Syksy kiristää otettaan

Viimeistään silloin kun lähipeltomme puidaan, on syksy tullut. Viime viikon vaihteen upeassa pouta säässä puimuri sitten tuli ja ahnehti kauniin kaurapellon kitaansa. Heti perään paalattiin vielä oljet isoille rullille, joita nyt näyttää rullailevan pitkin vainioita. Pian nekin viedään pois.

[columns_row width=”half”]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Onneksi puutarhasta löytyy vielä jotakin kaunista ja elävää. Upeimmassa loistossaan ovat nyt syysasterit<3 Kuvan asteri on tuntematon ja saatu ystävän naapurilta. Tykkään tuosta ihan älyttömästi! Ensi syksynä tuskin saamme nauttia tämän kukinnasta samassa loistossa, sillä joudun siirtämään taimen ja kaikki muutkin multakasan penkin kasvit turvaan kellarin maatäytöiltä. Toivottavasti pääsen viimeistään keväällä istuttamaan kaikki kasvit takaisin sijoilleen, entistä muhkeampaan penkkiin kellarin viereen. Suunnittelen alueelle uutta kivimuuria jotta kellarin päälle saisi varmasti tarpeeksi maata. Tämä idea täytyy vain vielä hyväksyttää maanrakentajallamme. Muistelen hänen vihjaisseen, että erääseen maakasaan tonttimme laidalle olisi jäänyt muhkeita kiven murikoita :D

valkoinen-syysasteri-mamasgarden

Alueella kasvaa myös tämä valkokukkainen asteri, joka on kotoisin Päivölän iirispelloilta. Sen kukinta on selvästi myöhäisempi kuin tuon liilan ja pidän peukalot pystyssä, että se ehtii avata edes yhden kukkansa ennen kuin alan kaivamaan penkkiä puhtaaksi. Kaivaminen on nimittäin suunniteltu tehtäväksi jo ensi viikon lomani aikana. Yhden viikon ajalle on kuitenkin jo suunnitteilla niin monta juttua, että nähtäväksi jää ehdinkö kaikkea. Taidan ainakin unohtaa kasvihuoneen tiililattian ja keskittyä mieluummin kellariin ja siihen liittyviin hommiin.

siemenkylvot-mamasgarden

Tässä yksi ensi viikon homma. Tämän kauden siemenkylvöjen istuttamisen aika on käsillä ja taimien on nyt selviydyttävä jatkossa omillaan. Onneksi niitä on runsaasti sillä varmasti talvi korjaa omansa, ovat nuo taimet vielä sen verran pikkuisia. Tapanani on ollut kuitenkin joka syksy istuttaa kaikki taimet purkeistan maahan ja niin teen tänäkin vuonna. Purkeissaan hautaan kasvimaalle ainoastaan vesikasviruukut ellei nyt kellari sitten ehdi valmistua jo täksi syksyksi.

syysvuokko-mamasgarden

Ensi viikon aikana aion myös levätä ja nauttia vielä jäljellä olevien kasvien kauneudesta ja ruskan väreistä. Minulle saapuu myös vieraaksi heti maanantaina rakas tätini jonka saatan valjastaa kanssani puutarhatöihin, mutta lounaaksi ajattelin tarjota aterian läheisen Mustion linnan ravintola Linnankrouvissa<3

[columns_row width=”third”]
[column][/column]
[column][/column]
[column][/column]
[/columns_row]

Loppuun vielä komea kolmen kuvan kollaasi upeista syysmyrkkyliljoista <3 Soisin jokaisella puutarhurilla kasvavan puutarhassaan näitä upeita kasveja, jotka tuovat iloa kukinnallaan syksyn kiristäessä otettaan. Pyrin itse istuttamaan joka syksy uusia syysmyrkkyliljan sipuleita ympäri puutarhaa ja tänäkin vuonna Sulevilta viime viikolla tulleessa paketissa odottaa muutama uusi alastonimpi <3  Nuo immet ja muutkin sipulit (paitsi tulppaanit) ajattelin yrittää saada maahan ensi viikon aikana. Suuret odotukset on myös ladattuna loppu viikkoon kellarin valmistumisen suhteen, sillä pääsemme muutamana yhteisenä vapaapäivänä rakentamaan keltsua!  Kumpa vielä ilmojen haltijat olisivat meille suotuisia ja saisimme paiskia hommia kuivassa kelissä.

Vaan nyt toivottelenkin kauniita syksyn värittämiä päiviä kaikille lukijoilleni! Nauttikaa, ei talvi ihan vielä ole täällä.

 1. Mun syysmyrkkyliljani katosivat kauhutalven aikana. Täytynee hankkia uusia, löytyisköhän mistään enää tänä syksynä.

  • Voi ei kauhutalvet on sitten ikäviä☹️ Toivottavasti löydät uudet. Etsiskelin juuri netin syövereistä tietoja uusille sipulihankinnoilleni ja C. speciosum ’Atrorubens’ käskettiin istuttaa 17 cm syvyyteen! Aika syvälle siis!

 2. Ylimmän kuvan asteri on todellakin upean värinen. Toivottavasti saat sen säilytettyä. Minusta asterit ovat aika helppoja ja sitkeitä, joten varmasti onnistut. Minulla on myös Päivölästä saatua valkoista asteria, joka on avannut kaksi nuppua. Muut ovat vielä sitkeästi kiinni.
  Huomioni kiinnittyi upeaan syysvuokkopehkoon. Kuinka pitkään se on puutarhassasi kasvanut, kun on noin komea?
  On sinulla hommaa vielä tälle syksylle melkoisesti suunnitelmissa. Toivotaan siis hyviä kelejä. Ja myös mukavaa viikonloppua!

  • Taitaa olla meillä samaa valkoista asteria kun eikös se ollut Sailan järjestämä bloggarien tapaaminen siellä Päivölässä!? Muistatko sen nimeä? Itse olen hukannut nimen muistiinpanoihini
   Tuo syysvuokko on muistaakseni viisi vuotias, tarkistin sen juuri jokin aika sitten vanhan blogini puolelta. Siihen on istutettu kolme taimea jotka ovat kasvaneet kiinni toisiinsa, joten siksikin se on niin roteva. Ja paikka sille näyttäisi myös osuneen mieluinen. Aurinkoa ja kuivaa, aika lähellä kalliota. En olisi uskonut että se noin hyvin tuossa tulisi viihtymään, osansa ehkä myös lajikkeella, sillä muut erikoisemmat ovat kuolleet toinen toisensa perään. Ovat myös olleet ehkäpä liian turvepitoisessa mullassa. Tuo iso kasvaa naapurin miehen entisen perunamaan mullassa.

 3. Tutun näköisiä peltomaisemia, puimurit humisee täälläkin ja se on varma syksyn merkki. Hienot asterit, minulla on jotain perinteistä liilaa asteria, ei ollenkaan ole noin näyttävää.

  • Kiitos, tuo asteri on tosiaan varsinainen aarre. Kauniin värinen ja ihanan pörheä kukaltaan. Sopivan aikainenkin se on, ehtii kukkia pitkään ennen pakkasia.

 4. Kaunis syksyinen sumukuva pellosta. Syysasterit ovat ihania. Minunkin lemppareitani. Niillä on helppo saada väriä ja kukintaa myöhäiseen syksyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Lähetä kommentti

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Tilaa Kotipuutarha-lehti

Tutustumistarjous 4 lehteä 25 €
Tilaa nyt