kaunista kivimuuriakin on syntynyt taitavan koneenkäyttäjän toimesta nopeasti. Toiveissa on vielä saada tuohon kuormallinen parempaa multaa istutuksia varten ja sitten päästäänkin viimeistelemään kumpua lapion kanssa. Paljon ihania uusia pienempiäkin kiviä nousi maiden siirron mukana pintaan ja niistä sitten myöhemmin rakentelen tuohon jotakin. Varsinaiselle katto-osuudelle levitetään paksu kerros pahvia ja sen päälle kuoriketta joka on odotellut kasalla jo keväästä asti. Pahvejakin olen keräillyt jo varmaan ainakin vuoden päivät. Ihanaa kun homma etenee, olen ihan innoissani :)

Kellarin taakse jää mukavan kokoinen tasainen alue johon ajattelin nyt aluksi kylvää kalliokedon kasveja jotteivat rikkaruohot riehaantuisi niin paljon. Lisäksi suunnittelemme istuttavamme alueelle myös jättivadelmaa Rubus idaeus `Glen Ample`, johon ihastuimme tänä syksynä. Alueella alunperin kasvaneet sinivuokot on menetetty mutta toivottavasti tilalle saadaan kuitenkin jotakin edes lähes yhtä kaunista. Toisaalta mikäpä estää siirtämästä sinivuokkoa takaisin alueen reunoille jossakin vaiheessa, mikäli intoa riittää.

Aurinkoisia päiviä kaikille syyslomaansa viettäville!

 

 1. Vau, maakellari! Ihana paikka niin daalioille kuin vuosikertaviineillekin ;-)
  Syyssahramit ovat niin ihania. Ostan niitä lisää lähes joka syksy, kun on niin mukava odotella kukkia näin lokakuussa. Hyvin ne näyttävät kestävän kylmää, täälläkin normaali kukinta-aika alkaa lokakuussa vasta.

  • Kun vaan saisi tuohon nyt edes ulko-oven talveksi niin saisin juurakot sinne suojaan. Pitikin mennä jo keväällä hamstraamaan juurakoita etukäteen. Tyypillistä minulle :)
   Sahramit ovat todella odotettuja kukkia tähän aikaan vuodesta kun alkaa syysmyrkkyliljatkin jo olemaan rähmällään.

 2. Hienoa kun projekti etenee! Millainen se jättivadelma on? Mikä ihastutti? Missä kasvoi?

  • Vadelma oli todellakin suuri ja siihen nähden hyvän makuinen. Yleensä puutarhavadelmat eivät ole olleet niin kovin hyviä kun on tottunut metsävadelman makuun. Se kasvoi Keski-suomessa ja ihan säkkimullasta tehdyssä penkissä rakennuksen suojassa. Meinasin, että parantelen myös tuohon kellarin taakse istutuspaikkaa säkkimullalla ja teen vadelmista sellaisen aidaa tapaisen. Paikka on kauimmaisena kalliosta niin ei käy liian kuivaksikaan sitten toivottavasti.

 3. Pitäisikin jostain hankkia syyssahrameita. Tähän aikaan kukkivat kasvit ovat aika vähissä. Hyvän kokoinen maakellari tulee teille. Tuohon saakin ihanan istutusalueen ja jos on vielä paljon kiviäkin käytettäväksi… <3

  • Itse tilasin niitä viime syksynä aika myöhään ja olivat jo pussissa lähtenet kovasti kasvamaan. Olivat kuitenkin erittäin hyvin säilyneen oloisia. Vielä voi varmasti hyvin istuttaa jos jostain löytää! itse jätän nyt suosiolla ensi syksyyn ja laittelen rauhassa ensin kuntoon tuon kellarin vierustan. Kerrankin yritän malttaa mieleni :)

  • Hih, itsestä tuntuu ettei oikein mitään tapahtunut koko kesänä. Nyt tosin tämä kaivurin vierailu saa ihmeitä aikaan. Tällä viikolla jatketaan ja saadaan toivottavasti maansiirrot päätökseen tältä erää. Loppu on sitten haravahommia ja istutusta ja ne saattavat jäädä kevääseenkin. Paljon riippuu siitä missä aikataulussa talvi lopulta saapuu❄️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 29 €
Tilaa nyt